Egekben a műtrágya ára, drágulni fog az élelmiszer!

Még durvább élelmiszer drágulás jöhet: egekben a műtrágya ára!

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Továbbra is rekord áron lehet műtrágyát beszerezni, ami az agrárszektor számára hatalmas csapás. Az orosz-ukrán háború, mint sok mindenre a műtrágyaellátásra jelentősen kihatott, amely tovább növeli a globális élelmiszer-infláció miatti aggodalmakat. Az elhúzódó háború pedig nincsen a segítségünkre ebben a témában!

Egekben a műtrágya ára!

Emelkedik a műtrágya ára!

Rekordott döntött Tampában az ammónium-nitrát ára 2022. március 25-én. 43 százalékkal, azaz 1625 dollárra emelkedett a 29 éves indexnél. A magas áraknak köszönhetően a gazdák egy része nem tudja megvásárolni ilyen áron az élelmiszergyártáshoz szükséges műtrágyát, így ők kiesnek a termelésből, majd a műtrágya kereskedőnek is be kell zárnia, mivel csökkennek az eladásai. Tehát a globális kínálat szűkülése és a termelés kiesése idézi elő az emelkedést.

Drágul a műtrágya

Miért drágult meg a műtrágya?


Az orosz-ukrán háború következtében magasabb lett a földgáz ára, amit Oroszország szolgáltat nyugat számára. Ez az emelkedés vezetett a műtrágya árának emelkedéséhez, ugyanis a földgáz a fő alapanyaga a nitrogénműtrágyának. Ennek következtében az európai műtrágya-előállítók csökkentik a termelésüket, a kereskedők pedig tartanak attól, hogy az Oroszországgal – aki egyébként jelentős beszállító a növényitápanyag piacon - szembeni intézkedések megakaszthatják a globális kereskedelmiláncot. Egyes kimutatások szerint, amiket a Trade Data Monitor és a Bloomberg Green Markets tett közé, Oroszország a teljes 2021-es műtrágyaexport közel egyötödét szolgáltatta.

Mi lesz a jövőben?


Az orosz állam arra bíztatja a műtrágyagyártókat, hogy kevesebb exportot valósítsanak meg, ami nem éppen megnyugtató gondolat. Ezzel a megnyilvánulással csak tovább növelték a földgáz és a műtrágya utáni hiány miatt elharapódzó félelmet. Számos alapvető termék ára is emelkedésnek indult a műtrágya árának emelkedésének következtében. Drágább lett a kukorica, a búza vagy például a szójabab is. Ennek következtében az olyan élelmiszerek ára is megdrágul, amelyek minden háztartásban megtalálható a polcon, például a liszt, az olaj vagy a cukor, de azok is drágulnak, amikbe ezeket az alapvető alapanyagokat használják fel. A háború miatti amúgy is magas árak ennek következtében tovább fognak emelkedni, így érdemes lehet elővigyázatosnak lenni, és nem most költekezni!


 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-12

A mezőgazdaság jövője itt van: Drónokkal a sikeres termesztésért

A drónok és a mezőgazdaság találkozása forradalmi technológiák megjelenését jelenti a földeken. A drónok használata a mezőgazdaságban rendkívül jövedelmező.

2024-06-11

Hogyan védekezz a kukorica baktériumos megbetegedései ellen

Amikor a kukoricatermést jégverés, erős szél vagy heves esők károsítják, a kukorica baktériumos megbetegedései könnyen kialakulhatnak. Íme mit tehetsz ez ellen.

2024-04-08

Friss: gép- és technológia beszerzési támogatás nyílik a borászok számára

Több mint 10,8 milliárd forint áll rendelkezésre a borászati technológiai fejlesztésére a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból.

2024-06-14

Fűszernövény kisokos - Pezsdítsd fel a konyhád ízet!

Fűszernövényeket ültetni nemcsak egyszerű, de nagyon hasznos is. Élénk ízükkel felpezsdítheted a konyhád ízeit, miközben élvezheted, hogy saját termésedet eszed.

2024-05-31

Ismerd meg a méhek kedvencét, az orvosi angyalgyökeret

Fedezd fel az orvosi angyalgyökér varázsát a saját kertedben! Ültess egy növényt, amely nemcsak a méhek kedvence, hanem számos gyógyhatással is bír.

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-06-11

Őzgidák védelme kaszálási szezonban – fontos tudnivalók

Fokozottan ügyelni kell az őzgidákra és a vadakra kaszáláskor, hiszen mezőgazdasági munkák során fokozott veszélynek van kitéve a vadvilág. Mutatjuk mire figyelj!

2024-06-13

Környezetbarát megoldások nyomában: a növénytermesztés és az állattenyésztés összevonása

Környezetbarát megoldások nyomában: a növénytermesztés és az állattenyésztés összevonása. A régebben élt gazdálkodók még így csinálták, nekünk is így kellene.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

egyelés

a sorba vetett növények (pl. répatövek) ritkítása, a fölösleges egyedek kivágása, a... Tovább

Rovarölo Vertimec 1,8 EC

Biztos megoldás tripszek, aknázólegyek, takácsatkák ellen.Hatóanyag: 1,8%... Tovább

Tovább a lexikonra
Gazdaság Mezőgazdaság Növénytermesztés Zöldségtermesztés