notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Tudatlan tudatos vásárlók

Hirdetés

Tudatlan tudatos vásárlók

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Egy magára valamit is adó környezettudatos fogyasztó helyben előállított mezőgazdasági terméket vásárol. Logikus. De sajnos előfordul, hogy a Chiléből importált saláta kevésbé károsítja a környezetet, mint a szomszéd gazdáé.
Tudatlan tudatos vásárlók

A helyi termesztésű zöldségek és gyümölcsök egyre inkább a környezettudatos táplálkozás középpontjába kerülnek. Amerikában már mozgalom is indult: tagjai kizárólag olyan élelmiszereket vásárolnak, amelyeket a közelben, a lakóhelyüktől legfeljebb 100 mérföldre állítottak elő.

 

A mozgalom célja

 

„A mozgalom tagjainak több nemes célja is van. Esküsznek rá, hogy a helyben termelt élelmiszer ízletesebb. A helyi termékek vásárlásával a biodiverzitás ügyét is előmozdítják, és egyúttal a globalizációtól és kulturális homogenizációtól fenyegetett családi és közösségi gazdaságokat támogatják. Sőt vannak, akik szerint még a terrorizmus elleni harcot is elősegítik, hiszen a decentralizált termelés csökkenti egy esetleges biológiai támadás pusztító hatását, mivel az emberek különböző helyekről szerzik be az élelmiszert” – olvassuk Drake Bennett cikkét a Boston Globe-ban.

A legfontosabb cél természetesen a környezettudatos vásárlás és a fenntartható fejlődés. A közelben termelt élelmiszert ugyanis nem kell messziről szállítani, így kevesebb energia fogy, és kisebb a környezetszennyezés. Legalábbis ezt remélik a mozgalom tagjai.

Hirdetés

 

Kutatások 

 

Mindez nagyon logikusan is hangzik. Kár, hogy nem feltétlenül igaz. Újabban egyre több kutatás jelenik meg, amelyből az derül ki, hogy a helyben termelt élelmiszer előállítása során gyakran több energiát kell felhasználni, mint a külföldről importált esetében.

A ködös Albionban megtermelt paradicsomnak mesterséges fényre és hőre van szüksége, ami több széndioxid-kibocsátással jár, mint ha kamionnal hoznák be Spanyolországból. A melegházban termelt vermonti saláta szintén nagyobb energiaigényű, mint a Chiléből hajón érkező.

Ráadásul az áru származása önmagában nagyon keveset árul el a környezetterhelésről. Sokkal fontosabb, hogy mivel szállítják. A vízi és a vasúti szállítás kevés üzemanyagot emészt fel. A helyi kistermelők viszont szinte mindig autóúton viszik a terményeket. Így előfordul, hogy a szomszédban termelt áru szétterítése környezetkárosítóbb, mint egy másik kontinensről hajón érkezőé.

 

További szempontok

 

A környezettudatosságra törekvő vásárlónak további szempontokat is figyelembe kell vennie. Nem mindegy például a tej és marhahús eredete sem. Nem csak az számít, honnét és milyen eszközzel juttatták el a boltba. Az is fontos, hogy a tehén tápot kapott-e, vagy füvet legelt. A tápon tartott tehenek emésztése során ugyanis jelentős mennyiségű metán, széndioxid és kéndioxid termelődik.

Hirdetés

Tekintetbe kell venni továbbá, hogy a termelő milyen műtrágyát, permetet használt és mennyit. Nem lehet figyelmen kívül hagyni a csomagoláskor elhasznált energiát és a csomagolóanyag összetételét sem. Mint ahogy az sem mellékes, hogy az áru igényelt-e a hűtést.

 

Egységes mérési rendeszer  

 

A vásárlók dolgát megkönnyítendő, amerikai és európai kutatók már régóta próbálnak felállítani egy egységes mérési rendszert, amelynek segítségével a fogyasztók megtudhatnák, hogy pontosan mennyi energiába kerül, és milyen mértékű környezetkárosítással jár az egyes termékek előállítása.

 

Az egységes szempontrendszer és mérőszám elfogadásáig azonban a legjobb szándékú tudatos vásárló sem lehet benne biztos, hogy valóban a legkevésbé környezetszennyező uborkát vette-e le a polcról.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
487 910
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
487 910
Közösség

koca előkészítése búgatásra

olyan takarmányozási eljárás, amelynek célja az ivari folyamatok élénkítése. A választott... Tovább

87/2006. (XII. 28.) FVM rendelet

a szõlõ szaporítóanyagok elõállításáról, minõsítésérõl és forgalomba hozataláról ... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 216

Átlagos értékelés: 4.7