notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Sült tök készítésének menete

Hirdetés

Szerény, de isteni csemege – így készül a sült tök!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Így készül az igazi sült tök

Előtörnek azok a régi, szép emlékek! 

Emlékszem, régen még csak a jó öreg, kerek sütőtököt lehetett kapni, csak később jött be a Halloween-, illetve a kanadai-tök. A kerek, formás tököket imádták nagyszüleink, általában a kertben termett belőlük pár darab (ha szeretnétek többet megtudni a sütőtök termesztéséről, kattintsatok ide és olvassátok el korábbi cikkünket!).

 

Nagyszüleinkkel közösen jó alaposan megmostuk a tököt, először félbevágtuk, és kikapartuk belőle a magokat. Itt következett egy nagy különbség a mostani pazarló világhoz képest, akkoriban a magokat nem kidobtuk, hanem már a következő évre gondolva, újságpapírra tettük, hogy kiszáradjon, tavasszal pedig elvetettük a magokat. Azonban olyan is volt, hogy megsütöttük a sütőtök magjait, sózva isteni volt! 

 

Na, de maradjunk a sütőtöknél: félbevágtuk, majd még négy-négy részre vágtuk fel az így kapott darabokat, és hájával lefelé tepsire tettük, majd mehetett a kemence felső nyílásába. Kis idő múlva nagymamám hozta a hosszú villát, beleszúrta a sütőtökbe, majd cukorba nyomta az ehető részt és visszatette sülni. Ez a cukor tette még ellenálhatatlanabbá, néhol lecsorgott, sok helyen karamellizálódott a tökön, de volt olyan rész is, ahol ráolvadt, mire megsült a finomság. Imádtuk, az az igazság, hogy nem tudtuk eldönteni, melyiket akarjuk jobban, a sült gesztenyét, vagy a sült tököt – szerencsére egyik héten ez készült, a másik héten pedig az! 

Hirdetés

 

Hogy készül ma a sült tök? 

Először is szerezzünk tökéletes tököt, aminek a húsa vastag, kemény, kocsánya rövid, és száraz. Ha szeletelve találkozunk a tökkel, akkor is nézzük, hogy a húsa vastag és kemény legyen. Vágjuk fel a tököt ugyanúgy, ahogyan azt már fentebb említettem (10-13 centiméteres szeletekre), kaparjuk ki a magokat belőle. Tisztítás során figyeljünk a tökre, mert ha a húsrésze szálakra bomlik és a színe citromsárgás, akkor biztosan nem lesz jó, ezt inkább ne sütésre használjuk.

Hirdetés

 

A szeleteket tegyük tepsire és előmelegített sütőben süssük 60-70 percig, légkeverésen, 180 fok körüli hőmérsékleten. Ha viszont szerencsénk van, alkalmazhatjuk nagyszüleink módszereit, a kemencében is megsüthetjük a finomságot! A tök akkor lesz kész, ha a villa könnyedén beleszúródik. Az elkészült sütőtök színe halványsárga, külső rétege száraz, hasonlít a kenyér héjához. Sok sikert mindenkinek, kóstoljátok meg minél hamarabb! 

Steve Buissinne képe a Pixabay -en.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-10-10

Véletlenül se dobd ki – A fahamu felhasználása a kertben!

Használd fel a hamut te is, ne dobd ki. A következő cikkben megmutatjuk nektek, hogy mennyi mindenre használhatod fel a hamut, próbáld ki te is mindegyik lehetőséget inkább.

2019-10-08

A begónia sikeres teleltetése – Szakértői tippek, trükkök!

A begónai teleltetése – Teleltesd te is sikeresen a begóniát, mostani cikkemben elmondok mindent, amit tudni kell a begónia sikeres teleltetéséhez!

2019-10-11

Az egész évben mutatós dísz - Az ecetfa gondozása, nevelése

Az ecetfát szinte mindenki összekeveri a bálványfával, pedig a két növény nagyon sok mindenben különbözik egymástól. mostani cikkemben az ecetfát mutatom be nektek!

2019-10-10

A hibiszkusz teleltetése – Profi tippek szakértőktől

A hibiszkusz teleltetése – Cikkünkben mindent elmondunk nektek a hibiszkusz teleltetésére, tartsatok velem és teleltessétek ti is sikeresen a hibiszkuszt!

2019-10-04

Komposztáljuk a lehullott faleveleket – Tavasszal hálás leszel érte!

A lehullott faleveleket érdemes komposztálni, ezért az egész kertünk nagyon hálás lesz tavasszal. Mostani cikkemben mindent elmondok a levelek komposztálásáról!

2019-10-07

Feledésbe merülő őszi ropogtatnivaló – A török mogyoró bemutatása

Neked is sokkal többet kellene belőle fogyasztani, mivel nagyon sok jótékony hatása ismert, ráadásul van még egy jó hírem, a saját kertedben is megterem!

2019-10-09

Tényleg létezik a fekete alma – Ismerd meg te is!

Valóban létezik a fekete alma, csak az a baj vele, hogy nagy ritkaságnak számít, cikkünkből most kiderül, mit kell tenned akkor, ha meg szeretnéd kóstolni!

2019-10-08

Eszméletlen állatkínzás a világ legdrágább kávéjáért

A világ legdrágább kávéjáért kínozzák az állatokat nap, mint nap. Az emberek többsége nem is tudja, miből készül a világ legdrágább kávéja, pedig érdemes lenne kinyitnia mindenkinek a szemét!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
194 711
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 320 431
Közösség

legelő felújítása

az elvénült, elgyomosodott, elzsombékosodott legelőt célszerű feltörni, 2-3 évig... Tovább

hasmenés

híg bélsár (rendszerint) gyakori ürítése élénk bélmozgás, csökkent vízfelszívódás v.... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 1

Átlagos értékelés: 5.0

Érdekességek Házi kert kert