Hasznos tudnivalók az F1 növényekről

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Tegyünk rendet a fejekben! - Tévhitek az F1 növényekről

Szélesi Ferenc - Főkertész

Talán te is hallottál már az úgynevezett F1 növényekről, vagy F1 magokról, de nem tudtad elképzelni, hogy pontosan hogyan is kell elképzelni őket. Egyeseket talán csalódásként érhet a hír, de ezeknek az égvilágon semmi közük nincs az autóversenyzéshez. De akkor mégis mik azok az F1 magok és növények? Miért hívják így őket, és miben mások, mint a sima, kertben termő alternatívák? A következőkben ezekre és más fontos kérdésekre kínálunk válaszokat!

Az F1 növények bemutatása

Mik azok az F1 növények (és magok)?

Az F1 jelölés a szelektíven tenyésztett magokat takarja. Az F1 egy genetikai kifejezés, ami „első gyermeket” (Filial 1) jelent. Amikor két különböző növényt kereszteznek egymással, az eredmény egy új növény lesz, aminek a magvai F1 magoknak számítanak. A keresztbeporzás a természetben is gyakran lezajlik mindenféle emberi beavatkozás nélkül, ám az F1 növények kifejezetten mesterséges, kontrolált körülmények között jönnek létre.

A kertészek és tudósok kifejezetten úgy válogatják össze ehhez a növényeket, hogy azok legjobb tulajdonságait ötvözzék egymással. Mindez azonban akár évekbe is telhet. Egy egészséges genetikai F1 vonal előállítása akár 7-8 évig is eltarthat, és még a keresztezendő vonalakkal is van, hogy éveket dolgoznak a szakemberek. Az F1 magokkal többféle katalógusban is találkozhatsz, és általában ezek a legdrágábbak is (elvégre nem kis munka előállítani őket).

hirdetes

Azonban biztos lehetsz benne, hogy az F1 magok igazán kivételes minőségű növényekké fejlődnek majd ki. Az F1 hibridek általában rendkívül életerősek, rengeteget teremnek, korán érnek, ellenállnak a betegségeknek és palántáik között nehéz különbséget találni.

Egyesek elhatárolódnak tőlük, mondván ezek nem természetes, hanem laboratóriumi fajták, pedig sok kertész számára pont, hogy az F1 növények lennének az ideális választások. Az alábbiak alapján remélhetőleg neked is sikerül meghoznod a döntésedet róluk!

Példák az F1 hibridekre

A paradicsomok között sok F1 hibrid található. Ilyenek például a Burpee’s Big Boy, a Celebrity, az Early Girl, és a Super Sweet 100 paradicsomok is. Példaként említehetnénk még a Sweet Success uborkákat és a Premium Crop brokkolikat is.

hirdetes

A hibridfajták rossz hírneve

Sokan amint meghallják a hibridfajta szót, rögtön vegyészeti laborokban, lombikokban előállított műanyag magokra gondolnak, amiket gonosz, köpenyes tudósok hoztak létre. Nem mindenki eteti szívesen ilyen növényekkel családját, így inkább maradnak a házi örökségfajta alternatíváknál. Ez valamilyen szinten persze érthető, de nem minden rossz automatikusan csak azért, mert hibridfajtaként állították elő.

Mint fentebb olvashattad, a keresztbeporzás a természetben is gyakran megtörténik. A hibridfajták célzott előállítása az 1800-as években kezdődött, amikor Gregor Mendel saját kezével keresztezett egymással két borsófajtát, létrehozva ezzel a világ első F1 növényeit. Most pedig nézzük az előnyöket és a hátrányokat, a következő oldalon folytatom! 

Forrás: Fotó: Pixabay

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes


vagyonjegy

a —>vagyonérdekeltség megteremtésének új formája, ill. eszköze. Olyan értékpapír,... Tovább

kifutó

az istálló széltől védett oldalán, az épülethez csatlakozó, körülkerített, karám... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia