Pozitív nemzetközi kilátások 2006-ra a hússzektorban

Dúl Udó Endre – Endrődi György
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A Vágóállat és Hús Terméktanács szakemberei, brüsszeli irodája és nemzetközi kapcsolatai révén folyamatosan nyomon követi a nemzetközi piaci eseményeket. Ez azért is nagyon fontos, mivel Magyarország húsipara és piaci folyamatai kényszerűen követik az európai és világpiaci trendeket. A 2006 évre többnyire pozitívak a piaci előrejelzések, remélhetőleg a kedvező hatások a magyar piacon is fogják éreztetni hatásukat. Szeretnénk ezek közül néhány aktualitást bemutatni.
 

A Vágóállat és Hús Terméktanács szakemberei, brüsszeli irodája és nemzetközi kapcsolatai révén folyamatosan nyomon követi a nemzetközi piaci eseményeket. Ez azért is nagyon fontos, mivel Magyarország húsipara és piaci folyamatai kényszerűen követik az európai és világpiaci trendeket. A 2006 évre többnyire pozitívak a piaci előrejelzések, remélhetőleg a kedvező hatások a magyar piacon is fogják éreztetni hatásukat. Szeretnénk ezek közül néhány aktualitást bemutatni.

Kutatói elemzések szerint a sertéshús szektor folyamatosan fog bővülni mind a fogyasztás mind a termelés szemszögéből, köszönhetően az Ázsiai és Latin-Amerikai népesség és jövedelemnövekedésnek. Néhány évnyi visszaesés után, mely a kedvezőtlen gazdasági helyzet és a járványok miatt következett be, világszerte expanzió várható. Mindemellett számolnunk kell igen erős versenyre az exportőrök közt, a növekvő kínálattal, mely az árak emelkedését gátolja.

Az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) elemzése szerint középtávon lassú bővüléssel számolhatunk, mely 6 és 14% közt mozoghat, és nem éri el az előző dekád növekedési ütemét. A szektorra jellemző mind a produktivitási mutatók javulása, mind a kapacitásbővülés. Az exportőr országokban végbemenő erős koncentráció következménye a produktivitás további javulása, és az ebből következő csökkenő termelési költségek. Mindemellett számolni kell a sokkal élesebb konkurenciára, főként a baromfi szektor részéről (költség, ár), illetve gondot jelentenek a környezetvédelmi és állatjóléti szabályok szigorodása.

A növekedés nagyobbik hányada (összesen mintegy 6-8 millió tonna a következő 7 évben), kb. 60% kínai oldalról jelentkezik. A többi nagy volumenű sertéshús előállító ország növekedési üteme közt igen nagy a szórás. Leszögezhető, hogy Brazília, Mexikó, Kanada és Oroszország igen jelentőset fog előrelépni termelés viszonylatában, mely átlagosa mintegy +15-22%-ot is jelenthet. Japán termelése csökkenni fog, de lassabb ütemben, mint ezelőtt.

Az olyan kiegyensúlyozott piacokon, mint az EU, USA, vagy Kanada, a kereslet moderált növekedése a javuló jövedelmi viszonyok és növekvő populáció függvényei. A Japánban bekövetkezett fogyasztási mutatók emelkedése, mely a BSE-nek volt köszönhető, stagnáló lesz. Ezen országok stagnálását illetve lassú növekedését ellensúlyozza az ázsiai és latin-amerikai országok erős növekedése, köszönhetően a kedvező árnak, a növekvő populációnak és a javuló gazdaságnak. Megjegyzendő, hogy itt a fogyasztás növekedése is dinamikus lesz, várhatóan 7-13%-os.

A GIRA Meat Club, mely az egyik legfontosabb független, rövid időszakú piaci előrejelzésre szakosodott szolgáltatás a hússzektor számára, decemberben tartott találkozóján, 2006-ra pozitív húspiaci kilátásokat prognosztizál. Minden alapvető piaci faktor a húsfogyasztás növekedését jelzi, mely ár szempontjából is kedvező lesz a termelőknek és feldolgozóknak is. Hozzá kell tenni azonban, hogy mind a H5N1 madárinfluenza kitörés, mind a brazil száj és körömfájás (FMD) problémák bizonyos mértékű bizonytalanságot tesznek az előrejelzésbe, és komoly potenciált hordoznak a jól felépített piac rövid időperiódusban való visszamozdítására.

A különféle variánsok vizsgálatakor kiderül, hogy a piacot befolyásoló faktorok legnagyobb része pozitív hatású:

 • Erős gazdasági növekedés
 • A kereslet szegmentálódása
 • Alacsony takarmányárak
 • Jó legeltetési feltételek
 • Pozitív kereskedelmi kilátások
 • Erősödő USD
 • BSE tiltások feloldása

Vannak azonban a bizonytalanságot fokozó faktorok is:

 • FMD
 • H5N1
 • Magas olajárak

A GIRA összességében a globális húsfogyasztás 1,2 kg/fő növekedését jelzi előre 2006-ra (2005-ben ez a szám 0,8kg volt). A legnagyobb nyertes a sertéshús volt, de a baromfi is kilábalni látszik a 2004-es ázsiai madárinfluenza sokkból.

A hús iránti kereslet növekedését leginkább a jó gazdasági növekedés stimulálja, mely a fogyasztás szempontjából a relatíve magas árakban tükröződik (leginkább a vörös húsoknál), bár a GIRA pont ezen árak puhulását várja 2006-ra.

A reál GDP növekedés legfontosabb országai Kína (+8,7%), és Oroszország (+5,6%). Elméletben ezek a piacok „örökké” növekedésben maradnak marketing szempontjából, melyet a feldolgozók, és a kereskedelem szolgál ki. Ez annak is köszönhető, hogy a jelenkori vásárlói igények sokkal inkább kielégítettek, mint a múltban, amikor az „egy méret mindenkire” típusú rendszer volt. Ez általában igaz a növekvő piacokra, de potenciálisan az orosz és kínai piacra hatványozottan érvényes.

A 2005-ös jó betakarítás következtében a t00akarmányárak relatíve alacsonyak lesznek legalább az év első feléig. A legeltetés feltételei is javulnak tavalyhoz képest, ami természetesen a kérődzőknek kedvezhet. A talaj csapadékellátottság szintje javult Észak-Amerikában és Ausztráliában is, és kicsi az esélye egy 2006-os száraz esztendőnek is.

Van egy komoly és általános várakozás, mely a kereskedelem feltételrendszerének enyhülését jelenti, és ez a legkomolyabb, piacot stimuláló faktor. Az AI és a BSE ellenére a kereskedelmi volumenek nőttek, és visszaálltak a korábbi szintre. Kereskedelmi mennyiségek szempontjából a baromfi vezet a marhahús előtt.

A GIRA 2006-os kereskedelmi előrejelzése szintén pozitív, amennyiben nem következik be összeomlás egy jelenleg nem látható járványkitörés következtében.

 • Minden további kereskedelmi tiltás az FMD és BSE miatt csökkenti a fogyasztást és emeli az importpiacok árait, ellentétben az exportőr országokkal, akik emiatt növekvő belföldi kínálattal és csökkenő árral számolhatnak. Ez fog bekövetkezni Brazíliában, amennyiben a mostani FMD járványt nem tudják rövid időn belül kontrollálni,
 • Az AI okozta kereskedelmi tiltás valószínűleg a termelés visszaesését eredményezi az exportőr országoknál. Ez történt Thaifölddel, aki nem tudta feltölteni exportpiaci réseit feldolgozott baromfitermékeivel.

Jól érzékelhető piaci várakozás előzte meg a WTO tárgyalásokat is, melyek valószínűleg nem gyakorolnak a kereskedelemre komoly hatást 2006-ban.

Az is szintén megnyugtató, hogy az Egyesült Államokban annak ellenére is erős maradt a húspiaci kereslet, hogy a magas proteintartalmú ételek fogyasztását népszerűsítő diéták szerepe csökkent (pl. Atkins diéta). Legfőbb vezetője a húskeresletnek továbbra is a gazdasági növekedés, illetve a piacon jelentkező nagyobb mennyiségű áru jobb disztribúciója, mely következtében az alacsonyabb keresetű rétegek is több és jobb minőségű húshoz juthattak. Ez jellemző például Kínára, melynek szerepe domináns a globális húsfogyasztás növekedésében.

A termelői árak kiegyensúlyozottak voltak 2005-ben, mely az erős keresleti piacra vezethető vissza a legtöbb országban. A legnagyobb árnövekedést Oroszország produkálta, ahol az árak körülbelül megegyeznek a nyugati piacokéval, mely nagy előrelépés ahhoz képest, ami néhány éve volt. Az olajközpontú gazdasági növekedés, és az importkvóták hatására az árak szignifikánsan emelkedtek. Ez nemcsak az exportőröknek ad érdekes jövőképet, hanem a belföldi termelés magasabb szintre emelése is jó üzletnek ígérkezik.

A GIRA árelőrejelzése egy leheletnyivel alacsonyabb 2006-os világpiaci árral számol, mint tavaly, részben az alacsony takarmányárak miatt, tehát a baromfi és sertéstermelők profitabilitása a legtöbb régióban kielégítő marad.

Mint mindig, most is jelentős hatást gyakorolnak az állategészségügyi témák a globális kereskedelemre, az árakra, és a keresletre. Jelen pillanatban is három járványtéma aktív, és komoly bizonytalansági faktort jelent a hússzektornak.

Továbbra is nagy a kockázata a jelenlegi ázsiai madárinfluenza továbbterjedésének 2006-ban, és szintén gondot jelent az ezt körülvevő tömeges aggodalom az emberre való terjedés kérdésében. Ennek erős következményei lehetnek a húskeresletre, bár a GIRA szerint ez nem következik be 2006-ban. Az érintett piacokon csak rövid távú, és gyorsan regenerálódó következmények voltak. Például Olaszországban, ahol egyetlen pozitív eset sem volt, de a piac ennek ellenére, köszönhetően a média hathatós közreműködésének, 30%-os fogyasztási esést produkált.

Az FMD kitörés ellenőrzése Délnyugat Brazíliában 2005 őszén nem volt kielégítően kezelve. Bár az importőr országok ez idáig igen megértők voltak, és elfogadták a regionális kereskedelmi tiltás opcióját, nagy kockázata van a járvány továbbterjedésének abban az esetben, ha a brazil hatóságok továbbra sem képesek a helyzet teljes kontrolljára, és a sok eset kezelésére. A december 9-i orosz behozatali tilalom jelzi, hogy sokkal drákóibb intézkedésekre lesz szükség. A GIRA szerint három állam (Mato Grosso do Sul, Parana, Sao Paulo) exportja legalább 2006 első felében tilalom alatt lesz, s ez vissza fogja vetni Brazília szarvasmarha kereskedelmét, de a sertését is. A GIRA 2006 év végére tesz a visszaállást. Ennél komolyabb intézkedésekre lehet szállítani az importőr országok részéről, amennyiben a teljes körű kontroll nem valósul meg, és az nem vezet eredményre.

A BSE továbbra is limitálja a kereskedelmet, és csökkenti a fogyasztási kedvet néhány piacon, viszont erősebb hatása jelentkezhet, ahol a kockázatkezelés inadekvát módon történik. A kereskedelem továbbra is akadozik Észak-Amerika és Japán/Dél-Korea közt, de igaz ez Oroszországra is. A kereskedelmi mennyiségek is bizonyítják a nemzetközi erőfeszítések hozzá nem értését járványkezelés ügyben.

A nemzetközi piacok eseményei mellett itt is szeretnénk tagjaink figyelmébe ajánlani a 13/2006 (II. 7.) FVM rendelet (a 2004. évi nemzeti hatáskörben nyújtott agrár- és vidékfejlesztési támogatások igénybevételének feltételeiről szóló 25/2004. (III.3.) FVM rendelet módosításáról) alapján igényelhető támogatásokat, melyek közül kiemelnénk:

- állategészségügyi költségek támogatása (vágósertés esetén vágóhidak részére 120 Ft/db)

- állatbetegségek megelőzésére (prevenciós költségek támogatása, vágósertés 200Ft/egyed)

- Haszonállat-tartási támogatás (sertés 1800 Ft/db)

- Állati hulladék megsemmisítés (8 Ft/kg)

- Állattenyésztés-tenyésztésszervezési támogatások

A támogatások igénylésével kapcsolatos és más kérdésekben is szívesen állunk tagjaink rendelkezésére.

 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

8/2007. (I. 31.) FVM rendelet

egyes növényvédõ szerek forgalmazásával, illetve felhasználásával kapcsolatban külföldön... Tovább

fenékgát

kis vizű vízfolyások duzzasztására v. fenékmélyülésének megakadályozására épített,... Tovább

Tovább a lexikonra