hígtrágyakezelés berendezései
az iparszerű állattartó telepek (iparszerű állattartás) jelentős részét hígtrágyás, alommentes rendszerben létesítették. Az istállókból kikerülő nagy mennyiségű hígtrágya hasznosítására és előkészítésére szolgálnak a hígtrágyakezelés berendezései. Homogenizáló rendszerű kezelésnél az összegyűjtött hígtrágyát szétválasztás nélkül folyamatosan kiöntözik. Ehhez nagy szivattyúkat és gumifúvókás szórófejeket használnak. A homogenizáláshoz többféle eljárást alkalmaznak: mechanikus úton propelleres keverést vagy a hígtrágyát hidraulikusan köráramoltatják, esetleg pneumatikus rendszerrel levegőárammal keverik. Esőztető öntözéshez a hígtrágyát vízzel tovább kell hígítani. A fázisbontásos rendszernél szétválasztják a szilárd és híg halmazállapotú trágyát. Ehhez szenny vízcentrifugák, ívszitát vagy vibrorostát használnak. Ezek közül a mechanikus berendezések közül a legelterjedtebbek az ívsziták. A hosszabb tárolás után szétválasztott hígtrágyából a szilárd részeket az almos istállótrágyához hasonlóan hasznosítják, míg a híg részt kiöntözik. Újabb eljárást dolgoztak ki a szilárd rész hőkezelt szárítására. Végtermékét, a bőséges hasznos beltartalmú, porszerű szerves anyagot kiszerelve kertészetek részére hozzák forgalomba. A részleges tisztítású hígtrágyakezelés berendezései kémiai és biológiai eljárásokra alkalmasak. Lakótelep közelsége, vízfertőzési gondok stb. miatt a hígtrágya szagártalmát, fertőző és szennyező hatását csökkentik.

Melyik a legegészségesebb olaj a főzéshez?
Az olajok fontos szerepet játszanak mind a mindennapi főzés során, mind az egészséges, kiegyensúlyozott étrend részeként, de a melegítés során nem minden olaj egyforma. Van,...

Igazi házi rétes recept, ahogy a nagyanyáink csinálták
A rétestészta készítésétől sokan félnek, hiszen annyira ijesztően hangzik elsőre, hogy egy asztalon kell papírvékonyra kinyújtani a tésztát és mindezt szakadásmentesen....

Ezt imádni fogja a család: vaníliapudingos almás pite recept
Ha unod a sima almás pitét, akkor ezt csináld meg! Omlós tészta, isteni fahéjas almaréteg, krémes vaníliapuding, amit bezár egy újabb réteg omlós tészta. Hidd el, mindenki imádni fogja!

5 zöldség, amit elültethetsz novemberben
Attól még, hogy egyre hidegebb van kint, a kertünkben igenis vannak teendők. Ne hanyagoljuk el, hiszen rengeteg zöldséget elültethetünk akár novemberben is. Kövesd tippjeinket és...

A csodálatos csicseriboróból: a tökéletes hummusz recept, 4 ízesítésben
A hummusz egy népszerű közel-keleti étel, aminek alapreceptje pofonegyszerű, és többféleképpen is meg lehet bolondítani, ha extra ízekre vágyik az ember. Az alábbiakban...

A gyógyító lenmagolaj: ilyen szuper tulajdonságai vannak!
A lenmagolaj őrölt és préselt lenmagból készül. Állítólagos előnyei közé tartozik a gyulladás csökkentése, a szívbetegségek megelőzése és a rák kockázatának...

A legcsodálatosabb évszak - Ezért szeretem az őszt!
Idén is véget ért a nyár, szépen lassan beköszönt az ősz! Nekem az egyik legkedvesebb évszakom, természetesen a tavasz után. El is mondom nektek, hogy miért tetszik ennyire.

Így metszd meg ősszel a tuját, hogy dús, egészséges legyen!
Az ősz egy remek időszak a kertünk gondozására, és a tuják metszése az egyik olyan tevékenység, amely segíthet abban, hogy bokraink dúsabbak és egészségesebbek legyenek. A...

Mi mindenre jó a kávézacc? – Így használd fel a kertben!
Naponta megszámlálhatatlan szemetet termelünk az életünk folyamán, de leginkább a konyhai hulladékunk telíti el a szemetesünket. Miután lefőzted a reggeli kávédat, Te is...

Ha unod már a zsemlét vagy kenyeret, süss bagelt!
A bagel leginkább egy szendvicsalapnak használt péksütemény, mely zsemle alakú, de a közepe lyukas. Tetején meg van szórva különféle magokkal; lehet lenmag, szezámmag, mák vagy...

Mesekönyvekbe illő falucskákon keresztül túrázhatunk a Mátrában
A hegyvidéki túrák kedvelői számára, az egyik legközkedveltebb célpont az ország legmagasabb csúcsainak otthona, a Mátra. De ha kicsit más szemszögből figyeljük meg,...

Őszi/téli befőzés – Citrom-, és narancslekvár készítése
Ősszel és télen is főzhetünk lekvárt, ráadásul nem is akármilyet, mostani cikkünkben elmondjuk nektek, hogyan készíthettek isteni finom dzsemet szezonális citrusfélékből,...