notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Milyen pozitív hatásai vannak a szélerőműveknek a haszonnövényekre?

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

A szélerőművek hatása a haszonnövényekre

Agroline
A szélerőművek okozta légörvények felgyorsíthatják a növények és az atmoszféra alacsonyabb része közötti természetes légcserét. Például a növények a napsütésben felmelegednek és a hő egy részét a légkörnek átadják. Az extra légörvénylés feltehetően felgyorsítja ezt a hőcserét, így forró napokon a növények kissé hűvösebb környezetben lesznek.
A szélerőművek hatása a haszonnövényekre
Hideg éjszakákon a légörvénylés felkavarja a légkör alacsonyabb részét és így éjszaka a növények között melegebb van. Ilyen esetben feltételezhető, hogy a turbinák hatása főként tavasszal és ősszel lehet jó, mivel kissé melegebben tartják a növényeket és lecsökken a fagyás veszélye.

A szélerőművek egy másik előnye a növények nedvességtartalmára gyakorolt hatás. Az extra légörvénylés elősegíti a növényekre késő délután kiülő harmatcseppek felszáradását és ezzel minimalizálja annak esélyét, hogy a leveleken elszaporodjanak a gombák. Az sem elhanyagolható, hogy betakarítás idején a szárazabb gabona esetében csökkennek a mesterséges szárítás költségei.

A további potenciálisan előnyös hatások között említik azt is, hogy a fokozott légáramlás miatt a kukorica és a szója könnyebben tudja a légkörből kivonni a szén-dioxidot. Az extra turbulencia ráadásul további szén-dioxidot távolít el a talajból.

A kutatók szerint a szélerőművek hatása nem lesz eget rengető, ám bizonyos években és bizonyos körülmények között a hatások jelentősek lehetnek. Gondoljunk csak egy olyan nyárra, amikor a hőmérséklet meghaladja a 40 Celsius fokot. Ilyenkor a szélerőművek okozta extra légörvénylés eléggé hasznos lehet. Ha a turbinák a hőmérsékletet 38 °C alá tudják csökkenteni, az már nagy segítség lenne a növényeknek.
hirdetes

Gazdakör/AgroLine

AgroLine

Forrás: www.eu-info.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
277 014
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
5 594 473

Komlói Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Komló Berek u. 3. 7300 Magyarország Telefon: +36-72-483-110... Tovább

számjegyvezérléses szerszámgép

más néven NC (Numerical Control) gép olyan automata megmunkálógép, amely szánjainak... Tovább

Tovább a lexikonra