Egekben a műtrágya ára, drágulni fog az élelmiszer!

hirdetes

Még durvább élelmiszer drágulás jöhet: egekben a műtrágya ára!

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Továbbra is rekord áron lehet műtrágyát beszerezni, ami az agrárszektor számára hatalmas csapás. Az orosz-ukrán háború, mint sok mindenre a műtrágyaellátásra jelentősen kihatott, amely tovább növeli a globális élelmiszer-infláció miatti aggodalmakat. Az elhúzódó háború pedig nincsen a segítségünkre ebben a témában!

Egekben a műtrágya ára!

Emelkedik a műtrágya ára!

Rekordott döntött Tampában az ammónium-nitrát ára 2022. március 25-én. 43 százalékkal, azaz 1625 dollárra emelkedett a 29 éves indexnél. A magas áraknak köszönhetően a gazdák egy része nem tudja megvásárolni ilyen áron az élelmiszergyártáshoz szükséges műtrágyát, így ők kiesnek a termelésből, majd a műtrágya kereskedőnek is be kell zárnia, mivel csökkennek az eladásai. Tehát a globális kínálat szűkülése és a termelés kiesése idézi elő az emelkedést.

Drágul a műtrágya

Miért drágult meg a műtrágya?


Az orosz-ukrán háború következtében magasabb lett a földgáz ára, amit Oroszország szolgáltat nyugat számára. Ez az emelkedés vezetett a műtrágya árának emelkedéséhez, ugyanis a földgáz a fő alapanyaga a nitrogénműtrágyának. Ennek következtében az európai műtrágya-előállítók csökkentik a termelésüket, a kereskedők pedig tartanak attól, hogy az Oroszországgal – aki egyébként jelentős beszállító a növényitápanyag piacon - szembeni intézkedések megakaszthatják a globális kereskedelmiláncot. Egyes kimutatások szerint, amiket a Trade Data Monitor és a Bloomberg Green Markets tett közé, Oroszország a teljes 2021-es műtrágyaexport közel egyötödét szolgáltatta.

hirdetes

Mi lesz a jövőben?


Az orosz állam arra bíztatja a műtrágyagyártókat, hogy kevesebb exportot valósítsanak meg, ami nem éppen megnyugtató gondolat. Ezzel a megnyilvánulással csak tovább növelték a földgáz és a műtrágya utáni hiány miatt elharapódzó félelmet. Számos alapvető termék ára is emelkedésnek indult a műtrágya árának emelkedésének következtében. Drágább lett a kukorica, a búza vagy például a szójabab is. Ennek következtében az olyan élelmiszerek ára is megdrágul, amelyek minden háztartásban megtalálható a polcon, például a liszt, az olaj vagy a cukor, de azok is drágulnak, amikbe ezeket az alapvető alapanyagokat használják fel. A háború miatti amúgy is magas árak ennek következtében tovább fognak emelkedni, így érdemes lehet elővigyázatosnak lenni, és nem most költekezni!

hirdetes


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fenyérfű (sikárfű, Andropogon ischaemum L.)

a pázsitfüvek családhoz tartozó, évelő, laza bokrú, gyenge minőségű aljfű (fűfélék).... Tovább

konténer

az anyagmozgatás, s benne az egységrakomány-képzés egyik legkorszerűbb eszköze. Lényegében... Tovább

Tovább a lexikonra
Gazdaság Mezőgazdaság Növénytermesztés Zöldségtermesztés