Kártérítési támogatás

Kártérítési támogatás

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Szeptember 30-ig igényelhetnek állami támogatást azok a baromfitenyésztők, akiket a madárinfluenza miatt kár ért; az erről szóló földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszteri rendelet a Magyar Közlöny legújabb számában jelent meg.
Kártérítési támogatás, madárinfluenza, földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszteri rendelet, piactámogatás, kárenyhítési támogatás, rendelet, tenyésztő cég, kártalanítás, baromfitelep

Kérdése van? Tegye fel, tanácsadóink válaszolnak! Állattenyésztés, növénytermesztés, kertészet, növényvédelem, talajművelés, jog, biotechnológia, környezetgazdálkodás, minden ami mezőgazdaság: Agrároldal.hu.

Azok kaphatnak rendkívüli piactámogatást (kárenyhítési támogatást), akiket 2005. november és 2006. augusztus között a következők miatt ért kár: keltetőtojás megsemmisítése vagy feldolgozása, naposbaromfi megsemmisítése, tenyészállomány előrehozott kivágása, késleltetett betelepítés és végül a termelés önkéntes csökkentése.
 
A támogatás forrása az idei költségvetésben szereplő 110,5 milliárd forint (amely más célokat is szolgál).
 
A rendelet megszabja, hogy milyen kár esetén, hány baromfi után, és darabonként mennyi pénz jár. Például összesen 11,2 millió megsemmisített tyúk keltető tojás után darabonként 39,61 forint támogatás jár. Összesen 2 millió megsemmisített naposcsibe után pedig - darabonként - 63,68 forintot kaphatnak a tenyésztők.
 
Naposkacsánál 1,2 millió a darabszám, és 142,6 forint a támogatás, míg a naposlibánál 100 ezer után fizet, darabonként 396,12 forintot az állam. Egy megsemmisített tenyészpulyka után 3.961,20 forint jár. Aki legalább három hétig nem tudott telepíteni állományt (késletett telepítés), az például kacsa tenyésztése esetén 163,73 forintot kaphat, a keret 135 ezer darab. Aki a kacsa-állományát csökkentette, darabonként 198,06 forint kárenyhítésben részesülhet (itt a keret 180 ezer baromfi).
 
A támogatást űrlapok kitöltésével lehet igényelni. A papírokat szeptember 30-ig kell eljuttatni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) Központi Hivatalához. A kérelmeket a hatósági állatorvosnak is alá kell írnia.
 
Nem jár ilyen támogatás azoknak a tenyésztő cégeknek, amelyek csőd-, felszámolás-, adósságrendezés-, vagy végelszámolás alatt állnak. Az egyéni vállalkozó ellen pedig nem folyhat végrehajtás. Csak regisztrált termelők pályázhatnak támogatásért (illetve akik ezt az eljárást megindították), további feltétel, hogy a munkaügyi kapcsolataik rendezettek legyenek.
 
Ha az igény több lesz, mint a rendelkezésre álló keret, akkor - egy-egy jogcímen belül - mindenki arányosan kevesebbet kap.
 
Nem kaphat a mostani támogatásból az, aki korábban már állami kártalanítást kapott ugyanezért, és az sem, akinek a baromfitelepén nem volt állatorvosi ellátás.
 
A kifizetés ez év utolsó napjáig megtörténik. A pénzt a tenyésztő regisztrálásakor bejelentett bankszámlára utalja az MVH. 

Szeretné vállalkozását hatékonyan hirdetni? Szeretné, ha weblapja látogatottabb lenne? Online marketing tanácsadás, és hatékony online hirdetés az Agrároldal.hu szakértőitől! Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás: Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

sallang

bőrből, ritkábban posztóból (v. a kettő kombinálásából) készült, a fogat tetszetősebbé... Tovább

vérfoltos tojás

Ha a tojásképződéskor ( a petefészekben a tüszőhám felrdepedésekor) vérzés lép fel,akkor... Tovább

Tovább a lexikonra