November 20 - 29.: Állati- és szezonális termékek

November 20 - 29.: Állati- és szezonális termékek

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A 2006. november 20-29. között megtartott, kiemelt termékek ellenőrzése során ellenőriztük a karácsonyi ünnepkörhöz tartozó szezonális termékeket élelmiszerbiztonsági és minőségügyi szempontból mind az élelmiszer-előállítás, mind az élelmiszer forgalmazás területén.
November 20 - 29.: Állati- és szezonális termékek, kiemelt termékek ellenőrzése, karácsonyi ünnepkör, szezonális termék, élelmiszer-előállítás, élelmiszer forgalmazás, higiéniai hiányosság, kiskunhala

Pest megyében a hatósági kollégák a kirívó higiéniai hiányosságok miatt egy örkényi telephelyű szaloncukor előállítónál 9720 kg, az üzem által előállított fondantot koboztak el, továbbá az üzem működését felfüggesztették.
 
Bács-Kiskun megyében lévő kiskunhalasi áruházából 443 kg sertés, marha, illetve baromfihúst tulajdonítottak el. A rendőrség az árut visszaszállította az áruház raktárába, majd az Állomási kollégák közreműködésével a teljes mennyiséget zárolták, a termékek ártalmatlanítása folyamatban van.
 
Fejér megyében a hatósági állatorvosok egy vágóhídon súlyos élelmiszerbiztonsági veszélyt okozó hibákat találtak, és e mellett engedély nélküli élelmiszer-előállító tevékenységet is folytatott a vágóhíd. A vágóhíd működése felfüggesztésre került, 1.000.000 Ft állategészségügyi bírságot szabtak ki az ügyben.
 
2006. november 20. és november 29. közötti időszakban a Szolgálat hatósági állatorvosai és minőségellenőrzési felügyelői 1781 egységben végeztek élelmiszerbiztonsági, minőség-felügyeleti és az élő halak esetében állatjóléti ellenőrzéseket.
 
Ennek során 15.278 élelmiszer tétel vizsgálatára került sor. Az ellenőrzéseket végző szakemberek 477 esetben tapasztaltak szabálytalanságot. Összesen 22.790.994,- Ft. minőségvédelmi bírság kiszabására került sor, valamint 18.300 kg élelmiszert tiltottak el a forgalmazástól, valamint elrendelték ezek megsemmisítését.
   
Jelentős események az ellenőrzés során:
 
A Pest megyei Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás hatósági állatorvosai egy törökbálinti áruházban tartott átfogó ellenőrzés során lejárt fogyaszthatósági idejű, érzékszervi vizsgálattal is megállapíthatóan romlott élelmiszert találtak. Az áruház hús részlege, péksége és sajtdaraboló tevékenysége felfüggesztésre került, mivel nem biztosított azoknak a higiénés körülményei, az alapanyagok, félkésztermékek azonosíthatósága, nyomonkövethetősége, amelyek nélkülözhetetlenek a fogyasztók biztonságának garantálásához. A lefoglalt élelmiszereket ártalmatlanításra utalták, az említett részlegek felfüggesztésén túl több millió forintos bírság kiszabására kerül sor.
 
A Csongrád megyei Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás munkatársai Öttömös Község Polgármesteri Hivatalának kezdeményezésére egy növényi élelmiszereket előállító üzem telephelyén a rendőrség, tűzoltóság és az illetékes önkormányzat képviselőivel 2006. november 7.-én hatósági szemlét tartottak. A szemle során megállapítást nyert, hogy ott ismételten illegális élelmiszer-előállítást végeznek az Állomás által kiadott működést megtiltó határozat ellenére. Az Állomás az élelmiszer alapanyagok, félkész termék felhasználását, az élelmiszer előállítását és forgalmazását megtiltotta, melynek mennyisége meghaladja a 100 tonnát. A 2006. november 28-án ismételt ellenőrzés történt a rendőrség bevonásával említett helyen. Az ellenőrzés során megállapításra került, hogy az üzem tulajdonosa a korábbi hatósági intézkedés ellenére továbbra is folytatja élelmiszer előállító tevékenységét, a zárolt tételeket átdolgozta, átcsomagolta és a zárolt hordós karfiol tételből 22 hordót ismeretlen helyre szállított. Az ügyben rendőrégi eljárás van folyamatban.
 
A Fővárosi Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás munkatársai ellenőrzést tartottak a Budapest XIII. kerületi áruházban. Az ellenőrzés során lefoglalásra került 80 kg darabolt sajt egyedi jelölés hiánya miatt, a ládán elhelyezett címke szerint a termék fogyaszthatósági ideje lejárt. 23 kg tőkehús, baromfi belsőség, darált hús tárolási hőmérséklete magasabb volt, mint a megengedett, illetve kezdődő fehérjebomlás mutatkozott a tételeken. 37 kg húskészítmény megtévesztő jelölés, lejárt fogyaszthatósági idő miatt került kivonásra a forgalomból.

Forrás: FVM

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

Komáromi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Komárom Szabadság tér 1. 2900 Magyarország Tovább

burgonya növényvédelme és vegyszeres gyomirtása

a burgonya sikeres termelése már a vetőgumó előállításánál kezdődik. Egészséges,... Tovább

Tovább a lexikonra