Kihirdette az FVM az idei területalapú támogatásokat

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Több mint 18 százalékkal emelkedik az egységes területalapú EU-támogatás idén. Az anyajuhtartók támogatása emelkedik a legkevésbé, jelentősen nő viszont a dohány, háromszorosára emelkedik az energiafű utáni támogatás.

Kérdése van? Tegye fel, tanácsadóink válaszolnak! Állattenyésztés, növénytermesztés, kertészet, növényvédelem, talajművelés, jog, biotechnológia, környezetgazdálkodás, minden ami mezőgazdaság: Agrároldal.hu.

A területalapú támogatások idei összegét tette közzé a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a legújabb Magyar Közlönyben: az uniótól hektáronként 18 százalékkal jár több pénz, de emelkednek a kiegészítő nemzeti támogatások is, a legtöbb pluszforrás az energiafű termeléséhez szerezhető meg. Az uniótól származó egységes területalapú támogatás összege a múlt évi hektáronkénti 86,21 euróról 102,29 euróra növekszik idén. Az emelkedés 18,6 százalék.  

A nemzeti kiegészítő támogatást állat- és növényfajtánként határozzák meg. A hím ivarú szarvasmarhák után - életük során egy alkalommal - a múlt évi 34 862 forintról kerek 40 ezer forintra emelkedik az idei támogatás, az anya tehenekre 31 248 forintról 35 ezerre. A tejtermelők tonnánként közel dupla támogatást kapnak: a múlt évi 4663 forinttal szemben 8100 forintot. Az extenzifikációs szarvasmarhatartás támogatása 11 702 forintról 13 ezerre növekszik.  

Az anyajuh utáni támogatás emelkedik a legkevésbé
Az anyajuhtartók járnak talán a legrosszabbul: az egyedenként kapható támogatás alig emelkedik, a tavalyi 1452 forintról 1500 forintra. Amennyiben a termelő a juh tejét értékesíti, úgy a támogatás kisebb, a múlt évi 1205 forint helyett mindössze 1200 forint jár az idén. Aki kedvezőtlen adottságú területen tart juhot, annak az eddigi 1008 forintos támogatás 1180 forintra emelkedik.  

Jelentősen emelkedik a dohánytermelés támogatása  

A szántóföldi növények esetében a magyar költségvetés hektáronként 11 ezerről 12 765 forintra emeli a támogatást. A külön vett növényeket termesztők közül a dohánytermelők érezhetően jobban járnak. A Burley dohány hektárjáért járó támogatás 665 966 forintról 779 ezerre emelkedik. A Virginia dohánynál 842 021 forintról 985 ezerre nő a támogatás. A héjas gyümölcsűeknél a hektáronkénti támogatás 31 ezer forint lett, a növekedés 2 ezer forint.  

A három csoportba sorolt, energetikai célból termesztett növények támogatása kissé átalakul. A múlt évben az energianövényként termelt búza, kukorica, őszi káposzta, repce, valamint napraforgó után hektáronként 6480 forint támogatás járt. Az idén a növényfélék kiegészülnek a kenderrel és a cirokfélékkel, a támogatás pedig 7600 forintra emelkedik.  

Háromszoros pénz az energiafű-termelőknek  

A múlt évben a második csoportba csak az energiafű tartozott, ez most kiegészült a burgonyával, csicsókával, náddal, a támogatás összege pedig 7680 forint helyett 20 ezer forint lett (közel megháromszorozódott). Végül a harmadik csoportba eddig az energiaerdő tartozott, és maradt is, viszont az eddig is magas támogatása alig változott: a korábbi 46 591 forint 46 900 forintra emelkedett.

Szeretné vállalkozását hatékonyan hirdetni? Szeretné, ha weblapja látogatottabb lenne? Online marketing tanácsadás, és hatékony online hirdetés az Agrároldal.hu szakértőitől! Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás: magyarorszag.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

Gyomirtó Betanal Expert

Folyékony gyomirtó permetezőszer cukorrépa és vöröshagyma kelés utáni... Tovább

operon

a —>kromoszómának olyan több, közvetlenül egymás mellett elhelyezkedő, kapcsolt... Tovább

Tovább a lexikonra