Hasznos tudnivalók az F1 növényekről

hirdetes

Tegyünk rendet a fejekben! - Tévhitek az F1 növényekről

Szélesi Ferenc - Főkertész, AN

Talán te is hallottál már az úgynevezett F1 növényekről, vagy F1 magokról, de nem tudtad elképzelni, hogy pontosan hogyan is kell elképzelni őket. Egyeseket talán csalódásként érhet a hír, de ezeknek az égvilágon semmi közük nincs az autóversenyzéshez. De akkor mégis mik azok az F1 magok és növények? Miért hívják így őket, és miben mások, mint a sima, kertben termő alternatívák? A következőkben ezekre és más fontos kérdésekre kínálunk válaszokat!

Az F1 növények bemutatása

Mik azok az F1 növények (és magok)?

Az F1 jelölés a szelektíven tenyésztett magokat takarja. Az F1 egy genetikai kifejezés, ami „első gyermeket” (Filial 1) jelent. Amikor két különböző növényt kereszteznek egymással, az eredmény egy új növény lesz, aminek a magvai F1 magoknak számítanak. A keresztbeporzás a természetben is gyakran lezajlik mindenféle emberi beavatkozás nélkül, ám az F1 növények kifejezetten mesterséges, kontrolált körülmények között jönnek létre.

A kertészek és tudósok kifejezetten úgy válogatják össze ehhez a növényeket, hogy azok legjobb tulajdonságait ötvözzék egymással. Mindez azonban akár évekbe is telhet. Egy egészséges genetikai F1 vonal előállítása akár 7-8 évig is eltarthat, és még a keresztezendő vonalakkal is van, hogy éveket dolgoznak a szakemberek. Az F1 magokkal többféle katalógusban is találkozhatsz, és általában ezek a legdrágábbak is (elvégre nem kis munka előállítani őket).

hirdetes

Azonban biztos lehetsz benne, hogy az F1 magok igazán kivételes minőségű növényekké fejlődnek majd ki. Az F1 hibridek általában rendkívül életerősek, rengeteget teremnek, korán érnek, ellenállnak a betegségeknek és palántáik között nehéz különbséget találni.

Egyesek elhatárolódnak tőlük, mondván ezek nem természetes, hanem laboratóriumi fajták, pedig sok kertész számára pont, hogy az F1 növények lennének az ideális választások. Az alábbiak alapján remélhetőleg neked is sikerül meghoznod a döntésedet róluk!

Példák az F1 hibridekre

A paradicsomok között sok F1 hibrid található. Ilyenek például a Burpee’s Big Boy, a Celebrity, az Early Girl, és a Super Sweet 100 paradicsomok is. Példaként említehetnénk még a Sweet Success uborkákat és a Premium Crop brokkolikat is.

hirdetes

A hibridfajták rossz hírneve

Sokan amint meghallják a hibridfajta szót, rögtön vegyészeti laborokban, lombikokban előállított műanyag magokra gondolnak, amiket gonosz, köpenyes tudósok hoztak létre. Nem mindenki eteti szívesen ilyen növényekkel családját, így inkább maradnak a házi örökségfajta alternatíváknál. Ez valamilyen szinten persze érthető, de nem minden rossz automatikusan csak azért, mert hibridfajtaként állították elő.

Mint fentebb olvashattad, a keresztbeporzás a természetben is gyakran megtörténik. A hibridfajták célzott előállítása az 1800-as években kezdődött, amikor Gregor Mendel saját kezével keresztezett egymással két borsófajtát, létrehozva ezzel a világ első F1 növényeit. Most pedig nézzük az előnyöket és a hátrányokat, a következő oldalon folytatom! 

Forrás: Fotó: Pixabay

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-03-29

8 egyszerű talajteszt, amit érdemes elvégezned kertedben

Az alábbiakban néhány egyszerűen elvégezhető talajtesztről olvashatsz, amik segítenek megállapítani kerted talajának különböző adottságait, és hatékonyabbá tenni.

2022-03-08

A tavasz hírnökei – 4 tavaszköszöntő virág kertünkben

Ki ne várná, hogy a zord időjárásnak búcsút intsen? A tavasz beköszöntével egyre több virág bújik elő a földből. De milyen növények jelzik a tavasz elérkeztét?

2022-02-22

10 tavaszi virág, amiknek ott a helye kertedben

Néhány héten belül kezdetét veszi a természet látványos ébredezése, és bizonyára már te is azon töröd a fejedet, hogy idén milyen tavaszi virágokat ültess?

2022-04-04

Mi is az a liofilizálás és miért is olyan jó?

A liofilizálás és a liofilizált gyümölcsök igen népszerűek a konyhaművészetben. Mi is az a liofilizálás és mik is az előnyei? Olvasd el cikkünket és megtudod!

2022-08-08

Melegebb és hűvösebb napokon is tökéletes kirándulási lehetőség a Balaton-felvidék középkori erődítményét meglátogatni!

A Balatoni felvidék nyugati részén, egy magányos hegycsúcs tetején találhatjuk az ország egyik legszebb középkori erődjét, a Sümegi várat. Kirándulás Sümeg

2022-08-09

5 romantikus randi ötlet, amelyet a szabadban fedezhet fel

Összegyűjtöttünk 5 szabadtéri romantikus randevúzási ötletet, amelyek felülmúlják a filmet és a rágcsálást. Mutatjuk hova vidd el szíved választottját!

2022-08-08

Izgalmas programok a Balatonnál augusztus 8. és 14. között – Hangulatos koncertek, korzózás és fesztivál! Ez vár a Balatonon augusztus második hetében!

Programot keresel a Balaton körül augusztus 8. és 14. között? Akkor jó helyen jársz, most összegyűjtöttük neked a legjobb balatoni programokat augusztusra!

További cikkek ebben a témában


10/2007. (II. 20.) FVM rendelet

a Magyar Takarmánykódex kötelezõ elõírásairól szóló 44/2003. (IV. 26.) FVM rendelet... Tovább

122/2008. (IX. 16.) FVM rendelet

Az anyajuhtartás "de minimis" támogatásáról. A mezõgazdasági, agrár-vidékfejlesztési,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Nemesítés, biotechnológia