Ezért más bio ételt fogyasztani
2022/04/21A bio zöldségek, gyümölcsök fogyasztásának számos előnye van. Sorra vesszük és megmutatjuk, mit is jelent biot fogyasztani!
Bármennyire is hihetetlen, a tövek szétosztása a világ egyik legegyszerűbb, és egyben leggyorsabb dolga! Először is ássuk körbe a növényt, majd óvatosan emeljük ki a földből. Ezután válasszuk szét a tövet és a gyökérzetet két vagy akár több részre, ez attól függ, hogy mekkora a tő mérete. A hagymás növények tövét könnyedén szét tudjuk választani kézzel is, más esetekben viszont érdemes valamilyen éles tárgyat használnunk, kést, vagy ásót, így könnyedén darabokra tudjuk vágni a növény tövét.
Arra ügyeljünk, hogy ne szedjük szét apró darabokra a tövet, mivel ez a növényünk pusztulásához vezethet. Egy a lényeg, ne essünk túlzásba! Figyelni kell arra, hogy a szétvágott növényi részek mindegyikén legalább két-három rügy és fejlett gyökérrész legyen.
A tő szétszedése után rázzuk le a felesleges földet a tövekről, majd az elhalt növényi részektől szabaduljunk meg. A növényeket érdemes visszametszeni, éppen ezért végezzük a tőosztást szeptember közepéig, ekkor még nincs ugyanis fagy, a nagy hidegek beköszöntéig a növények meg fognak erősödni, tavasszal pedig nagyon hálásak lesznek nekünk. Az új töveket ültethetjük szabadba, vagy cserépbe egyaránt, ahogy jobban esik! Készen is vagynk! Ugye, hogy nem olyan nehéz?
Cikkünkben a főszerepet a tőosztás játszotta, de azért pár szót mondok nektek a másik elterjedt szaporítási módról is, ami a dugványozás. Ebben az esetben a növények részeiből nevelünk új, kifejlett növényeket. A dugványok már négy-hat hét alatt gyökeret fejlesztenek, és megjelennek az újabb levelek is. A dugványozást leginkább fás-, vagy félfás növények körében alkalmazzuk. A növények oldalhajtásáról vagy a fő hajtáscsúcsról vágjunk le egy 8-10 centiméteres gyökér nélküli részt a levélcsomó alatt. Ezt vízben, homokban, vagy valamilyen laza termesztőközegben gyökereztessük.