A Szentlőrinci Gazdanapok - Gráf József

hirdetes

Szentlőrinci Gazdanapok

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Magyarország jól képviseli érdekeit az Európai Unióban
A Szentlőrinci Gazdanapok - Gráf József
Magyarország a mezőgazdaság tekintetében jól képviseli érdekeit az Európai Unióban - mondta a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a baranyai Szentlőrincen csütörtökön.
 
Gráf József a XIV. Szentlőrinci Gazdanapok megnyitóján mondott beszédében rámutatott: korábban itthon és az Európai Unióban is azt hitték, hogy Magyarország valahol a leszakadó és a pénzt váró államok között lesz a közösség tagja. Ezzel szemben formálja az unió agrárpolitikáját.
 
A miniszter hangoztatta: Megvannak a szövetségeseink, kiépített kapcsolatrendszereink. Akár a cukor-, a zöldség-, vagy a borreform kapcsán nyilvánvalóvá vált, hogy nélkülünk nem lehet semmilyen döntést hozni, és nagyon nehéz olyan határozatot alkotni, amit mi ellenzünk - tette hozzá.
 
A miniszter közölte: maga sem gondolta volna, hogy a 2006-os év értékelésénél Magyarország első lesz az ide érkező pénzek lehívásában, kifizetésében, és abban is, hogy egyetlen országként nem kell pénzeket visszafizetnie büntetésként az Európai Uniónak.
 
Gráf József örömének adott hangot a Központi Statisztikai Hivatal napokban megjelent, elmúlt évre vonatkozó adatai kapcsán, amelyek szerint az ország 3,6 milliárd euró értékben exportált és csak 2,6 milliárd euró értékben hozott be élelmiszert, így nőtt a pozitívuma az export-import szaldóban.
 
Hozzáfűzte: az agrárvállalatok 2005-ben mért együttes, 44,5 milliárd forintos eredménye tavaly 70 milliárd forint fölé emelkedett. Ez azt jelenti, hogy célba értek a támogatások és megértek a magyar áruk védelmét szolgáló piaci intézkedések. Az áruházláncokban két éve tapasztalt 40 százalékos magyar áruarány ma már megközelíti a 70 százalékot.
 
A szaktárca vezetője az idei mezőgazdasági károkkal kapcsolatban azt mondta: a fagy és az aszály ritkán támad egy éven belül, de "ki fogjuk bírni és túl fogjuk élni ezt az időszakot".
 
Rendelkezésre állnak azok a tartalékok, amelyekkel segíteni tudunk a gazdálkodóknak és biztosítani fogjuk az állattenyésztők takarmánnyal való ellátását is - szögezte le Gráf József.
 
A csütörtökön megnyílt és vasárnapig tartó Szentlőrinci Gazdanapok 350 kiállítója mintegy 25 ezer érdeklődőt vár, akik megismerhetik az ágazatban használt munkagépeket, állattenyésztéssel, növénytermesztéssel, az élelmiszeriparral, a biotermesztéssel kapcsolatos újdonságokat, s egyebek mellett tájékozódhatnak az agrárgazdaságokhoz közel álló üzletágakról is.
hirdetes

Forrás: www.fvm.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

ad libitum

a takarmányozásban használatos kifejezés; azt jelenti, hogy az állat adagolás nélkül,... Tovább

hőszennyezés (termikusszennyezés)

a természetes vizek káros hőmérséklet-emelkedése. A felmelegedés következtében a víz... Tovább

Tovább a lexikonra