Fertőző betegségek és ellátási problémák a tehén tenyésztésnél

hirdetes

Ásványi anyagok a tehenek egészségének védelmében

Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A tehenészetekben előforduló betegségek nagyrészt összefüggésbe hozhatók a szervezet ásványianyag-ellátásával. A takarmányozásnak ez az a területe, ezen belül is a mikroelem-ellátás az, amely legnagyobb mértékben befolyásolja a betegségekkel szembeni ellenálló képességet, az immunválasz hatékonyságát. Gyenge immunválasz esetén több tőgy- és méhgyulladás alakul ki, a kórokozók nagyobb számban okoznak megbetegedéseket. A lábak egészségi állapota sem mentes ettől. Gyenge immunválasz esetén nagyobb kárt okoz a Dermatitis Digitalis vagy Mortellaro megbetegedés és nagyobb számban alakul ki sántaság.
Ellátási problémák

Fertőző betegségek


A fertőző kórokozók belépése a szervezetbe a hámrendszer „védőhálóján” keresztül történik. Ha a hámszövet nem egészséges, a kórokozók inváziója sokkal erőteljesebb. A mikroelemek egy része, elsősorban a cink, amely a legnagyobb hatással van a hámszövetek minőségére, legyen szó külső hámról vagy a tőgyben a tejkiválasztásért felelős belső hámról. Ezért a cink-ellátás javításával csökkenteni lehet a tőgygyulladás esélyét és a szomatikus sejtszámot. A bélcsatornában található hámszövet minősége befolyásolja a táplálóanyagok felszívódását és a méh nyálkahártya hatással van a szaporodásbiológiai teljesítményre is.

A lábvégek egészségének megtartása az egyik legnehezebb feladat. A cink keményíti a szaruállományt, segít a talpfekély megelőzésében és kevesebb szarutok probléma (pl. fehérvonal betegség) alakul ki.

A hámszövetek minőségének megtartása és a betegségekkel szembeni ellenálló képesség fenntartása az ásványianyag-ellátás legfontosabb feladata.

hirdetes

Ellátási problémákMinden jelentős tehenészetben etetnek premixet. A premix etetés célja, hogy fedezze a tehenek ásványianyag- és vitamin szükségletét.

Ezt a feladatot egy átlagos premix átlagos módon teljesíti: nem alakul ki vérből kimutatható hiánybetegség. De ez az alapellátás nem jelenti azt, hogy a tehén betegségekkel szembeni ellenálló képessége és szaporodása a maximális szinten van, vagy akár megközelíti is azt. Ha így lenne, nem lenne az országban annyi emelkedett szomatikus sejtszám, sántaság és szaporodásbiológiai probléma.

Miért van ez így? Mert az átlagos premix nem veszi figyelembe a telep takarmányozási sajátosságát. Minden telepre ugyanazt a premixet ajánlják, figyelmen kívül hagyva a takarmányok ásványianyag-tartalmát, a termelési színvonalat és az antagonista hatásokat. Ritka az a telep, ahol a kalcium és a foszfor vizsgálaton kívül más ásványianyag vizsgálat történne és annak eredményét a takarmányadag összeállítása során figyelembe is vennék.

További gond, hogy a premixek általában a legolcsóbb alapanyagokat tartalmazzák. Az olcsó alapanyag felszívódása, egészségre, termelésre gyakorolt hatása azonban gyenge. Ezért olyan ásványi kiegészítő etetésére lenne szükség, amely pótolja ezeket a hiányosságokat, és kiegyenlítetté teszi az ellátást a laktáció elejétől a végéig, valamint az előkészítés időszakában.

A jó felszívódási képességgel rendelkező, antagonista hatásokat kikerülő mikroelem-források nem találhatók meg az átlagos premixben. A ZINPRO vállalat által gyártott mikroelemek felszívódása, hatékonysága a legjobb. Ezért kell használni olyan ásványi kiegészítőt, amely felszívódása, egészségre gyakorolt hatása jó és egyenletes ellátást biztosít a termelés és az ellésre való felkészülés időszakában.
A magas termelés érdekében célszerű a tehénnek megadni mindazt, amire szüksége van.
hirdetes

Forrás: Agrárágazat

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

cickafark (Achillea)

a fészkesek családjának a csövesvirágúak alcsaládjába tartozó nemzetség. Legelterjedtebb... Tovább

fogszuvasodás (kariesz, caries)

a fog állományának körülírt pusztulása, szétesése. Baktériumtevékenység következménye,... Tovább

Tovább a lexikonra