Házilag készíthetünk köptetőt lándzsás útifűből

Készítsünk természetes köptetőt lándzsás útifűből!

Szélesi Ferenc, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A legtöbben nem szívesen használnak gyógyszertári készítményeket, és ha egy mód van rá, inkább természetes alternatívákkal helyettesítik azokat. Sok mesterséges köptető ráadásul meglehetősen kellemetlen ízű is, így érthető, hogy sokan házi megoldásokat keresnek ezek helyett. Szerencsére te magad is elkészítheted saját házi köptetődet, mindenféle mesterséges vegyszer használata nélkül – mindössze egy jó adag lándzsás útifűre lesz szükséged hozzá! 

Házilag készíthető köptető

A lándzsás útifűről

A lándzsás útifű (vagy „keskeny levelű útifű”) egy nagyon elterjedt, széles levelű növény, amire sokan sajnos gyomként tekintenek. A helyzet az, hogy ez az évelő gyógynövény valójában tele van tápanyagokkal, és gond nélkül elfogyasztható. A lándzsás útifű egy nagy adag kalciumot és A-vitamint kínál, de némi C- és K-vitamin is található benne.

Mindemellett hasznos gyógyhatásokkal is rendelkezik: enyhíti a gyomorpanaszokat, csillapítja a rovarcsípéseket, a bőrkiütéseket, sebösszehúzó hatásának köszönhetően segít a vágások gyógyításában, kivonja a méreganyagokat a szervezetből, illetve persze enyhén köptető hatású is. A lándzsás útifűnek nagyjából 200 különböző változatát ismerjük világszerte, amelyek számos éghajlathoz alkalmazkodtak, de többségük nyirkos helyeken érzi magát a legjobban.

Ezen kívül előfordulhatnak még hegyvidékeken és tengerpartok közelében is. Otthoni használatra ideális fajta például a Plantago lanceolata, amivel gyakran találkozhatsz járdák, utak szélén is. Természetesen nem javasoljuk, hogy forgalmasabb utak menték szedj belőle – légy mindig körültekintő és óvatos, még a csendesebb útszakaszok mellett is!

Hogyan készíts természetes házi köptetőt a lándzsás útifűből

A házi köptetőhöz nagyjából három nagy maréknyi lándzsás útifűre, két bögre kristálycukorra és egy nagy, alaposan kitisztított befőttes üvegre lesz szükséged. Mosd meg jól a leveleket, majd vágd őket apróra. Ez után szórj belőlük az üvegbe, nagyjából 1cm vastagon, majd önts rájuk egy ugyan ilyen vastag réteg cukrot is. Ez után megint egy réteg útifű, cukor, és így tovább, felváltva.

Ha megtelik az üveg (vagy elfogynak a hozzávalók), akkor nyomd össze jól a rétegeket, majd tekerd fel az üveg tetejét. Ezután helyezd az üveget egy napos ablakpárkányra, amíg folyékonnyá nem válik, majd szűrd le egy muszlin kendővel, vagy hasonló szűrővel. A leszűrt levet kisebb, jól zárható üvegekben tárold, hűvös, sötét helyen (pl. a hűtőben).

A házi köptető használata

Ha megfázol, vagy más, légúti betegség támad rád, akkor vegyél be a köptetőből egy teáskanálnyit naponta háromszor, vagy keverd bele azt egy bögre teába.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ló fogazata

a lovak fogazata zománcredős, növényevő típusú. A méneknek ált. 40, a kancáknak 36 foguk... Tovább

háziasítás (domesztikáció)

az az emberi tevékenység, amelynek következtében a vadállatból háziállat válik. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek