2008-ban tandíjat vezetnek be a felsőoktatásban, növényvédelem, kertészet, méhészet, online marketing tanácsadás

Hirdetés

2008-ban tandíjat vezetnek be a felsőoktatásban

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

2008 szeptemberétől fizetni kell a felsőoktatási tanulmányokért: az alapképzésben 105 ezer, a mesterképzésben 150 ezer forint lesz az éves összeg. A közoktatásban 2007. szeptembertől változnak a kötelező óraszámok. A kistelepüléseken megmaradnak az iskolák, csak a vezetők száma csökken.
2008-ban tandíjat vezetnek be a felsőoktatásban, növényvédelem, kertészet, méhészet

Kérdése van? Tegye fel,  tanácsadóink válaszolnak! Állattenyésztés, növénytermesztés, kertészet, növényvédelem, talajművelés, jog, biotechnológia, környezetgazdálkodás, minden ami mezőgazdaság: Agrároldal.hu.

 

Egyfajta tandíjat, hivatalos nevén fejlesztési részhozzájárulást (fer) vezetnek be a felsőoktatásban. Eszerint 2008. szeptembertől az alapképzésben 105 ezer, a mesterképzésben 150 ezer forintot kell évente fizetni - jelentette be Hiller István szakminiszter a keddi kormányszóvivői tájékoztatón. 
A tárcavezető elmondta: ettől az intézmények plusz-mínusz ötven százalékkal eltérhetnek. Így az alapképzésben havonta minimum 4375, maximum 13 125 forintot kell fizetni. Hiller István szerint az intézkedés igazságosabbá teszi a felsőoktatás rendszerét, növeli az egyetemek szabadságát, és jutalmazza a teljesítményt. 


A teljes összeg az intézményeknél marad 


A hozzájárulást nem az állam "teszi zsebre", a teljes összeg az intézményeknél marad, és a hallgatók közül a legeredményesebb 15 százalék tandíjmentességet, illetve tanulmányi ösztöndíjat kap.  A hallgatóknak ugyanakkor évente minimum 30 kreditet el kell érniük, s a költségtérítéses hallgatóknak lehetőségük lesz az átjárásra az államilag finanszírozott képzésbe. A legjobban teljesítő költségtérítéses hallgató így akár tanulmányi ösztöndíjat is kaphat a jövőben. 

Hirdetés


Az elsőévesek mentességet kapnak 


A fer a 2007/2008-as tanévtől lép életbe, mentesülnek alóla az első évfolyamos hallgatók, a doktori képzésben részt vevők, az első felsőfokú szakképzést megszerzők, a halmozottan hátrányos helyzetűek. Az első évfolyam tanulmányi eredménye alapján alakíthatják ki a fer összegét, s hogy ki az, akinek ez alapján fizetnie kell, vagy mentességet élvez.  A miniszter kifejtette: az új rendelkezés a központi költségvetést nem érinti egyetlen fillérrel sem. A befolyt összeg legkevesebb egyharmadát, maximum ötven százalékát kötelezően tanulmányi ösztöndíjra kell fordítani. A fennmaradó összeget intézményfejlesztési célokra lehet felhasználni az egyetemi szenátus döntése alapján. 


Csütörtökön egyeztetnek a HÖOK-kal 


A fer-ről szóló döntést több politikai egyeztetés előzte meg. Hiller István hozzátette: kedd reggel felhívta a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája elnökét, és tájékoztatta a fer-ről, a HÖOK tárgyalódelegációjával pedig csütörtökön találkozik a minisztériumban.   Kitért arra, hogy jelenleg minden államilag finanszírozott hallgató átlagosan 525 ezer forintjába kerül az adófizetőknek évente, tanulmányi eredménytől, teljesítménytől függetlenül. Nem fair, ha szorgalmas, ha lusta ugyanazt kapja az adófizetőktől - jelentette ki a miniszter. 

Hirdetés


Növekvő kötelező óraszámok a közoktatásban 


Változik a kötelező óraszám a közoktatásban 2007. szeptemberétől: a fogyatékosok általános iskolájában a tanárok, gyógypedagógusok heti óraszáma 19-ről 21-re, az általános iskolában a nem szaktanítást végzőké 21-ről 22-re, a szaktanítást végzőké 20-ról 22-re nő - közölte Hiller István. A középiskolákban, szakiskolákban a tanárok óraszáma szintén 20-ról 22-re nő.   2007 szeptemberétől Partneriskola-programot indítanak, a kistelepüléseken mindenütt megtartják a kisiskolákat, ugyanakkor nem lesz mindenütt igazgató, igazgatóhelyettes vagy gazdasági vezető.   2010-re megteremtik a feltételeket, és kötelezővé teszik az angol nyelv oktatását a középiskolákban. 

 

Szeretné vállalkozását hatékonyan hirdeti? Szeretné, ha weblapja látogatottabb lenne? Online marketing tanácsadás, és hatékony online hirdetés az Agrároldal.hu szakértőitől! Kérje ajánlatunkat itt!
 

Forrás: www.magyarorszag.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

alomtömeg

az egy fialásból származó malacok össztömege; a születéskor mért a. a kocák vehem-nevelő... Tovább

terimés takarmány

Az olyan laza állagú,többnyire szálastakarmány (kevéssé ülepedett széna,kukoricaszár... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.