Valaki nagyot rúgott a magyar tollexportőrökbe. Ennyiben maradunk?

Valaki nagyot rúgott a magyar tollexportőrökbe. Ennyiben maradunk?

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Soha nem derül ki, hogy mi történt? Kiderül valaha, hogy valaki tudatos károkozást szervezett-e ellenünk, amellyel készakarva elérte a Magyarországról alkotott kép rombolását egy külföldi piacunkon? A látszat mindenesetre nagyon kellemetlen.
Valaki nagyot rúgott a magyar tollexportőrökbe. Ennyiben maradunk?

A magyar közvéleményt megrázta a hír, hogy a svéd TV4 csatorna Kalla Fakta című magazinja idén február 1-én sokkoló riportot közölt Magyarországról. Az ilyesmire érzékeny svéd fogyasztók olyan felvételeket láthattak, amelyeken borzasztó körülmények között, kegyetlen módon tépik élő libák tollait, sőt, sokszor visszajátszották azokat a jeleneteket is, amelyeken a tollal együtt a bőrt is megtépő tollfosztók érzéstelenítés és fertőtlenítés nélkül, zsákvarrótűvel fércelték össze a kétségbeesetten gágogó állatokat. A műsor célja annak bemutatása volt, hogy a nagy becsben tartott, drága tolltermékek, ágyneműk milyen barbár körülmények közül kerülnek a svéd piacra.

A svéd tévéseknek sikerült heteken át tartó közéleti botrányt gerjeszteniük a svéd nyilvánosságban riportjukkal. Az ügyet a magyar rádiókban, televíziókban, internetes portálokon is bőségesen tárgyalták. A Fehérkereszt Állatvédő Liga állatkínzás vétségének alapos gyanúja miatt feljelentést tett az ügyészségen.
Az Élet és Irodalomban számos oknyomozó riportot közlő Rajnai Attila nem elégedett meg a hivatalos nyomozás tényével, hanem maga is utánanézett a svéd riport adatainak. A tények: a filmen látható, magyar rendszámú Skodát valóban egy svéd állampolgár, a stáb egyik tagja bérelte tavaly nyáron. A libatépés helyszínéül megnevezett dél-alföldi településeket, és a svéd riportban név szerint említett vállalkozásokat azonban hiába kereste meg a magyar újságíró. Kiderült, hogy a megnevezett helyen és cégnél biztosan nem készülhettek a felvételek. Az újságíró körülnézett a környéken is, de csak olyan válaszokat kapott, hogy a gazdálkodók vagy évek óta nem foglalkoznak libával, vagy nincsenek is olyan gazdasági épületeik, amilyenek a tévéfelvételeken láthatók, vagy sohasem tartottak a filmen látható fehér libát, vagy, mint mondták, vannak olyan libáik, csak éppen régóta nem tépik a tollaikat, húslibaként hasznosítják őket.
A rendőrök a nyomozás során megtalálták a svéd riportban látható telepet, ahol a tévések szerint a libatolltépés zajlott. A tulajdonos szerint azonban náluk nem járt forgatócsoport. Igaz, a múlt nyáron külföldiek azzal keresték fel a telepet, hogy hollandiai munkára toboroznak alkalmi munkásokat. A rejtett kamerás felvételeken azonban ez a tulajdonos is talált furcsaságokat: például a fehér libák közé a környéken nem tartott szürke libák is keveredtek. A telepen szívesen látnák a forgatócsoportot tépés alkalmával is, nyíltan is forgathatnának - mondták.
A hatóságok a nyomozást végül is megszüntették, mert az adatgyűjtés nem járt eredménnyel.
Nyilatkozott az ÉS-nek Czerny Róbert civil állatvédelmi ombudsman, a Fehérkereszt Állatvédő Liga munkatársa, aki leszögezte: a svéd tévében bemutatott felvételeken, akárhol és akármilyen körülmények között készítették, állatokat kínoztak. Ez tény, amit a svéd riporter is megerősített. Nem tudni tehát, hogy miért nem hallgatták meg a tévést legalább tanúként. Ha a riportnak álcázott felvétel nem valódi helyszínen készült, hanem a tévések rendezték meg, egyértelmű az állatkínzásban való bűnrészességük. A civil állatvédelmi ombudsman ugyanakkor az esetből azt a következtetést vonta le, hogy mivel sem a tollszövetség, sem a Baromfi Terméktanács nem hajlandó a "jogfejlesztő lépésekre", a Fehérkereszt Állatvédő Liga felhagy a mezőgazdasági haszonállatok védelmével.
Az illetékes ügyészségi vezető az ÉS-nek azt mondta, vélhetően manipulált felvételekről van szó, amelyek nem pontosan a szerkesztők által megjelölt helyen és időben készültek. Azért nem hallgatták meg a svéd riportert, mert "a tolltépés engedélyezett tevékenység", és "állatkínzásra utaló adatok a felvételek alapján nem merültek fel". A nyomozati anyagban szereplő DVD-n nem láttak állatkínzásra utaló jeleket.
Az ÉS riportjának írója megkereste a svéd TV4 televíziót és a Kalla Fakta szerkesztőségét is. Értesítette őket a nyomozás eredményéről. Megkérdezte, miért olyan települést jelöltek meg a felvételek helyszíneként, ahol azok nem készülhettek el. Megkérdezte, pontosan hol történt a bemutatott tolltépés, és hogy mi célból akarták manipulálni a nézőket. A szerkesztőég többszöri érdeklődésre sem válaszolt.
Az ÉS újságírója megpróbálta végigkérdezni a svéd botrányriport által érintett hazai szereplőket is. Az érdekelte, hogy kinek állhatott érdekében ez a botrány, és mit tehetünk mi ezek után édekeink védelmében.
Abban mindenki egyetért. hogy a svédeknek helyi informátorokra lehetett szükségük, amikor olyan telepeket kerestek, ahol orvosi felügyelet nélküli, be nem jelentett libatolltépésről forgathattak. A gazdákközelebbről meg nem nevezett képviselőire hivatkozva Rajnai Attila azt írja: a hazai libatollfeldolgozók orosz és kínai konkurenciájának állhatott érdekében ez a riport. Hazai tollforgalmazók szerint viszont ehhez nincs közük a külföldieknek, hanem ez az ügy a hazai piac uralkodó szereplőinek belharcát tükrözi. Ez utóbbi azonban nehezen lenne magyarázható, hiszen a svéd riport a magyar libatollexport egészét veszélyeztette. A Magyar Tollszövetség megerősítette, hogy a svéd dokumentumsorozat sokat ártott a magyar tollfeldolgozóknak.
A Magyar Tollszövetség ugyanakkor nem tervez jogi vagy szakmai lépéseket, de "a nemzetközi szövetséggel karöltve közleményeikben hangsúlyozni fogják" a természetes toll előnyeit, és azt, hogy az ellenőrzött, szakszerű tolltépésnek nincsenek állatáldozatai, nem környezetkárosító - szemben a műanyag helyettesítők előállításával és megsemmisítésével.
A Külügyminisztérium sajtóosztálya szerint a tárcának nincs tennivalója. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője közölte: a tárca bekérte a hazai tépési naplókat, helyszíni ellenőrzéseket is tartott, de szabálytalanságokat nem talált.
Nincs tovább? Soha nem derül ki, hogy mi történt? Kiderül valaha, hogy valaki tudatos károkozást szervezett-e ellenünk, amellyel készakarva elérte a Magyarországról alkotott kép rombolását egy külföldi piacunkon? A látszat mindenesetre nagyon kellemetlen. Még az a feltételezés is rajtunk maradhat, cáfolatlanul, hogy talán azért nem piszkálják az ügyet a magyar érintettek, mert ha a svéd riport nem ott és nem úgy készült is, ahogy állították, akkor is jobban járunk, ha nem feszegetjük ezt az egészet...

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

erdei legelő

többnyire kényszerből legeltetett, fákkal borított terület. A fák alatt növő fű gyenge... Tovább

Celldömölki Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Celldömölk Dr. Gréfin Lajos tér 9. 9500 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra