Csatlakozás és autonómia - nem is annyira különálló fogalmak

Csatlakozás és autonómia - nem is annyira különálló fogalmak

Moszkovits János (Bukarest), Mátyus Katalin
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Mivel az Európai Bizottság jóváhagyta Bulgária mellett Románia csatlakozását is az Európai Unióhoz 2007 január 1-jétől, ezért a román politikai közbeszéd központi témája a csatlakozás köré csoportosult.
Csatlakozás és autonómia - nem is annyira különálló fogalmak

Kérdése van? Tegye fel, tanácsadóink válaszolnak! Állattenyésztés, növénytermesztés, kertészet, növényvédelem, talajművelés, jog, biotechnológia, környezetgazdálkodás, minden ami mezőgazdaság: Agrároldal.hu.

- Az RMDSZ számára külön elégtétel a döntés, mert meggyőződésem szerint, az RMDSZ még akkor is, ha ezt az utóbbi időben egyesek próbálják úgymond cáfolni, nagymértékben hozzájárult ehhez az eredményhez azáltal, hogy az elmúlt másfél évtizedben mindvégi a párbeszéd, az együttműködés mellett szállt síkra, és az etnikumközi, egyáltalán nem könnyű problémákat politikai eszközökkel kívántuk megoldani – mondta Markó Béla. Másrészt elégtétel számunkra azért is, mert meggyőződésem szerint, az erdélyi magyarságnak sajátos érdeke fűződött és fűződik ahhoz, hogy Románia mielőbb bekerüljön az Európai Unióba, hiszen ezáltal, Románia és Magyarország határok nélkül együtt lesz egy közös Európában. Ez azt jelenti, véleményem szerint, hogy a problémáink ugyan nem oldódnak meg egyik napról a másikra, de egy bizonyos történelmi korszak ezzel véget ért, és kezdődik egy másik történelmi korszak, amely valószínűleg több lehetőséget kínál számunkra ahhoz, hogy a sajátos gondjainkat is megoldjuk. Egyébként, ami az országjelentést illeti, fontos az, hogy a kisebbségi törvény elfogadását továbbra is kéri ez az országjelentés, tehát az Európai Unió részéről ez egy határozott jelzés, hogy a román-magyar viszony, meg általában a többség és kisebbség közti viszony rendezését határozottan folytatni kell.

- Elnök úr mit szól ön ahhoz, hogy a román kormányfő is beállt a sorba, nyilatkozatban elhatárolódott az ön kijelentéseitől, a csíkszeredai Autonómia Konferencián kifejtett nézeteitől. Azt mondta, hogy a területi-etnikai elvű autonómia szembehelyezkedik a romániai fejleményekkel. Még azt is felrója önnek, hogy nem tájékoztatta sem őt, sem a kormánykoalíció pártjait a csíkszeredai kezdeményezésről.

- Én nem emlékszem rá, hogy a liberálisok kezüket-lábukat törnék például, hogy minket tájékoztassanak, hogy éppen azon a héten mi jut eszükbe, márpedig mindig eszébe jut valami a liberális pártnak és a demokrata pártnak is, tehát ebben a koalícióban nem szokás egymást tájékoztatni, egészen vadonatúj és időnként egészen vad ötletekről sem. Most nem erről van szó, tehát a területi autonómia dolgában mi nem most, hanem másfél évtizede valljuk ugyanazt, más kérdés az, hogy időnként ezeket a célokat megerősítsük, elvégezzük a magunk elemzését, hogy hol tartunk, és hogy merre kell továbbmennünk. De egyébként nem lepett meg, hogy a miniszterelnök tett egy ilyen nyilatkozatot, amely persze a többiekhez képest inkább egy langyos csatlakozás a tiltakozók kórusához, nem túl nagy meggyőződéssel, mert azért ő azt elmondja, hogy egy általános decentralizációra szükség van. Nem csodálkozom ezen, azért, mert a román politikai élet még mindig ott tart, hogy ilyenkor egymás lábát taposva sietnek a politikusok letenni a garast, nehogy valaki nemzetietlennek minősüljön. Számomra inkább az a tanulságos, hogy most érdekes módon a civil társadalom egészen nem ment utána ennek a hisztériarohamnak, és miközben politikusok az én lemondásomat, meg letartóztatásomat, meg minden őrültséget kértek, aközben néhány civil elemző, egészen józanul elmondta, hogy tulajdonképpen egy ilyen Európa felé haladunk, ahol a különböző autonómiák nagyon is indokoltak.

- Ilyen körülmények között, ha Romániában ilyen ellenállás van az autonómiaformák ellen, miként próbálja megoldani az RMDSZ legfontosabb célkitűzéseit, az autonómiát az európai uniós Romániában?

- Itt vannak olyan vélemények, hogy az európai uniós belépés előtt lehet, amit lehet, és aztán utána már semmit. Én nem hiszem. Én azt gondolom, hogy valóban a felvétel előtti helyzet kényszeríthette a felvétel előtt álló országokat arra, hogy bizonyos kritériumokat teljesítsenek, és ilyen értelemben lehetett egyik-másik probléma megoldására kedvezőbb a légkör, de alapvetően a felvétel után, egy határok nélküli Európában, ahol a decentralizáció, a szubszidiaritás egy nagyon egyértelmű elv, nekünk is többletlehetőségeink lesznek különböző autonómiaformákat kialakítani, egyszerűen, szerintem errefelé fog menni Európa. Tehát egyrészt egy egységes szerkezetet épít ki az Európai Unió brüsszeli irányítással, másrészt viszont, tulajdonképpen ez csak úgy fog tudni működni, hogy ha különböző közösségek, régiók minél szabadabban lélegezhetnek. Én nem gondolom azt, hogy 2007 január 1-je után rögtön azt fogjuk érezni, hogy itt az idő, és akkor most mindent egy csapásra meg tudunk valósítani, de néhány esztendő távlatában szerintem alapvető változásokat tudunk elérni.


Romániai lapszemle

Mivel az Európai Bizottság jóváhagyta Bulgária mellett Románia csatlakozását is az Európai Unióhoz 2007 január 1-jétől, ezért a román politikai közbeszéd központi témája a csatlakozás köré csoportosult.

Traian Basescu államfő és Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök közös sajtótájékoztatón üdvözölte az Európai Bizottság döntését. Az államfő szerint: Románia elfogadható módon, de középszerű teljesítéssel tett eleget az EU-csatlakozás feltételeinek. Azt mondta: Romániának a jövőben hozzá kell szoknia ahhoz, hogy olyan közegben éljen, amely folytonos teljesítményt vár tőle. Basescu szerint a bejutás csak egy szakasz, az integráció csak ezt követően kezdődik majd. Ez viszont nem jelenti a jólét azonnali beköszöntét és nagyobb béreket. Ilyesmi legfeljebb 2008 végére várható - mondta Románia első embere.

A kolozsvári Szabadság azt írja: az államfő konkrétan meg nem nevezve utalt az egyik, 2004-ben csatlakozott országra, amelynek a vezetése azt hitte, bármit ígérhet a lakosságnak, eközben többet költött, mint amennyit az adott ország megtermelt. És most két évvel a csatlakozás után megszorító intézkedésekre kényszerül. A felvirágzást nem adják ingyen - hangsúlyozta Basescu, leszögezve, hogy a belépéstől a teljes integrációig hosszú út vezet.

A román miniszterelnök az Európai Bizottság jelentésében annak a megerősítését látta, hogy Románia teljesítette ígéreteit. Calin Popescu Tariceanu szerint, Románia az átmeneti időszak bizonytalansága után belépett a bizonyosság időszakába, s ez új lehetőségeket biztosít mind a külföldi, mind a romániai befektetők számára.

Mircea Geoana, az ellenzékben lévő szociáldemokrata párt elnöke elrettentő példaként említette Magyarországot Lengyelországgal együtt. A politikus úgy nyilatkozott: nem szeretné, ha Románia olyan lenne, mint Magyarország, amely a szociális szembenállás terepe lett. Ezért a csatlakozásból eredő szociális problémák megoldását tartja szükségesnek, de úgy véli, a jelenlegi kormánykoalíció nem képes a változások hajtóerejévé válni.

Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke a Maros megyei Népújságnak nyilatkozva elmondta: meggyőződése, hogy a romániai magyarságnak sajátos érdeke fűződik ahhoz, hogy Románia mielőbb bekerüljön az Európai Unióba, ezáltal Románia és Magyarország határok nélkül együtt lesz egy közös Európában. Ugyanakkor figyelmeztet arra, hogy a problémák nem oldódnak meg egyik napról a másikra, de egy bizonyos történelmi korszak ezzel véget ért. Kezdődik egy másik, amely valószínűleg több lehetőséget kínál ahhoz, hogy a sajátos gondokat is megoldják.
 

Szeretné vállalkozását hatékonyan hirdetni? Szeretné, ha weblapja látogatottabb lenne? Online marketing tanácsadás, és hatékony online hirdetés az Agrároldal.hu szakértőitől! Kérje ajánlatunkat itt!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

malacnevelés

szűkebb értelemben a megszületett malacok választásig történő nevelése; tágabb... Tovább

csapadék

a —> levegő páratartalmából a földre hulló szilárd v. folyékony halmazállapotú víz.... Tovább

Tovább a lexikonra