Hasznos tudnivalók az F1 növényekről

hirdetes

Tegyünk rendet a fejekben! - Tévhitek az F1 növényekről

Szélesi Ferenc - Főkertész, AN
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Talán te is hallottál már az úgynevezett F1 növényekről, vagy F1 magokról, de nem tudtad elképzelni, hogy pontosan hogyan is kell elképzelni őket. Egyeseket talán csalódásként érhet a hír, de ezeknek az égvilágon semmi közük nincs az autóversenyzéshez. De akkor mégis mik azok az F1 magok és növények? Miért hívják így őket, és miben mások, mint a sima, kertben termő alternatívák? A következőkben ezekre és más fontos kérdésekre kínálunk válaszokat!

Az F1 növények bemutatása

Mik azok az F1 növények (és magok)?

Az F1 jelölés a szelektíven tenyésztett magokat takarja. Az F1 egy genetikai kifejezés, ami „első gyermeket” (Filial 1) jelent. Amikor két különböző növényt kereszteznek egymással, az eredmény egy új növény lesz, aminek a magvai F1 magoknak számítanak. A keresztbeporzás a természetben is gyakran lezajlik mindenféle emberi beavatkozás nélkül, ám az F1 növények kifejezetten mesterséges, kontrolált körülmények között jönnek létre.

A kertészek és tudósok kifejezetten úgy válogatják össze ehhez a növényeket, hogy azok legjobb tulajdonságait ötvözzék egymással. Mindez azonban akár évekbe is telhet. Egy egészséges genetikai F1 vonal előállítása akár 7-8 évig is eltarthat, és még a keresztezendő vonalakkal is van, hogy éveket dolgoznak a szakemberek. Az F1 magokkal többféle katalógusban is találkozhatsz, és általában ezek a legdrágábbak is (elvégre nem kis munka előállítani őket).

hirdetes

Azonban biztos lehetsz benne, hogy az F1 magok igazán kivételes minőségű növényekké fejlődnek majd ki. Az F1 hibridek általában rendkívül életerősek, rengeteget teremnek, korán érnek, ellenállnak a betegségeknek és palántáik között nehéz különbséget találni.

Egyesek elhatárolódnak tőlük, mondván ezek nem természetes, hanem laboratóriumi fajták, pedig sok kertész számára pont, hogy az F1 növények lennének az ideális választások. Az alábbiak alapján remélhetőleg neked is sikerül meghoznod a döntésedet róluk!

Példák az F1 hibridekre

A paradicsomok között sok F1 hibrid található. Ilyenek például a Burpee’s Big Boy, a Celebrity, az Early Girl, és a Super Sweet 100 paradicsomok is. Példaként említehetnénk még a Sweet Success uborkákat és a Premium Crop brokkolikat is.

hirdetes

A hibridfajták rossz hírneve

Sokan amint meghallják a hibridfajta szót, rögtön vegyészeti laborokban, lombikokban előállított műanyag magokra gondolnak, amiket gonosz, köpenyes tudósok hoztak létre. Nem mindenki eteti szívesen ilyen növényekkel családját, így inkább maradnak a házi örökségfajta alternatíváknál. Ez valamilyen szinten persze érthető, de nem minden rossz automatikusan csak azért, mert hibridfajtaként állították elő.

Mint fentebb olvashattad, a keresztbeporzás a természetben is gyakran megtörténik. A hibridfajták célzott előállítása az 1800-as években kezdődött, amikor Gregor Mendel saját kezével keresztezett egymással két borsófajtát, létrehozva ezzel a világ első F1 növényeit. Most pedig nézzük az előnyöket és a hátrányokat, a következő oldalon folytatom! 

Forrás: Fotó: Pixabay

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-10-18

Hogyan készítsd fel a kertedet a fagyokra?

Hogyan készítsd fel a kertedet a hidegre? Mit csinálj az évelő növényekkel, egynyári növényeiddel, cserjéiddel, fáiddal télen? Mutatjuk hogyan készítsd fel őket!

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-04-04

Mi is az a liofilizálás és miért is olyan jó?

A liofilizálás és a liofilizált gyümölcsök igen népszerűek a konyhaművészetben. Mi is az a liofilizálás és mik is az előnyei? Olvasd el cikkünket és megtudod!

2022-03-29

8 egyszerű talajteszt, amit érdemes elvégezned kertedben

Az alábbiakban néhány egyszerűen elvégezhető talajtesztről olvashatsz, amik segítenek megállapítani kerted talajának különböző adottságait, és hatékonyabbá tenni.

2023-02-02

Tényleg tartalmazhatnak rovart a csomagolt élelmiszerek?

Ahogyan halad a világunk, nagyon úgy tűnik, hogy a rovar fehérje lehet a jövő proteinforrása, egyre többet hallani erről. Már a boltokban is találkozhatunk vele.

2023-03-22

Húsvétozás Noszvajon – 2 napos ingyenes gyerekprogram a Noszvaji gazdaházban

Ha húsvétra keresel egy remek programot az egész családnak és a gyerekeknek, akkor nem is kell messzebb utaznotok 2023. húsvét hétvégéjén! Húsvét Noszvajon!

2023-03-23

Ez a 10 legjobb illatú virág a világon

Te is észrevetted már, hogy két különböző virágnak véletlenül sincsen ugyanolyan illata? De vajon melyik virágnak van a legjobb, legkellemesebb illata a világon?

2023-03-23

Nő nem marad szárazon a Hollókői Húsvéti Fesztiválon idén sem! – Mutatjuk a gazdag 4 napos folklór programot!

Ha húsvét, akkor Hollókői Húsvéti Fesztivál, ami az életöröm és a hagyományok ünnepe! Nincs más hely Magyarországon, ahol a hagyományok így életre kelnének!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Rovarölo Actellic 25 EC

Szívó és rágó kártevők ellen zöldség kultúrákban raktár fertőtlenítésre,... Tovább

Csornai Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Csorna Soproni út 58. 9300 Magyarország Telefon:... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Nemesítés, biotechnológia