Süss gesztenyét egyszerűen otthon

Itt a gesztenyeszezon! Süssük meg!

Szélesi Ferenc
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Én még soha nem találkoztam olyan emberrel, aki ne szeretné a sült gesztenye illatát vagy éppen az ízét. Számomra a legkedvesebb eledel így ősszel, ha tehetem, akkor mindig sütök. Az utcai árusok is finoman sütik, de drágán adják, ezért érdemes neked is otthon elkészítened, megmutatom a legjobb receptet!

Gesztenyesütés otthon

 

Nem tudom, kinek milyen érzéseket ébreszt a sült gesztenye illata, de belőlem olyan emlékek törnek elő, hogy azt leírni is alig lehet. Nagyon régen, amikor még a nagyszülőkkel lehettünk, akkor nagyon sokszor sütöttünk gesztenyét a sparheltnél, vagy éppen a kis cserépkályhánkon, mellette ott volt mindig a forralt bor, vagy éppen a tűzforró tea. Annyira jó volt, mindig élveztük. Azóta is mindig várom az őszt, főleg ezért, sok helyen vettem azóta sült gesztenyét, de mindig megbotránkoztam azon, hogy mennyibe kerül, másrészt nekem annyira nem is ízlett az árusok portékája. Elkezdtem otthon sütögetni, de mivel régen sose én készítettem így az elején bajban voltam, nem sikerült rendesen megcsinálni. 

 

Nem adtam fel, vissza akartam hozni a régmúlt emlékeit minden áron. Mondanom sem kell, hogy nem vagyok egy tapasztalt háziasszony, többek között azért, mert férfi vagyok. Mondjuk főzni tudok és még sütni is egy-két dolgot, de azért ez akkor sem volt olyan könnyű. Bújtam tehát az internetet, kerestem nagyanyáink legtökéletesebb receptjét, vagyis inkább azt a trükköt, hogy miképpen sütötték meg a gesztenyét. És láss csodát, hosszas próbálkozás után sikerült, gyorsan át is hívtam a szüleimet, hogy azonnal kóstolják meg, sose láttam ilyet, anyukám beleharapott és egy könny legördült az arcán, ekkor tudatosult bennem, hogy sikerült, visszahoztam azokat az emlékeket, amiket már nagyon régen akartam. Büszke voltam és boldog, hogy ez sikerült, és egy kis aprósággal.

Hirdetés

 

Bocsánat, hogy ilyen sokat írok erről, de meg szerettem volna osztani, hogy mennyire fontos ez nekem, a következő oldalon pedig el is mondom nektek, hogy sütöttem meg én magam a gesztenyét!

 

Gesztenyesütés otthon

 

Sütünk-főzünk, bármiről is legyen szó, mi a legfontosabb? A baj az, hogy sokan nem tudnak erre a kérdésre helyesen válaszolni.  Nekem mindig azt mondták a nagyszüleim, hogy csak akkor sikerül valamit tökéletesen megfőzni vagy sütni, hogyha szeretet van benne. Ha nem szeretetből csinálod a dolgokat, abból jó nem fog kisülni! Szóval ez az első hozzávaló, a második, ami nagyon fontos, a tökéletes alapanyag megtalálása. Vásárlás során olyan gesztenyét válasszunk, ami fényes, sötétbarna, sima és kemény felület, méretéhez képest nehéz. Fontos, hogy hasonló nagyságú szemeket válogassunk. Én támogatom a magyar gesztenye vásárlását, sokan az olaszra esküsznek inkább, de én rengeteg csalódtam már abban. A gesztenyét sütés előtt száraz, hűvös helyen tároljuk, betehetjük a hűtőbe is, de akkor vegyük ki a zacskóból.

Hirdetés

 

Kezdődhet a sütés!

 

Itt jön az a rész, amit nagyon sokan nem tudnak, köztük én sem tudtam sokáig. Be kell vagdosni a gesztenyét! Miután bevagdostuk a gesztenye domború oldalát, áztassuk be egy bő órára. Ezután egy tepsi aljára helyezzünk sütőpapírt, hogy könnyebb legyen megtisztítani sütés után a tepsit. Süssük meg a forró sütőben a gesztenyét, néha rázogassuk meg őket a tepsiben, hogy jól átsüljenek mindenhol. Ha megsült, akkor melegen pucoljuk meg és kész is vagyunk! Légkeveréses sütéssel nagyjából 30 perc, felsőpirítón 20 perc általában a sütési idő.

 

Tippek, trükkök

 

A megsült gesztenyét azonnal csomagoljuk be tiszta konyharuhába, hogy ne száradjon ki olyan gyorsan és tovább meleg maradjon. Érdemes a gesztenyét melegen megpucolni, hogy könnyebb dolgunk legyen vele, ugyanis ha kihűl, akkor a belső barna héja rátapad a húsra, ami csökkenti az élvezeti értékét is. Áztatás során figyelni kell a kukacokra is, áztatás során a kukacos gesztenye feljön a víz tetejére, ezeket érdemes kidobnunk. 

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
446 971
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 863 789
Közösség

rajzás (eresztés) (méh)

a r.-i hajlam a méhek ösztönös, öröklődő tulajdonsága; felébredése kaptáron belüli és... Tovább

fenyércirok (Sorgum halepense [L.] Pers.)

a pázsitfüvek családjába tartozó veszélyes gyomnövény (növényvédelmi karantén). Magas,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 215

Átlagos értékelés: 4.9

Érdekességek