Mutatunk néhány remek tanácsot, amik neked is segíteni fognak az újszülött kiskutyák felnevelésében

Néhány jó tanács az újszülött kiskutyák felneveléséhez

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Az újszülött kiskutyák első és legfontosabb dolga, hogy minél< hamarabb megkapja az anyai ellenanyagokat tartalmazó tejet, ami megvédi a kutyusokat az első 6 hétben.

Mutatunk néhány remek tanácsot, amik neked is segíteni fognak az újszülött kiskutyák felnevelésében

Ellenanyagszint

 

Ahhoz, hogy a tejben az ellenanyagszint megfelelő legyen, a szukát mindenképpen vakcinázni kell a gyakran előforduló vírusos betegségek ellen. Javasolt még az is, hogy a szuka legyen beoltva a vemhesség alatt is, de ez csak elölt vírusos vakcinával történhet (egyébként magzatkárosító hatása lehet a vakcinának).
Közvetlenül az ellés előtt a szukát nem érdemes a megszokott környezetéből kiszakítani, mert az anya ekkor már nem tud megfelelően alkalmazkodni az új környezet kórokozóihoz, így a anyatej sem tartalmaz elegendő ellenanyagot. Ha a szukát mégis új helyre akarjuk tenni, akkor legalább 2 hetet töltsön el az új helyen az ellés előtt.

 

Szülés előtt


A szülést megelőzően érdemes az állatorvossal mintát vetetni a hüvelyváladékból, valamint a tejből is. Ha véletlenül kórokozó nő ki a mintákból, úgy a megfelelő antibiotikumos kezelés elengedhetetlen. Az ellés előtt ne feledkezzünk meg a szuka féregtelenítéséről sem. Érdemes a szülés előtt a csecsbimbókat alaposan megtisztítani, a környékükről a szőrt lenyírni.     

 

Szülés után  

 

A születés után a lehető leggyorsabban meg kell szoptatni a kölyköket. Ha az előzetes ultrahangos vizsgálat során a szuka szoptatási kapacitását meghaladó kölyökszám volt megjósolható, akkor vagy dajka kutyáról próbálunk gondoskodni, vagy a föcstej (az első napi anyatej) kiszoptatása után tejpótlóval való kiegészítés szükséges. Nagyon figyelni kell a megfelelő méretű és formájú cumi kiválasztására. Ha túl nagy a lyukméret, könnyen félrenyelhetnek, ha túl kicsi, akkor nagyon gyorsan elfáradhatnak a kicsik, így visszamaradhatnak a fejlődésben. Mindig legyen kéznél egy csecsemő orrszívó is, hogyha véletlenül mégis félre megy a tápszer, legyen lehetőség azt eltávolítani az orrüregből.


Mivel a napos kiskutyák maguktól még székletet üríteni nem tudnak, ezért ebben vagy az anyjuk van segítségükre, vagy nekünk kell segíteni nedves vattával. Ilyenkor kézben tartva a hasukra fordítjuk őket, és finoman ingereljük az alsó hasi tájékot. Ezt minden etetés alkalmával meg kell tennünk. Naponta legalább 1-2 szer kell székletet üríteniük. Ugyan így a vizelésben is segítségre van szükségük.

 

Mutatunk néhány remek tanácsot, amik neked is segíteni fognak az újszülött kiskutyák felnevelésében

Felnevelés


Bizonyos tenyésztők egy nagyon munkaigényes módszert alkalmaznak a kölyökkutyák felnevelésekor. Ekkor az anyát külön tartják a kölyköktől, ezzel minimálisra csökkenthető az agyonnyomás veszélye. Szoptatások alkalmával a kölykök kerülnek az anyjukhoz, így a kis kutyák helye jobban tisztántartható. Az első egy hétben a szoptatási időnek legalább 1-1,5 órának kell lenni(függ az alomszámtól), a szoptatások közötti idő pedig ne haladja meg a 2 órát (éjjel sem).


A nevelés során érdemes probiotikus készítményt használni Laktiferm Pet, amit a tejpótlóba lehet keverni, vagy vízben oldva a szájukba cseppenteni. Az első 3-4 napban ezzel ki tudunk alakítani egy megfelelő bélflórát, ami kihat az egész kölyöknevelésre. A probiotikus kezelést 3-4 naponta érdemes megismételni. 2 hetes korban féregtelenítsük a kiskutyákat valamelyik széles spektrumú kölyköknek adható készítménnyel (ezt 2-3 hetenként érdemes megismételni). A kölyköket 3-4 hetes kortól már elkezdhetjük átszoktatni valamilyen prestarter tápra. Ez úgy a legkönnyebb, ha pépesen kapják meg (tejpótlóval keverve). A pépbe is érdemes probiotikumot keverni, így csökkenthető a táplálékváltás folyamán fellépő hasmenés kialakulásának a veszélye.

 

Tisztaság fontossága


Nagyon fontos, hogy az alom megfelelően tiszta legyen. Nem javasolt forgács használata (bár jól szívja a nedvességet), mivel ezt könnyen felszippanthatják, és ezzel fulladást idézhet elő.

Mutatunk néhány remek tanácsot, amik neked is segíteni fognak az újszülött kiskutyák felnevelésében
 

Oltások


Az első oltást 7 hetes kor környékén kell, hogy megkapják a kutyák (ez a szuka immunállapotától, vakcinázásától is függ). A következő oltásokat pedig 2-3 hetente kell megkapniuk. Ha a kölykök új gazdihoz kerülnek, akkor törekedjünk arra, hogy legalább háromszor be legyenek oltva a kiskutyák, és az utolsó oltás és a szállítás között legalább egy hét teljen el.

 

Etetés

 

Ügyeljünk arra is, hogy a tulajdonos váltás ne essen egybe a táplálékváltással. Ha ezeket a szabályokat betartjuk, nagyon sok probléma megelőzhető a kölyöknevelés során. Az anya kutya etetésére is nagy figyelmet kell fordítani, hiszen az anya csak megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék felvételével tudja biztosítani az elegendő tej mennyiséget a kölykök számára.

 

Az anyakutya számára korlátlan mennyiségű táplálékot kell biztosítanunk, valamint törekedni kell arra, hogy a szuka stabil bélflórával rendelkezzen, amivel könnyebben tud alkalmazkodni az ellés és a szoptatás időszakában fellépő stressz helyzetekhez. Napi kétszeri Laktiferm Pet takarmányba, vagy ivóvízbe való keverésével ez könnyen megvalósítható.

 

Forrás: www.medipharm.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Finale 14 SL

Gyomirtó permetezőszer.   Hatóanyag: 150 g/l... Tovább

ivar (nem, szexus)

az ivarosan szaporodó (szaporodás) élőlények eltérő sajátsága. Az egyedek aszerint, hogy... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok