Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon? Tanácsok növényfajta választáshoz Dr. Máté Andrástól

hirdetes

Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon?

Dr. Máté András
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Alábbi cikkünket Dr. Máté András fogja bemutatni a növénytermesztési technológiák tervezésénél figyelembe veendő legfontosabb szempontokat, amik segíthetnek megválaszolni a nagy kérdést: milyen növényfajt érdemes termeszteni?

Tanácsok növényfajta választáshoz

Dr. Máté András több évtizedes tapasztalatokkal válaszol

Előre is elnézést kérek, hogy írásaim során most is, máskor is nem tudományoskodó, hanem személyes, de mindig őszinte hangot ütök meg. Így szoktam meg az emberekkel, partnereimmel való kommunikációm során és ezt követem a továbbiakban is.

Azoktól is elnézést szeretnék már jó előre kérni, akik nem mindenben értenek velem egyet. Már előre tudom, hogy amit leírok, az nem biztos, hogy mindenki egyetértésével találkozik, hiszen biztos vannak, akiknek más lesz a véleménye. Én saját, több évtizedes tapasztalataimat teszem közzé elsősorban írásaimat, tanácsaimat, olyan dolgokat mutatok, amik nekem, és nagyon sokaknak jól beváltak, működnek. Életrajzom ide kattintva elérhető!  

Mielőtt elkezdeném termesztéstechnológiai tapasztalatainkat közreadni, szeretnék mindenekelőtt általánosságban kitérni bizonyos meghatározó körülmények értékelésére, amelyek figyelembe vétele nélkül nem várhatjuk termesztésünk sikerét. A következőkben ezek közül sorolok fel néhányat.

Termesztésre tervezett növényfaj(fajta ) megválasztásának alapelve

Egyetlen növényünk termesztési lehetőségei sem függetlenek a termelés belső és külső feltételeinek meglététől. Saját és szaktanácsolt gazdaságaimban minden esetben az volt az elsődleges szempontom, hogy milyen növényfaj (esetleg fajta) számára tudom biztosítani biológiájából adódó (örökletes) igényeit. Ha azok nincsek, vagy csak részben vannak meg, csak jelentős többletráfordítással tudom megközelíteni a jobb feltételek között gazdálkodók eredményeit. Már pedig a piac ezt nem ismeri el az árakban. Működésem kezdetén (réges-régen) volt bizonyos ilyen irányú törekvés állami szinten, de ez régen volt és akkor sem jelentett megnyugtató megoldást.

hirdetes

Nem minden arany, ami fénylik, amikor növényfajtát választunk

hirdetes

Sokszor nagy a csábítás a téves és fél információk figyelembe vételére. Pld: Azt mondta a szomszéd, a barát, a vevőtájékoztató, az írott és képi hirdetések, stb., hogy ez a biztos tipp. Sok ilyen tájékoztatót tartottam magam is ahol számos kérés érkezett hozzám érdekeltektől, mondanivalóm befolyásolására, de ezeket ritkán, inkább csak olyankor fogadtam meg, amivel magam is egyetértettem.

Mit szoktam elsősorban mérlegelni a termesztendő növényfaj (fajta) kiválasztásánál?

Elsősorban azt, hogy tervezett növényem adott termesztési feltételeim között (jellemző és állandó talajtulajdonságok, több éves meteorológiai adatok) alapján hajlandó-e olyan termésátlag biztosítására, ami lehetőségét ad egy jövedelmező eredmény elérésére. Persze ezek közül a talaj bizonyos tulajdonságai némileg befolyásolhatók, ami már költségtöbblettel jár, de az időjárás változékonysága is egyre nagyobb és szintén csak többlet ráfordítással módosítható. Az időjárás figyelembe vételénél azért mégis kénytelen vagyok valamire támaszkodni. Ezek a sokéves meteorológiai adatok, amelyek beszerezhetők könnyedén és azért azt mutatják, hogy az ország melyik éghajlati övezetébe tartozom - amit tudni azért több mint praktikus, különösen a fajta és hibrid választásnál.

Hogy mit jelent a termőhelytől függő (faj, fajta) kiválasztása a gyakorlatban, azt a vezetésem alatt a gödöllői egyetem bemutató terén a már említett többszáz fajtából álló bemutatók során bizonyítottuk. Hosszú éveken keresztül ezt többezer gazdának volt alkalma megtapasztalni. Erre még a későbbiekben visszatérek, de már most közlöm, hogy soha nem az országosan favorizált fajták adták a legjobb eredményeket!

Tegyük fel ezek után, hogy termőterületem megfelel a fenti követelményeknek. Mit célszerű a következőkben áttekinteni? Ezekre a folytatásban szeretnék kitérni!
 

„A növénytermesztési technológiák tervezésénél figyelembe veendő néhány szempont ismertetése” cimű közlemény folytatása a következő oldalra lapozva folytatódik. Szó lesz a közgazdasági viszonyokról, az ország jellemző feltételeiről!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2024-01-10

Hasznos ötletek, javaslatok gazdálkodóknak Dr. Máté Andrástól

Cikksorozatunkban a SZIE Növénytermesztési Tanüzemének volt igazgató, Dr. Máté András oszt meg tippeket gazdálkodóknak. Ez a cikk a vetésekkel kapcsolatos.

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2024-01-29

Így védd meg növényeidet a februári hőingadozással szemben

Ha eljön a február, akkor érdemes figyelnünk ilyenkor a kertben a hőingadozásokra, hiszen ezek károsíthatják növényeinket, kövesd ezeket a tippeket!

2024-01-18

Mikor kezdjük el a gyümölcsfák lemosó permetezését?

A gyümölcsfák lemosó permetezése a tél végén egy fontos feladat, ezért összegyűjtöttük nektek, mik a lépései ennek a tél végi tevékenységnek!

2024-01-02

Agrárminisztérium: újra igényelhető a szőlő szerkezetátalakítási támogatás, ezek a feltételek

A szőlősgazdáknak 2024. január 4-től ismét lehetőségük nyílik a támogatási kérelmek benyújtására a szőlő szerkezetátalakítási támogatás keretében.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gerincesek (Vertebrata)

az állatvilág legfejlettebb csoportjait magába foglaló törzs. Jellemzőik a kétoldali... Tovább

kakukkhomokhúr (Arenaria serpyllifolia L.)

a szegfűfélék (C’aryophyllaceae) családjába tartozó, egyéves, áttelelő, ágas-bogas... Tovább

Tovább a lexikonra
Gazdaság Mezőgazdaság Növénytermesztés Növényvédelem oktatás Talajművelés