Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon? Tanácsok növényfajta választáshoz Dr. Máté Andrástól

Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon?

Dr. Máté András
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Alábbi cikkünket Dr. Máté András fogja bemutatni a növénytermesztési technológiák tervezésénél figyelembe veendő legfontosabb szempontokat, amik segíthetnek megválaszolni a nagy kérdést: milyen növényfajt érdemes termeszteni?

Tanácsok növényfajta választáshoz

Dr. Máté András több évtizedes tapasztalatokkal válaszol

Előre is elnézést kérek, hogy írásaim során most is, máskor is nem tudományoskodó, hanem személyes, de mindig őszinte hangot ütök meg. Így szoktam meg az emberekkel, partnereimmel való kommunikációm során és ezt követem a továbbiakban is.

Azoktól is elnézést szeretnék már jó előre kérni, akik nem mindenben értenek velem egyet. Már előre tudom, hogy amit leírok, az nem biztos, hogy mindenki egyetértésével találkozik, hiszen biztos vannak, akiknek más lesz a véleménye. Én saját, több évtizedes tapasztalataimat teszem közzé elsősorban írásaimat, tanácsaimat, olyan dolgokat mutatok, amik nekem, és nagyon sokaknak jól beváltak, működnek. Életrajzom ide kattintva elérhető!  

Mielőtt elkezdeném termesztéstechnológiai tapasztalatainkat közreadni, szeretnék mindenekelőtt általánosságban kitérni bizonyos meghatározó körülmények értékelésére, amelyek figyelembe vétele nélkül nem várhatjuk termesztésünk sikerét. A következőkben ezek közül sorolok fel néhányat.

Termesztésre tervezett növényfaj(fajta ) megválasztásának alapelve

Egyetlen növényünk termesztési lehetőségei sem függetlenek a termelés belső és külső feltételeinek meglététől. Saját és szaktanácsolt gazdaságaimban minden esetben az volt az elsődleges szempontom, hogy milyen növényfaj (esetleg fajta) számára tudom biztosítani biológiájából adódó (örökletes) igényeit. Ha azok nincsek, vagy csak részben vannak meg, csak jelentős többletráfordítással tudom megközelíteni a jobb feltételek között gazdálkodók eredményeit. Már pedig a piac ezt nem ismeri el az árakban. Működésem kezdetén (réges-régen) volt bizonyos ilyen irányú törekvés állami szinten, de ez régen volt és akkor sem jelentett megnyugtató megoldást.

Nem minden arany, ami fénylik, amikor növényfajtát választunk

Sokszor nagy a csábítás a téves és fél információk figyelembe vételére. Pld: Azt mondta a szomszéd, a barát, a vevőtájékoztató, az írott és képi hirdetések, stb., hogy ez a biztos tipp. Sok ilyen tájékoztatót tartottam magam is ahol számos kérés érkezett hozzám érdekeltektől, mondanivalóm befolyásolására, de ezeket ritkán, inkább csak olyankor fogadtam meg, amivel magam is egyetértettem.

Mit szoktam elsősorban mérlegelni a termesztendő növényfaj (fajta) kiválasztásánál?

Elsősorban azt, hogy tervezett növényem adott termesztési feltételeim között (jellemző és állandó talajtulajdonságok, több éves meteorológiai adatok) alapján hajlandó-e olyan termésátlag biztosítására, ami lehetőségét ad egy jövedelmező eredmény elérésére. Persze ezek közül a talaj bizonyos tulajdonságai némileg befolyásolhatók, ami már költségtöbblettel jár, de az időjárás változékonysága is egyre nagyobb és szintén csak többlet ráfordítással módosítható. Az időjárás figyelembe vételénél azért mégis kénytelen vagyok valamire támaszkodni. Ezek a sokéves meteorológiai adatok, amelyek beszerezhetők könnyedén és azért azt mutatják, hogy az ország melyik éghajlati övezetébe tartozom - amit tudni azért több mint praktikus, különösen a fajta és hibrid választásnál.

Hogy mit jelent a termőhelytől függő (faj, fajta) kiválasztása a gyakorlatban, azt a vezetésem alatt a gödöllői egyetem bemutató terén a már említett többszáz fajtából álló bemutatók során bizonyítottuk. Hosszú éveken keresztül ezt többezer gazdának volt alkalma megtapasztalni. Erre még a későbbiekben visszatérek, de már most közlöm, hogy soha nem az országosan favorizált fajták adták a legjobb eredményeket!

Tegyük fel ezek után, hogy termőterületem megfelel a fenti követelményeknek. Mit célszerű a következőkben áttekinteni? Ezekre a folytatásban szeretnék kitérni!
 

„A növénytermesztési technológiák tervezésénél figyelembe veendő néhány szempont ismertetése” cimű közlemény folytatása a következő oldalra lapozva folytatódik. Szó lesz a közgazdasági viszonyokról, az ország jellemző feltételeiről!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-06-12

A mezőgazdaság jövője itt van: Drónokkal a sikeres termesztésért

A drónok és a mezőgazdaság találkozása forradalmi technológiák megjelenését jelenti a földeken. A drónok használata a mezőgazdaságban rendkívül jövedelmező.

2024-06-27

Elverte a jégeső a veteményesedet? - Ne ess pánikba, helyre lehet hozni!

Mit tehetsz, ha elverte a jégeső a veteményesedet? Ebben a cikkben végigvezetlek a folyamaton. Ne ess pánikba, a természet csodálatos, és meggyógyítja magát.

2024-06-29

Permetezz szódabikarbónával, és élvezd a kártevőmentes kerted látványát!

Ha bio növényvédelemről beszélünk, akkor nem maradhat ki a sorból a szódabikarbóna sem. Szedd ki a szódabikarbónát fiókból, és használd fel ezt a csodaszert!

2024-07-01

Ültess paradicsomot még akár júliusban is - Használj hónaljhajtásokat!

Júliusban már sokan úgy gondolják, hogy felesleges belefogni a kertészkedésbe, pedig ez nem igaz. Még mindig van lehetőség a paradicsom ültetésére. Mutatom

2024-06-27

Mit tehetünk, ha megjelennek a poloskák a kertben?

A ploska az egyik legidegesítőbb rovar a világon. Nemcsak sokan vannak és könnyen szaporodnak, de büdösek és kártékonyak is. Így irtsd ki őket kertedből.

2024-06-29

3 egyszerű tipp a körömvirág felhasználásához - Egészséges és kreatív megoldások

A körömvirág nemcsak kertjeinket szépítheti csodaszép sárgás-narancssárgás szirmaival, hanem rendkívül egészséges és sokoldalúan felhasználható növény is.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

embrióátültetés (embriótranszplantáció)

jó gen. álományú (genotípus) nőstény állat (donor) megtermékenyült petesejtjéből... Tovább

67/2006. (IX. 15.) FVM rendelet

az egyszerûsített területalapú támogatások és a vidékfejlesztési támogatások... Tovább

Tovább a lexikonra
Gazdaság Mezőgazdaság Növénytermesztés Növényvédelem oktatás Talajművelés