Hasznos tanácsok, ötletek, javaslatok gazdálkodóknak Dr. Máté Andrástól

hirdetes

Hasznos ötletek, javaslatok gazdálkodóknak Dr. Máté Andrástól

Dr. Máté András
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Egy különleges cikksorozata jelenik meg az agraroldal.hu-n. Dr. Máté András, a magyar agrárium kiemelkedő alakja, a SZIE Növénytermesztési Tanüzemének volt igazgatója oszt meg hasznos tanácsokat a gazdálkodók számára. Cikksorozatunk első cikkében egy kis ízelítőt is kaphatnak olvasóink arról, hogy milyen hasznos tanácsok várhatóak még a jövőben.

Hasznos tanácsok gazdálkodóknak

Mit érdemes vetni Magyarországon?

Magyarországon csökkenő vetésterületük ellenére is a két legfontosabb növényünk az őszi búza és a kukorica. Meghatározó jelentőségű ezeken kívül a napraforgó és repce is. Mivel a búza és a repce vetésén már túl vagyunk, ezért a következőkben először a kukoricatermesztés gazdaságosságát meghatározó legfontosabb tényezők hatását ajánlom a döntéselőkészítő fázisban megvizsgálni.

Szándékosan a gazdaságosságra szeretnénk helyezni a hangsúlyt, mert véleményünk szerint nem a csúcstermést, hanem az adott körülmények között elérhető legkedvezőbb (még jövedelmet hozó) terméseredményt szeretnénk megcélozni.

Hogyan és miért érdemes gazdálkodni?

Az írás szerzője még részese volt annak a gazdálkodási szemléletnek, amikor a legnagyobb termés minden áron való elérése, a ráfordítások figyelmen kívül hatása, volt a követelmény. Ezen írás szerzőjétől is olyan technológiai leírásokat követeltek és fizettek meg ami ezt a célt szolgálta. De lassan ez az időszak is elmúlt és napjainkban már nem a csúcstermés, hanem egyre inkább a fenntartható, precíziós, diverzifikált, ezek mellett a főként jövedelmet eredményező növénytermesztési technológiák jelenthetik a túlélést az egyre nehezedő termelési feltételek között.

hirdetes
Részünkről ehhez kívánunk adalékokkal szolgálni eddigi sok évtizedes gyakorlati, szaktanácsadói és tudományos tapasztalatunkat hasznosítva.

Hasznos tippek gazdálkodóknak

Nyíltan vállaljuk, hogy elsősorban nem a tőkeerős gazdaságok, kiemelkedő szaktudású szakembereit kívánjuk megszólítani, hiszen véleményünk szerint ők talán nálunk is jobban tudják, mik a teendőik. De a már említett hosszú gazdálkodói, termelői és szaktanácsadói tapasztalataink alapján úgy látjuk, hogy nagyon sok gazdaság és gazdálkodó nem tartozik ebbe a csoportba. Számszerűen ők vannak többségben és ők rendelkeznek viszonylag szerényebb információkkal és lehetőségekkel. Sajnos közülük sokan be is fejezik termelői tevékenységüket, pedig várhatóan a termesztési feltételek további romlásával is számolni lehet.

hirdetes

Tanácsaink során a körülmények alábbi legfontosabb változásait is igyekszünk figyelembe venni:

  1. Az éghajlati adottságok várható változásait
  2. A ráfordítások (inputok) szinte megállíthatatlan növekedését
  3. A piaci viszonyok esetleges kedvezőtlen alakulását
  4. A támogatások esetleges csökkenését.

A gazdálkodóknak szűkös az eszköztáruk ezek kivédésére. 

Mégis mivel próbálkozhat a termelő saját hatáskörében? Meg lehet próbálkozni:

  1. A ráfordítás-hozam viszonyok ésszerűsítésével (technológia)
  2. Rendszeres hazai és nemzetközi piaci információk figyelésével (egyik legnehezebb feladat)
  3. Szervezett termelői összefogással

Legközelebbi írásunkban elsőként a ráfordítás- hozam viszonyok optimalizálására szeretnénk ötleteket adni, kövess be minket Facebook-on, ha érdekelnek a cikksorozat következő részei is, illetve iratkozz fel hírlevelünkre, ahol az egész sorozatot elküldjük majd olvasóinknak! 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2024-01-16

Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon?

Egyetlen növényünk termesztési lehetőségei sem függetlenek a termelés belső és külső feltételeinek meglététől, ezért ezeket kell megvizsgálni választás előtt.

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2024-01-02

Agrárminisztérium: újra igényelhető a szőlő szerkezetátalakítási támogatás, ezek a feltételek

A szőlősgazdáknak 2024. január 4-től ismét lehetőségük nyílik a támogatási kérelmek benyújtására a szőlő szerkezetátalakítási támogatás keretében.

2024-01-29

Így védd meg növényeidet a februári hőingadozással szemben

Ha eljön a február, akkor érdemes figyelnünk ilyenkor a kertben a hőingadozásokra, hiszen ezek károsíthatják növényeinket, kövesd ezeket a tippeket!

2024-01-18

Mikor kezdjük el a gyümölcsfák lemosó permetezését?

A gyümölcsfák lemosó permetezése a tél végén egy fontos feladat, ezért összegyűjtöttük nektek, mik a lépései ennek a tél végi tevékenységnek!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fajlagos talajnyomás

az egységnyi talajfelületre merőlegesen ható terhelő nyomás, amely az erőgép, traktor... Tovább

evolúció

az élő anyag keletkezése élettelenből, az élő szervezetek változatosságának, valamint a... Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet Agrárjog Növénytermesztés Növényvédelem Talajművelés Tudomány