Sütőtök termesztése

Minden, amit a sütőtökök termesztéséről tudnod kell

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Akár faragóművészi hajlamaidat szeretnéd kiélni rajtuk, akár gasztronómiai célokra használnád fel őket, a sokoldalú sütőtököknek számos felhasználási módja létezik. Sokan mégis tartanak tőlük, hiszen nagyméretű növényekről van szó, amelyek rengeteg helyet igényelnek. 

A sütőtök termesztéséről mindenkinek

Azonban minél több helyet és táplálékot biztosítasz nekik, annál hatalmasabb végeredményekre számíthatsz, és ha a mennyiség szempont számodra, akkor megéri kitakarítani a kert egyik sarkát számukra. Nézzük meg, hogy mi mindent kell tudnod a sütőtöktermesztésről, ha egyszer majd sajátjaidat szeretnéd szüretelni!

 

S sütőtük ültetése

 

Helyválasztás

Ahogy az előbb is említettük, a sütőtökök helyigénye szokatlanul nagy, ezért ezt mindenképpen vedd figyelembe az ültetéskor. A kúszó fajtáknak nagyjából 4,5-10 négyzetméterre lesz szüksége dombonként. Lehetőleg olyan helyre kerüljenek, ahol minél több napfény, és legfeljebb csak minimális árnyék éri majd őket.

 

Helyszűkében a sütőtökök a kert szélére, a járdák mellé is kerülhetnek – a kúszó indákat ebben az esetben néhány hétig kerülgetned kell majd. Akár nagyobb, 25-50 literes vödrökben is termesztheted őket, vagy választhatsz törpe változatokat is, amelyek jóval kevesebb helyet igényelnek.

 

Ne feledd, hogy a sütőtököknek rengeteg tápanyagra van szükségük az egészséges növekedéshez. Ezen kívül jó vízelvezetésű talaj kell nekik, mert – ahogy sok más növény sem – nem szeretnek átázott talajban álldogálni.

 

Némi komposzt és érett trágya összekeverésével, és a keverék bedolgozásával lazábbá és sokkal táplálóbbá teheted a talajt a magvak számára – végezd ezt el, mielőtt elültetnéd vagy átültetnéd őket! A következő oldalon elmondom az ültetés menetét, és kitérek a sütőtök gondozására, illetve nevelésére is, megéri lapozni egyet! 

 

 

A sütőtök termesztéséről mindenkinek

Az ültetés menete

Ha a tenyészidőszak túl rövid otthonod környékén, akkor szerezz néhány tőzegcserepet és ültesd el azokba a magokat házon belül, 2-4 héttel az utolsó várható tavaszi fagy előtt. Kiültetés előtt szoktasd ki palántáidat a kinti körülményekhez (hagyd, hogy minél több időt töltsenek kint a szabadban, mielőtt végleges helyükre kerülnének).

 

A sütőtökök akkor teljesítenek a legjobban, ha a magokat közvetlenül a talajba ülteted el. Ebben az esetben várd meg, hogy a talaj hőmérséklete elérje a 21°C-t – a sütőtökök nagyon érzékenyek a hidegre, és az ideális talajhőmérséklet valahol 32°C körül mozog számukra.

 

A magokat sorokban, vagy „dombokba” ültesd el, amelyeket 1-2 méterre helyezz el egymástól. Ez utóbbi megoldás javítja a vízelvezetést és segít védekezni néhány kártevő ellen. A dombokat előre készítsd el, lehetőleg úgy, hogy érett trágyát ásol alájuk a talajba (30-40 cm mélyre). Trágya hiányában lazítsd fel a talajt és dolgozz bele egy 5-10 cm vastag réteg komposztot.

Hirdetés

 

A magvakat 2,5 cm mélyre ültesd a dombokba (dombonként 4-5 magot helyezz be). A csírázás megfelelő talajhőmérséklet (21°C) esetén 5-10 napon belül megtörténik. Amikor a palánták 5-8 cm magasra nőnek, dombonként ritkítsd meg őket, hogy mindegyiken csak 2-3 maradjon meg. Ezt egy egyszerű metszőollóval végezd el, nehogy megzavard az érzékeny gyökereket.

 

Ha nem dombokba, hanem sorokba ülteted a magvakat, akkor soronként egymástól 15-30 cm-re kerüljenek, a sorok között pedig hagyj 2-3 méternyi helyet. A ritkításra itt is szükség lesz: hagyj meg csak 1-1 palántát 45-90 centinként.

 

A sütőtök termesztéséről mindenkinek

Gondozás és karbantartás

Hirdetés

A sorba vagy dombsorokba ültetett sütőtökpalántákat erősen ajánlott rovarvédő hálóval lefedni, egészen addig, míg az első virágkezdemények meg nem jelennek. A virágzás kezdetekor távolítsd el a hálót, hogy a beporzó rovarok elvégezhessék a dolgukat. Ne hagyd figyelmen kívül a sütőtökök óriási vízigényét. Hetente 2,5 centinyi mélyöntözésre van szükségük, különösen amikor terméseiket hozzák. Öntözéskor figyelj oda rá, hogy a levelekre ne kerüljön víz, csak a talajra a növények körül. Ezzel csökkentheted a gombás fertőzések kialakulásának és terjedésének esélyét.

 

Ajánlott talajtakarót használni a növények körül a gyomok lefojtása, a talaj nedvességének megőrzése, és a kártevők távoltartása céljából. Légy óvatos, amikor sütőtökeiddel foglalkozol, mert palánta koruktól egészen a szüretelésig nagyon lágyak, sérülékenyek maradnak. A legtöbb kisebb kúszó fajta egyszerűen felfuttatható egy lugasra, a nagyobb változatoknál azonban igen komoly kihívás lehet biztosítani, hogy a termések súlyát megtartsa valami.

 

Ne lepődj meg, ha az első virágok nem hoznak termést – a sütőtököknek a hímivarú és a nőivarú virágaikra is szükségük van a megtermékenyüléshez, ami időigényes folyamat lehet. A méhek elengedhetetlenek a beporzás lebonyolításához, szóval bánj óvatosan a rovarirtó szerekkel kertedben. Lehetőleg csak késő délután, vagy este alkalmazd őket (ha nagyon muszáj), amikor a virágok már összecsukódtak aznapra.

 

Így nevelj nagy sütőtököket

Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni: a sütőtököknek rengeteg tápanyagra van szükségük! Rendszeres trágya- vagy vízzel kevert komposztutánpótlást igényelnek az egészséges növekedés érdekében. A korai növekedési fázisokban használj nitrogénben gazdag keverékeket. Az első trágyázást akkor végezd el, amikor a palánták elérik a 30 centis magasságot, mielőtt indáik megindulnának. A virágzási időszak előtt válts foszforban gazdag keverékre.

 

Csípd le az indák bolyhos végeit, miután néhány termés megjelenik a növényeken. Ezzel elérheted, hogy erőforrásaikat az indázás helyett a termések növesztésére fordítsák. A metszés továbbá segít kordában tartani a növények terjeszkedését is. Ha igazán nagy sütőtököket szeretnél, akkor 1-3 termést hagyj meg növényenként, és távolíts el róluk minden egyéb termést (és metszd az indáikat is). Az egyre nagyobbá váló termések alá csúsztass be egy vékony fadeszkát vagy egy műanyag tálcát.

 

A sütőtök termesztéséről mindenkinek

Kártevők és betegségek

A karimáspoloskák és az uborkabogarak mind előszeretettel támadják meg a sütőtököket, különösen a nyár vége felé. Számíthatsz még a mindenhol felbukkanó levéltetvekre és a Melittia cucurbitae rovarokra is. A lisztharmat és az Anthracnose betegségek szintén veszélyeztethetik a sütőtökök épségét, a rossz fényviszonyok, túletetés, kedvezőtlen időjárási körülmények pedig negatív hatással lehetnek a termések mennyiségére és minőségére is.

 

Szüretelés és tárolás

A sütőtököket csak érett állapotukban érdemes leszüretelni, ilyenkor őrzik meg ugyanis minőségüket a leghosszabb ideig. Nem ajánlott csak azért levenni egy tököt az indáról, mert elérte a kívánt méretet – hagyd teljesen kifejlődni. Ha kisebb sütőtököket szeretnél, szerezz be törpe változatokat.

 

Egy sütőtök akkor érett, amikor mély, intenzív színt vesz fel (általában narancssárgát). A héjukat megkocogtatva biztosabban ellenőrizheted őket: ha kemények, üregesnek hangzanak, és nem tudod átszúrni őket a körmöddel, akkor érettnek tekinthetők.

 

A szüreteléshez óvatosan vágd le őket az indáról egy éles késsel vagy metszőollóval. Ne vágj túl közel a terméshez – érdemes legalább 8-10 centinyi szárat meghagyni rajtuk (ez segít, hogy tovább maradjanak frissek). A sütőtökök érzékenyek, bánj velük óvatosan.

 

A leszüretelt sütőtököket egy hétig hagyd a napon, hogy kérgük megkeményedjen. Ez után tárold őket hűvös, száraz helyen (kamrában vagy pincében), 12°C körül. A magvakat nagyjából 6 évig tárolhatod és használhatod fel.

                                                                

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-03-22

Mik azok a fonálférgek, és miért olyan hasznosak (vagy károsak) a kertben?

A fonálférgeket az emberek többsége nem is ismeri, éppen ezért azt sem tudják, hogy károsak, vagy hasznosak a kertben megtalálható fonálférgek. Mostani cikkemben mindenre választ adok!

2019-03-20

Minden, amit a brokkoli termesztéséről tudnod kell

Termessz te is sikeresen brokkolit, ehhez nyújt most segítséget szakértőnk remek cikke. Nincs más dolgod, mint megfogadni az itt leírtakat, akkor biztosan sikert fogsz elérni!

2019-03-21

Termesszünk vaníliát kertünkben! Szakértőnk elmondja, hogyan!

Vaníliababot te magad is tudsz termeszteni a kertedben, nincs más dolgod, mint elolvasni szakértőnk remek cikkét, és belevágni! Sok sikert kívánok mindenkinek a vaníliababhoz!

2019-03-20

Kártevőriasztó növények – Ezeket ültesd, hogy ne kelljen permetezni!

Növények, amik segítenek a kártevők elleni harcban, ismerd meg mindet, és ültesd tele velük a kertedet. Ezután biztos lehetsz benne, hogy nem kell majd annyit permetezned!

2019-03-22

Cserépben is termeszthetünk rekord mennyiségű paradicsomot!

Nem kell hatalmas terület ahhoz, hogy sikeresen termesszünk paradicsomot, elegendő néhány cserép hozzá! Most elmondjuk, hogyan termeszthettek sikeresen paradicsomot cserépben.

2019-02-22

10 zöldség, ami könnyedén megterem az erkélyen, cserépben

Léteznek olyan zöldségek, melyek termesztéséhez nem szükséges kert, mivel könnyedén nevelhetők. Most 10 ilyen zöldséget mutatok be nektek, próbálkozzatok meg mindegyikkel megéri!

2019-03-15

A világ legjobbja – Így termessz házilag shiitake gombát!

A shiitake gomba a világ legkülönlegesebb, legízletesebb gombafajtája, cikkünkben elmondjuk, mit kell tennetek akkor, ha házilag szeretnétek termeszteni!

2019-03-06

Kertünk legnagyobb ellensége – Védekezés a pajorok ellen

Sajnos nagyon sok gondot okoznak a pajorok a kertekben, elpusztítják a pázsitot, de még a gyümölcsfákat is. Mostani cikkemben elmondom nektek, mit tehettek a pajorok ellen!

További cikkek ebben a témában
Növénytermesztés Növényvédelem Zöldség

Békéscsaba Városi Állatvédõk Közhasznú Egyesülete

Állatvédõ szervezet Az egyesület mûködése során törekszik az Állatvédelmi törvény... Tovább

fogak

a szájüregben levő, a táplálék felaprózására szolgáló rágószervek. Részei: a... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 211

Átlagos értékelés: 5.0