vörös here
(gomboshere, Trifolium pratense L.): a pillangósok családjához tartozó, Európa és Ázsia területén őshonos növény. Nálunk a 18.sz. óta termesztik, két-, ritkábban hároméves kultúrában. Sonka alakú gümőkkel (gyükérgümők) tűzdelt gyökérzete erős, vastag; 2-3 m-re is leereszkedik. A rizóma csúcsáról feltörő 2-4, majd 6-12 hajtása sűrű állományt alkot. Felálló szára alig molyhos; hármas levelei tjásdad alakúak. Liláspiros gömbvirágzatának sziromcsövei hosszúak, ezért főleg a "rászokott" háziméhek és a lucernamegporzók termékenyítik meg. Sziromlevelei nem hullanak le, takarják a hüvelyt, amelyben az 1,5-3 mm hosszú, 1-1,5 mm széles és 1 mm vastag, élénksárga v. lila színeződésű mag foglal helyet. (A vöröses, tompa szín régi magra, a zöldes árnyalat pedig az éretlenül aratott magra utal.) A mag kb. 2 évig csírázóképes, 1-2 Celsiuson már csírázik. Eltérések észlelhetőek fajta szereint. Hűvösebb, csapadékos fekvésben v. öntözéssela v. eredményesen termeszthető. Elősegíti az ésszerű vetésváltást; ezért lett már a norfolki négyes vetésforgó egyik alapnövénye.Kitűnő búza-elővetmény. Apró morzsás magágyba, többnyire kora tavasszal, árpa takarónövénnyel vetik, 1,5-2 cm mélyre,18-20 kg/ha maggal. Őszi vetése kockázatosabb. Az árpa learatása után a v.-t fogasolni és hengerezni ajánlatos. Java virágzás előtt adja a legnagyobb zöldtömeget (az első évben 1-2, a másodikban, két kaszálásra 3-6 t/ha-t). Rendszerint szársértéssel egybekötve kaszálják,majd szárítják v. erjesztéssel tartósítják. Takarmányértéke megközelíti a lucernáét. Zölden a szm.-val óvatosan etethető,mert egymagában felfúvódást okozhat; a lovat "izzasztja", néha dugítja is, ezért szokták szecskázott szalmával keverni v. szénává szárítani. A zsenge v.-t viszont a sertés örömmel fogyasztja. Magot már az első évben lehet fogni a takarónövény lekerülte után ún. szűzherével,sőt a termelésértéke meghaladja a szálastakarmányét. Többnyire azonban a második v. a harmadik év első kaszálását hagyják meg. A magtermés0,2-0,5 t/ha között ingadozik.
Ezért is nevelj kurkuma virágot orchidea helyett: egyszerű a gondozása
A kurkuma virág (Curcuma alismatifolia), más néven sziámi tulipán, nemcsak különleges szépségével, hanem egyszerű gondozhatóságával is kiváló választás a szobanövények...
5 jótanács a futórózsa őszi metszéséhez, hogy még több virágot hozzon
A futórózsa csodálatos dísze lehet a kertnek, de megfelelő gondozás és metszés nélkül elveszítheti formáját és szépségét. Az őszi metszés kulcsfontosságú a növény...
5 ok, amiért barna színű a padlizsánod (és hogyan kerülheted el!)
A padlizsán termesztése nemcsak izgalmas, hanem olykor kihívásokkal teli is lehet. Egyik leggyakoribb probléma, amellyel a kertészek szembesülnek, az a padlizsán színének...
Gyönyörű szabadgyökerű rózsa ültetése: alakítsd ki álmaid rózsakertjét
A rózsák királynőként uralják a kertet, és szabadgyökerű változataik igazi kincsnek számítanak a tapasztalt kertészek körében. Ezek a növények sokkal ellenállóbbak,...
Meseszerű völgycsillag: ismerd meg ezt a különleges évelő virágot
A kertészek világában időről időre felbukkannak olyan növények, amelyek nemcsak szépségükkel, hanem különlegességükkel is lenyűgöznek. Az Astrantia, vagy magyar nevén nagy...
Pikáns gyümölcsös savanyúság: dobd fel az ebédet ezzel a finomsággal
Ha szeretnéd feldobni a húsételeket egy igazán különleges kísérővel, akkor ez a pikáns gyümölcsös savanyúság tökéletes választás! Az édes és savanyú ízek harmonikus...
Tudd meg, hogyan tárold a batátát - így hónapokig friss, ízletes marad
A batáta, vagy más néven édesburgonya, egyre népszerűbb hazánkban is. Azon túl, hogy rendkívül sokoldalúan felhasználható, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, így...
Szívós, látványos és szárazságtűrő vattacukorfű - most is elültetheted
A Muhlenbergia capillaris, közismertebb nevén vattacukorfű, az egyik legszívósabb és leglátványosabb díszfű, amely bármely kertet feldob, különösen, amikor ősszel rózsaszín...
5 ok, amiért NE irtsd ki a szürke madársóskát
A kertészkedés során gyakran találkozhatunk különböző „gyomokkal”, amelyekkel szinte automatikusan felvesszük a harcot. Azonban érdemes elgondolkodni azon, hogy nem...
Túl sok cukkini termett a kertedben? - Készíts házi lisztet cukkiniből!
Túl sok cukkini termett a kertedben, és nem tudod, mit kezdj velük? Ne hagyd, hogy kárba menjenek a hatalmasra nőtt zöldségek! Készíts belőlük egészséges és sokoldalúan...
Bokashi komposztálás: konyhai hulladékból készíts tápanyagot a kertnek
Képzeld el, hogy a konyhai hulladékod szinte teljes egészében feldolgozásra kerül, és ebből nemcsak kiváló minőségű komposzt, hanem tápoldat is készül – mindezt...
Ezért szedd fel a burgonyát a kertből a nagy esőzések előtt
A burgonya termesztése nagy odafigyelést igényel, hiszen számos tényező befolyásolhatja a termés mennyiségét és minőségét. Az időjárási körülmények kulcsfontosságúak...