Te elfogyasztod a rügyezett burgonyát? Nem kéne pedig!

Tényleg mérgező a kirügyezett burgonya?

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Valóban mérgező a rügyezett burgonya?

A burgonya rügyei

Nézd csak meg egy kicsit közelebbről a burgonyát! Biztos vagyok abban, hogy te is meg fogod pillantani a héján elszórtan azokat az apró, sötét bemélyedéseket, ahonnan elő fognak törni a rügykezdemények, melyekből idővel hajtások, és föld feletti részek (szár, levelek) fejlődnek ki. 

Mitől rügyezik a burgonya

A fény és a hőmérséklet nagyban hozzájárul a rügyezéshez. Bent a lakásban magasabb a hőmérséklet, mint kint a szabadban, ráadásul fény is éri a burgonyaszemeket, ezért a folyamat felgyorsul. Ezért (is) érdemes a burgonyát hűvös, sötét helyen tárolni, így sokkal tovább el lehet tartani, és nem fog beindulni a rügyezés. 

Milyen gondot okozhat a burgonya csírázása?

Zöld burgonyát fogyasztani nem szabad, ezt szerencsére azért sokan tudják. Vajon azt is, hogy miért? A fény fiziológiai reakciókat vált ki a burgonyagumókban, klorofil termelődik (ez váltja ki a zöld színt). Ez még önmagában nem lenne káros, ugyanis nagy mennyiségű hasznos ásványi anyagot tartalmaznak a zöld növényi részek. Viszont a fény mellett jön a meleg is, ez pedig kiváltja a szolanin termelődését. Ez egy olyan vegyület, ami nagy mennyiségben fogyasztva mérgezési tüneteket (hányinger, hányás, hasmenés, gyomorgörcs, fejfájás, szédülés) okoz. És hogy hol található meg ez a vegyület? Itt jön a csírázás a képbe! Ugyanis a burgonya héjának közelében koncentrálódik, a kifejlődő csírákkal együtt. 

Mit tegyünk a kicsírázott burgonyával?

El lehet távolítani a burgonyán található csírákat, illetve a héján található zöld részeket, ebben az esetben mindenképpen vastagabban hámozzuk meg, mint ahogyan szoktuk, ezzel csökkenthetjük a toxikus reakció esélyét. Viszont ekkor is számolnunk kell azzal, hogy keserű lesz a burgonya íze. A csírázási folyamattal egyébként az is együtt ját, hogy csökken a gumókban lévő keményítő, és vitaminok mennyisége, tehát sokkal kevesebb lesz a tápanyagtartalma. Egy szó, mint száz, nem tanácsos zöld vagy kicsírázott burgonyát fogyasztanunk, főleg akkor nem, ha rengeteg csírát látunk rajta! Jobban járunk ilyen esetben, ha kidobjuk a burgonyát, vagy pedig kiültetjük a kertbe, ugyanis termésre még számíthatunk belőle.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-15

Ezért sárgul be a cukkini egy kertész szerint

A cukkini sárgulásának sok oka lehet, például a tápanyaghiány is. Megfelelő gondozással és egy kis odafigyeléssel könnyedén elkerülhető a cukkini sárgulása.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-01

Így készítsd el a tökéletes zöld dió befőttet fillérekből

Unod már a dió megszokott felhasználási módjait? Szedj egy kis zöld diót, és próbáld ki ezt a csudajó zöld dió befőtt receptet. Biztosan nem fogod megbánni.

2024-07-18

5 jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod: így segíts rajta

A kálciumhiány az egyik leggyakoribb probléma, amivel a kertészek szembesülnek. Íme öt jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod, és hogyan segíthetsz rajta.

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-07-16

Ezért ne locsold a növényeid kondenzvízzel: egy kertész figyelmeztetései

A kondenzvíz használata elsőre praktikus megoldásnak tűnhet a növények öntözésére. Részletes leírásunkban megtudhatod miért nem javasolt a használata.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hurutos gyulladás

a nyálkahártyákon lezajló gyakori gyulladás, amikor a gyulladás egyéb jelei mellett a... Tovább

gerincvelő (gerincagy)

a központi idegrendszer legősibb része, működése elválaszthatatlan az agyvelő... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Zöldség