keményítő, poliszacharid, növény, glükózmolekula, textilgyártás, szeszgyártás

keményítő

hirdetes

a növényi szervezet tartalék poliszacharidja. Fehér színű, mikroszkopikus szemcsékből áll, a különböző növényekben levő keményítőszemcsék alakja és szerkezete más, a növényre jellemző. A szemcsék réteges szerkezetűek, két különböző anyagból állnak: belsejüket a kb. 300 -glükózmolekulából álló amilóz alkotja, ennek lánca nem elágazó; a szemcsék felületét, valamint a belső rétegeket határolja az amilopektin, ezernél több glükózmolekulából áll, lánca elágazó. Hideg vízben a keményítő nem oldódik, 55-60°C-on a szemcsék megduzzadnak, vizet vesznek föl, csirizzé alakulnak. Savval főzve a k. glükózmolekulákra hidrolizál (hidrolízis). A keményítőt főként burgonyából, kisebb mennyiségben a gabonafélék (búza, rozs) szemterméséből vonják ki. Az iparban sokféle anyagot állítanak elő keményítőből: a textilgyártásban a textilanyagok keményítésére, karamell előállítására, csirizgyártásra használják föl; a mezőgazdasági szeszgyártásnak is fontos alapanyaga.
hirdetes

címkék:
Kapcsolódó cikkek
A gyümölcsök

A gyümölcsösök tápanyag-ellátása

Az értékesítés szempontjából nagyon fontos, hogy a megtermelt gyümölcs a piaci elvárásoknak megfeleljen (szín, forma, íz, vitamintartalom stb.). A gyümölcsöknél ezért...

alma

A piros almát védeni kell a varasodástól

Egy kis csapadék, melegedő párás idő, és már is veszélyben az almafák. Az alma fakadása, kizöldülése megkezdődött, és nemsokára a virágzás is megkezdődik. Éppen ezért...

Szarvsgomba

Szarvasgomba 3.

A szarvasgomba a legtöbb embernek egyenlő az afrodiziákummal. Alexandre Dumas szerint „a szarvasgomba a hölgyeket gyengédebbé, a férfiakat szeretni valóbbá teszi"....

Muskátli

Muskátli

Az átteleltetett muskátlik télen rendszerint csak kevés fényhez jutnak, ezért tavaszra leveleik nagy részét elvesztik, a megmaradtak pedig megsárgulnak. Az időközben kifejlődött...

parlagfű

Parlagfű

Mint ismeretes az Országgyűlés módosította a növényvédelemről szóló 2000. évi XXXV. törvényt, amelynek eredményeként az idei évtől kezdve jelentősen szigorodik a...

Vethetünk már zöldségmagvakat

Vethetünk már zöldségmagvakat

Legalább egy hónappal előre jár a természet a meleg ősz és a tavaszias tél miatt. A növények olyan fejlettségi állapotban vannak, mint máskor március végén: virágzik az...

Extenzív legelőgazdálkodás

Extenzív legelőgazdálkodás

A tartósan alkalmazott extenzív legelőhasznosítás esetén a kudarc veszélye lényegesen nagyobb, mint az intenzív legelőhasználati formáknál. A következőkben foglalhatók össze...

Gyep ökoszisztémák

Gyep ökoszisztémák stabilitásának értékelése különböző gazdasági hasznosítás mellett

Ez a munka a gyep ökoszisztémák ökológiai stabilitásának értékelésével foglalkozik különböző kiegészítő energia bevitel mellett minőségi (botanikai változás,...

A legelőfű

A legelőfű táplálóértékének alakulása a legeltetési időszakban

A juhok takarmánybázisát az ősgyepek biztosítják. Így az ősgyepek füvének táplálóértéke és annak évszaki megoszlása - tavasz, nyár, ősz - igen figyelemre méltóan...

A lisztharmat

A lisztharmat tünetei megjelentek a rózsákon

Az ősz kezdetén sokan megfigyelték, hogy az addig üde zöld gyep elkezdett sárgulni. A levélzet egyre nagyobb felületén láthatóak a sárga foltok, ezekben jól körülhatárolható...

Napraforgó

A napraforgó védelme - Betegségek

A napraforgó az ôszi búza és a kukorica után hazánkban a harmadik legnagyobb vetésterületen termesztett szántóföldi növénykultúra. Termesztésének „reneszánszát”...

mandula

Fény kell a mandulának

A mandula nemzetségébe mintegy félszáz faj tartozik, de közülük csak kettő szerepel a termesztésben. Mindkettő Közép-Ázsia magas hegyeiben honos, vad alakjai a természetes...