Mutatunk néhány remek tanácsot, amik neked is segíteni fognak az újszülött kiskutyák felnevelésében

hirdetes

Néhány jó tanács az újszülött kiskutyák felneveléséhez

Az újszülött kiskutyák első és legfontosabb dolga, hogy minél< hamarabb megkapja az anyai ellenanyagokat tartalmazó tejet, ami megvédi a kutyusokat az első 6 hétben.

Mutatunk néhány remek tanácsot, amik neked is segíteni fognak az újszülött kiskutyák felnevelésében

Ellenanyagszint

 

Ahhoz, hogy a tejben az ellenanyagszint megfelelő legyen, a szukát mindenképpen vakcinázni kell a gyakran előforduló vírusos betegségek ellen. Javasolt még az is, hogy a szuka legyen beoltva a vemhesség alatt is, de ez csak elölt vírusos vakcinával történhet (egyébként magzatkárosító hatása lehet a vakcinának).
Közvetlenül az ellés előtt a szukát nem érdemes a megszokott környezetéből kiszakítani, mert az anya ekkor már nem tud megfelelően alkalmazkodni az új környezet kórokozóihoz, így a anyatej sem tartalmaz elegendő ellenanyagot. Ha a szukát mégis új helyre akarjuk tenni, akkor legalább 2 hetet töltsön el az új helyen az ellés előtt.

 

Szülés előtt


A szülést megelőzően érdemes az állatorvossal mintát vetetni a hüvelyváladékból, valamint a tejből is. Ha véletlenül kórokozó nő ki a mintákból, úgy a megfelelő antibiotikumos kezelés elengedhetetlen. Az ellés előtt ne feledkezzünk meg a szuka féregtelenítéséről sem. Érdemes a szülés előtt a csecsbimbókat alaposan megtisztítani, a környékükről a szőrt lenyírni.     

 

Szülés után  

 

A születés után a lehető leggyorsabban meg kell szoptatni a kölyköket. Ha az előzetes ultrahangos vizsgálat során a szuka szoptatási kapacitását meghaladó kölyökszám volt megjósolható, akkor vagy dajka kutyáról próbálunk gondoskodni, vagy a föcstej (az első napi anyatej) kiszoptatása után tejpótlóval való kiegészítés szükséges. Nagyon figyelni kell a megfelelő méretű és formájú cumi kiválasztására. Ha túl nagy a lyukméret, könnyen félrenyelhetnek, ha túl kicsi, akkor nagyon gyorsan elfáradhatnak a kicsik, így visszamaradhatnak a fejlődésben. Mindig legyen kéznél egy csecsemő orrszívó is, hogyha véletlenül mégis félre megy a tápszer, legyen lehetőség azt eltávolítani az orrüregből.

hirdetes


Mivel a napos kiskutyák maguktól még székletet üríteni nem tudnak, ezért ebben vagy az anyjuk van segítségükre, vagy nekünk kell segíteni nedves vattával. Ilyenkor kézben tartva a hasukra fordítjuk őket, és finoman ingereljük az alsó hasi tájékot. Ezt minden etetés alkalmával meg kell tennünk. Naponta legalább 1-2 szer kell székletet üríteniük. Ugyan így a vizelésben is segítségre van szükségük.

 

Mutatunk néhány remek tanácsot, amik neked is segíteni fognak az újszülött kiskutyák felnevelésében

Felnevelés


Bizonyos tenyésztők egy nagyon munkaigényes módszert alkalmaznak a kölyökkutyák felnevelésekor. Ekkor az anyát külön tartják a kölyköktől, ezzel minimálisra csökkenthető az agyonnyomás veszélye. Szoptatások alkalmával a kölykök kerülnek az anyjukhoz, így a kis kutyák helye jobban tisztántartható. Az első egy hétben a szoptatási időnek legalább 1-1,5 órának kell lenni(függ az alomszámtól), a szoptatások közötti idő pedig ne haladja meg a 2 órát (éjjel sem).


A nevelés során érdemes probiotikus készítményt használni Laktiferm Pet, amit a tejpótlóba lehet keverni, vagy vízben oldva a szájukba cseppenteni. Az első 3-4 napban ezzel ki tudunk alakítani egy megfelelő bélflórát, ami kihat az egész kölyöknevelésre. A probiotikus kezelést 3-4 naponta érdemes megismételni. 2 hetes korban féregtelenítsük a kiskutyákat valamelyik széles spektrumú kölyköknek adható készítménnyel (ezt 2-3 hetenként érdemes megismételni). A kölyköket 3-4 hetes kortól már elkezdhetjük átszoktatni valamilyen prestarter tápra. Ez úgy a legkönnyebb, ha pépesen kapják meg (tejpótlóval keverve). A pépbe is érdemes probiotikumot keverni, így csökkenthető a táplálékváltás folyamán fellépő hasmenés kialakulásának a veszélye.

hirdetes

 

Tisztaság fontossága


Nagyon fontos, hogy az alom megfelelően tiszta legyen. Nem javasolt forgács használata (bár jól szívja a nedvességet), mivel ezt könnyen felszippanthatják, és ezzel fulladást idézhet elő.

Mutatunk néhány remek tanácsot, amik neked is segíteni fognak az újszülött kiskutyák felnevelésében
 

Oltások


Az első oltást 7 hetes kor környékén kell, hogy megkapják a kutyák (ez a szuka immunállapotától, vakcinázásától is függ). A következő oltásokat pedig 2-3 hetente kell megkapniuk. Ha a kölykök új gazdihoz kerülnek, akkor törekedjünk arra, hogy legalább háromszor be legyenek oltva a kiskutyák, és az utolsó oltás és a szállítás között legalább egy hét teljen el.

 

Etetés

 

Ügyeljünk arra is, hogy a tulajdonos váltás ne essen egybe a táplálékváltással. Ha ezeket a szabályokat betartjuk, nagyon sok probléma megelőzhető a kölyöknevelés során. Az anya kutya etetésére is nagy figyelmet kell fordítani, hiszen az anya csak megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék felvételével tudja biztosítani az elegendő tej mennyiséget a kölykök számára.

 

Az anyakutya számára korlátlan mennyiségű táplálékot kell biztosítanunk, valamint törekedni kell arra, hogy a szuka stabil bélflórával rendelkezzen, amivel könnyebben tud alkalmazkodni az ellés és a szoptatás időszakában fellépő stressz helyzetekhez. Napi kétszeri Laktiferm Pet takarmányba, vagy ivóvízbe való keverésével ez könnyen megvalósítható.

 

Forrás: www.medipharm.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


fertőző betegség

mindaz a bántalom amelyet mikroorganizmusok és magasabb rendű állati élősködők az emberi v.... Tovább

Balásházy János Mezõgazdasági Szakközépiskola

Szakközépiskola Képzések: Agrárközgazdasági és áruforgalmazó technikus; ... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok