notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Bombaüzlet: termesszen szarvasgombát

Hirdetés

Bombaüzlet: termesszen szarvasgombát

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A szarvasgomba fűszernövény, aminek értékét ritka előfordulása adja meg. Magyarországon is jó üzlet lehet a szarvasgomba termesztés, mivel 1 kilogrammot 10 ezer, de akár 1 millió forintért is el lehet adni évjárattól függően - mondta Kamoncza István, a Magyar Szarvasgombász Szövetség titkára.
Bombaüzlet: termesszen szarvasgombát, Magyar Szarvasgombász Szövetség, II. Közép-európai Szarvasgomba Konferencia, gasztronómiai és molekuláris vizsgálatok, termesztő, ültetvény, Olaszország

Kérdése van? Tegye fel, tanácsadóink válaszolnak! Állattenyésztés, növénytermesztés, kertészet, növényvédelem, talajművelés, jog, biotechnológia, környezetgazdálkodás, minden ami mezőgazdaság: Agrároldal.hu.

A szarvasgomba általában 10-30 centiméterrel a föld alatt él, s egy fa vagy cserje gyökeréhez kapcsolódik. A gombát általában kutyákkal kerestetik az erdőben.

A titkár elmondta: az utóbbi időben már a termesztésével is foglalkoznak. Ezért is szervezte meg a Magyar Szarvasgombász Szövetség a II. Közép-európai Szarvasgomba Konferenciát Budapesten, 8 ország szakértőinek részvételével.

A csütörtöktől vasárnapig tartó tanácskozáson a szarvasgomba termesztés aktuális kérdéseiről beszélnek a szakemberek, de a programban szerepel gasztronómiai és molekuláris vizsgálatokról szóló előadás is.

Hirdetés


Bratek Zoltán, a Magyar Szarvasgombász Szövetség elnöke az MTI-nek elmondta: Magyarországon mintegy 5 ezer hektáron lehetne gazdaságosan szarvasgombát termeszteni. Jelenleg azonban a szarvasgomba előállítás területe mindössze 30 hektár.

Az országban 20-25 termesztő foglalkozik szarvasgomba előállítással. Egy hektárnyi szarvasgombával beoltott, mikonizált erdő telepítése 2-6 millió forintba kerül.

Az ültetvények 5-8 év alatt fordulnak termőre. Az újabb kutatások szerint már vannak olyan fafajok is, amelyeknek gyökeréről már akár 5 év múlva is szedhető szarvasgomba.


Jelenleg Magyarországon még nem fordultak termőre az ültetvények, az első telepítésről várhatóan jövőre kezdik meg a szüretelést. Magyarországon évente mintegy 6-7 tonna szarvasgombát találnak a kereső kutyák.

Bratek Zoltán szerint a jelenlegi ültetvények termőre fordulásával 1-2 tonnával növelhető a mennyiség. Szarvasgombával a világot Európa látja el. Az európai szarvasgomba előállítás éves mennyisége évjárattól függően 60-400 tonna.

Hirdetés


A szarvasgombát főként Olaszországban, Franciaországban és Spanyolországban termesztik. A magyar szarvasgomba 80-90 százalékát exportálják.

Egy embernek egy étkezéshez általában 5 grammra van szüksége belőle. Bratek Zoltán végül elmondta: sérelmezik, hogy a szarvasgomba termesztés támogatása nem része a most kidolgozott középtávú agrárfejlesztési stratégiai tervnek. MTI

Szeretné vállalkozását hatékonyan hirdetni? Szeretné, ha weblapja látogatottabb lenne? Online marketing tanácsadás, és hatékony online hirdetés az Agrároldal.hu szakértőitől! Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás: Eu-info.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
502 374
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
502 374
Közösség

gyökérforgó

a termesztett növények különböző mélységre lehatoló gyökerei más-más rétegeket... Tovább

esszenciális aminosavak (nélkülözhetetlen aminosavak)

olyan aminosavak, amelyeket egyes heterotróf szervezetek nem képesek bioszintetizálni, ill. a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 144

Átlagos értékelés: 4.9