A szántóversenyek jelene és jövője

A szántóversenyek jelene és jövője

Magyar Szántóverseny Szövetség
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Az első (mai értelemben vett) szántóversenyek a XIX. század elejére tehetők. Az első igazi versenyszántást viszont 1866-ban Enyingen szervezték, amelyet sok-sok hazai és nemzetközi verseny követett. Az alapelvek tisztázása után az első világversenyre 1953-ban Kanadában került sor.
A szántóversenyek jelene és jövője, , versenyszántás, világverseny, népünnepély, kulturális bemutató, bírálat, ágyeke, Kaposvár, Vép, Derecske, Jászkisér, Kistelek, Gyöngyös

Kérdése van? Tegye fel, tanácsadóink válaszolnak! Állattenyésztés, növénytermesztés, kertészet, növényvédelem, talajművelés, jog, biotechnológia, környezetgazdálkodás, minden ami mezőgazdaság: Agrároldal.hu.

A világversenyek azóta is mindenütt hatalmas nézőközönség előtt folynak, a világversenyhez az országos versenyeket is hozzákapcsolják és mindenütt hatalmas álló és munka közbeni gépbemutatókat szerveznek. A népünnepély jellege sem marad el: a szokásos kulturális bemutatók mellett régi gépek bemutatása, répadobó és bála-emelő versenyek is részei a programnak.

A minőségi igények növekedésével a szántás technológiája és technikája is változott. Ennek eredményeként Európában megkezdődtek a váltvaforgató ekés versenyek. A változtatás sikerét bizonyítja, hogy az idén már a 22. Európa Bajnokságra került sor ill. hogy az idei évtől kezdődően a Világversenyen is kötelező minimum egy válvaforgató ekés gépcsoportot indítani.

A szántóversenyek módszerei és értékelése

A világversenyeken alkalmazott bírálati módszerek a tapasztalatok alapján fejlődtek-finomodtak. Most már tarlón és gyepterületen folyik a verseny, a két napon más-más bírói testülettel.

A bírálati szempontok: a nyitóbarázda minősége, az összevetés tökéletessége, a növényi maradványok alátakarása, a szántás minősége, a záróbarázda tökéletessége, az összbenyomás, egyenesség (4 részben értékelve), az ekeleeresztés és kiemelés pontossága.

A hazai szántóversenyek a világversenyek szabályai szerint a következő öt kategóriában kerül(het) megrendezésre:

I. kategória: 2 és 3 testű ágyekékkel;

II. kategória: 4-5 testű ágyekékkel;

III. kategória: 2-3 testű váltvaforgató ekékkel;

IV. kategória: 4-5 testű váltvaforgató ekékkel;

V. kategória: fogatos ekékkel.

A versenyszántás követelményei a gyakorlati munkától némileg eltérnek (pl. a szántás sebessége 3-5 km h-1), főleg azért, hogy a szabatos bíráskodás feltételeit megteremtsük. Az eketestenként 10 m széles és 100 m hosszú parcellák felszántására 3 óra áll a versenyzők rendelkezésére. A nyitó/kezdő barázda húzás időtartama 20 perc, amelyet egy órás bíráskodási szünet követ, majd 2 óra 40 perc alatt kell a szántást befejezni. A versenyzők munkáját a bírói csoportok 12 szempont alapján, 0 és 10 pont között értékelik.

A hazai szántóversenyek szervezését, és bonyolítását, valamint az európai és világversenyeken való részvétellel kapcsolatos ügyvitelt a Magyar Szántóverseny Szövetség irányítja és végzi. A szükséges költségek biztosítása érdekében létrehozta a Szántóverseny Alapítványt és kidolgozta a szántóverseny mozgalom támogatói rendszerét.

A szántóversenyek szervezése természetesen nem öncélú tevékenység, hanem mezőgazdaságunk fejlődésének alapja. Gazdaságos és természetbarát mezőgazdasági termelés ugyanis nem képzelhető el minőségi szántás nélkül, amelynek feltétele, – a megfelelő szintű traktor és eke mellett – a jól képzett és elegendő gyakorlattal rendelkező gazdálkodó. Az elméleti képzettség az oktatási intézményekben megszerezhető, a szükséges gyakorlat azonban csak a szántóversenyeken sajátítható el. Ennek oka az, hogy a szántó ember munkáját általában egyedül végzi, ezért nem áll módjában munkájának minőségét másokéval összevetni. A fejlődés egyik legfontosabb feltétele viszont éppen a szaktudás bemutatása és bírálatra bocsátása, valamint mások (a jobbak) munkájának alapos megfigyelése. A szántóversenyek erre adnak lehetőséget, és nem lehet véletlen, hogy azokban az országokban a legmagasabb a szántás színvonala, ahol évtizedek óta rendeznek versenyeket.

Reményeink szerint rövidesen mi is ezen országok közé tartozunk és büszkén használhatjuk majd a Világ Szántó Szövetség Tibullus római költőtől kölcsönzött jelmondatát: „pax arva colat” azaz „a béke művelje a szántóföldeket.” Addig pedig szurkolhatunk a hazai és remélhetőleg világversenyen is résztvevő versenyzőinknek. Lapzártánkig Kaposvár, Vép, Derecske, Jászkisér, Kistelek és Gyöngyös már kihirdethette győztesét, de még nem késtük le Székesfehérvár, Baktalórántháza és Mezőhegyes régióversenyét és az Írországban, szeptember 29-30-án tartandó Világversenyt.
 

Szeretné vállalkozását hatékonyan hirdetni? Szeretné, ha weblapja látogatottabb lenne? Online marketing tanácsadás, és hatékony online hirdetés az Agrároldal.hu szakértőitől! Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

67/2006. (IX. 15.) FVM rendelet

az egyszerûsített területalapú támogatások és a vidékfejlesztési támogatások... Tovább

árvakelés

a betakarítás folyamán kipergett magokból kelt növényállomány. Tovább

Tovább a lexikonra