A zsengetökök fajtái

hirdetes

A zsengetökök fajtái

xy, ZH, GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen zsengetököt választassz a kertedbe, mostani cikkemben bemutatom a legjobb fajtákat, érdemes tehát velem tartani!

A zsengetökök fajtái

Tökfajták

Mielőtt tovább mennénk, tisztázzuk, hogy mit is értünk zsenge tökök alatt. A zsenge tökök szinte mind a termesztett tök (Cucurbita pepo) különböző változatai, de nem minden termesztett tök számít zsengének. Nevüket valójában arról kapták, hogy még éretlen, zsenge állapotukban takarítják be őket. A zsenge tök tehát egy gyűjtőnév, amibe temérdek tökfajta beletartozik. Ezek közül néhány több helyet igényel, míg mások akár egy függőleges támasztékra is felfuttathatók. Bármekkora hellyel is gazdálkodsz, szinte biztos, hogy te is találsz majd magadnak megfelelő zsengetök-fajtát. Lássunk néhányat!

Cousa – A „közel-keleti” vagy „libanoni tök” néven is emlegetett cousa egy zömök termésű tökfajta, amit előszeretettel tömnek meg különféle finomságokkal, habár grillezésre, sütésre és savanyításra is kiváló. a ’Magda’ változatnak édeskés íze van, és mindössze 48 nap alatt megérik.

hirdetes

Crookneck – Sokaknak ez a fajta ugrik be lelki szemei előtt, ha a klasszikus zsenge tökökről van szó. Termései sárgák, és az aljuktól felfelé vékonyodó formájuk van. Ezek a tökök vajas ízt kínálnak és feszes textúrájuknak köszönhetően nagyon jól grillezhetők is. Vannak, akik nyersen, salátákban használják fel inkább. Érdemes már akkor betakarítani őket, amikor még kicsik, és nem jelentek meg rajtuk jellegzetes „ragyáik”. Természetesen beporzott változata mindössze 58 nap alatt beérik.

hirdetes

Tatume – A calabacita néven is futó tatume egy Mexikóból származó tökfajta, így kifejezetten meleg éghajlatokon érzi jól magát. Azon kevés tökfajták egyike, amelyet nem csak zsenge tökként, hanem teljesen érett formájában is le szokás szüretelni. Zömök termése van, ami első ránézésre egy kisebb görögdinnyére hasonlít. Általában akkor szokás betakarítani, amikor mérete nem sokkal nagyobb egy szabványos teniszlabdáénál.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

önálló vállalati gazdálkodás

a szocialista társadalmi viszonyok között meglevő gazd. elkülönültség és az ebből... Tovább

guanó

műtrágyaként alkalmazott, nagy foszforos nitrogéntartalmú madár-, denevérürülék. Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert