notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Te elfogyasztod a rügyezett burgonyát? Nem kéne pedig!

Hirdetés

Tényleg mérgező a kirügyezett burgonya?

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Sokakban felmerült már a kérdés, és több olyan emberrel is találkoztam, aki félt a kirügyezett burgonyától, és inkább kidobta, minthogy felhasználta volna. Mostani cikkemben elárulom nektek, hogy kell-e félnünk az ilyen burgonyától, vagy sem! 

Valóban mérgező a rügyezett burgonya?

Velem is előfordult már, de szerintem rajtam kívül szinte mindenkivel, hogy megvásárolta a boltban a szépen kinéző burgonyát, majd hazavitte, és nem használta fel mindet azonnal. Ilyenkor természetesen eltesszük a felesleget egy jó helyre, majd meg is feledkezünk róla, egészen addig, amíg bele nem botlunk újra. Ekkor már eltelt pár hét, és azt tapasztalhatjuk, hogy a burgonyák megváltoztak, elkezdtek rügyeket hozni.

 

Ilyenkor vetődik fel a kérdés, hogy mit tegyünk ezekkel a burgonyákkal? Szedjük le róluk a rügyeket, használjuk fel nyugodtan, vagy inkább dobjuk ki a kukába mindet? Ugye te is hallottál már olyan történetet, amiben arról mesélnek, hogy valaki megbetegedett, pedig csak kicsírázott burgonyát fogyasztott? Ezek a rémtörténetek mindig előbukkannak, de mi lehet az igazság ezzel kapcsolatban? Még mielőtt megadjuk a választ, érdemes megismerkednünk egy kicsit közelebbről a burgonyával! 

Hirdetés

 

Milyen növény a burgonya?

Mindenki úgy gondolja, hogy a burgonya esetében egy gyökérzöldségről van szó, ez azért van, mert az ehető részek a föld alatt fejlődnek ki, csakúgy, mint a répák, vagy a retkek esetében. Az igazság az, hogy a burgonya esetében földalatti módosult szárakról beszélünk, melyek csúcsának megvastagodásából alakulnak ki a gumók. Ha a föld felett található részek elszáradnak, ezek akkor is épségben maradnak, sőt, még át is telelnek a föld alatt, ugyanis teljesen védve vannak a nagyobb fagyoktól. 

Hirdetés

 

A burgonyának köztudottan magas a szénhidráttartalma, ennek köszönhetően a gumók elegendő tápanyaggal rendelkeznek ahhoz, hogy sikeresen túléljék a telet. A fotoszintézis során megtermelt szerves anyagot elraktározzák a következő tavaszi növekedés megkezdéséhez. Ez a tápanyag kellő energiát biztosít ahhoz, hogy a föld alól ki tudjon fejlődni a növény. Sokat beszéltem a burgonyáról, de a rügyekről, és a mérgezésről még szó sem esett, ugye? Jogosan vetődik fel benned a kérdés, hogy miért kellett mindezt elmondanom. A következő oldalon mindenre fény fog derülni, lapozz egyet, nem fogsz csalódni! 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-07-13

Mikor és hogy végezzük a betakarítást? – Szüretelési kisokos mindenkinek

Nem mindegy, hogy mikor és hogyan végezzük el a zöldségek szüretelését. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a zöldségek betakarításáról!

2019-06-15

Minden, amit egy kertésznek a babok termesztéséről tudnia kell

Szakértőnk mostani cikkében a babok termesztéséről, a babok gondozásáról, a babok neveléséről fog nektek beszélni, érdemes mindenkinek elolvasni ezeket a hasznos tanácsokat!

2019-06-07

Így termessz virágokat vágásra zöldségeskertedben

Vannak olyan vágott virágok, amik a zöldségeskertben érzik magukat a legjobban, mostani cikkemben ezeket a mesebeli vágott virágokat mutatom be nektek!

2019-06-07

19 érdekes paradicsomfajta, amikkel gazdagabbá teheted kertedet

Bemutatom nektek a világ legkülönlegesebb és egyben legízletesebb paradicsomfajtáit, amit mindenki imádni fog. A legjobb az, hogy mindegyiket termesztheted a saját kertedben is!

2019-07-16

Őseink bevált módszerei – A földalatti tartósítás

Őseink is ezt a módszert alkalmazták a leggyakrabban, nem véletlenül! A földalatti tartósítás, vagyis a vermelés egy nagyon olcsó, ugyanakkor praktikus megoldás, most mindent megtudhatsz róla te is!

2019-07-16

Okos és szorgalmas 2019 legszebb gazdászlánya – Interjú Hegyesi Katalinnal

2019-ben Hegyesi Katalin lett a legszebb magyar gazdászlány, ezért készítettünk vele egy kis interjút. Érdemes elolvasnotok nektek is, ismerkedjetek meg Magyarország legszebb gazdászlányával!

2019-07-18

Így főzd tökéletesre és fogyaszd az édesburgonyát

Sokan nem tudják elkészíteni tökéletesen az édes burgonyát, éppen ezért hoztam most el nektek ezt a szuper cikket. Mindent elmondunk nektek az édes burgonya készítéséről!

2019-07-18

Így lehet neked is ehető előkerted

Nemcsak szép, hanem nagyon hasznos is lehet az előkertünk, mostani cikkünkben azt fogjuk elmondani, hogyan alakíthattok ki saját otthonotoknál ehető előkertet!

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
505 123
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 043 281
Közösség

kemény száj

azoknak a lovaknak a jellemzője, amelyeknek a szájában a foghíjas szél, ahol a zabla fekszik,... Tovább

genotípus

1. a szervezet génjeiben levő információk összessége. A genotípus a környezeti hatásokkal... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 97

Átlagos értékelés: 4.7

Érdekességek Zöldség