Egekben a műtrágya ára, drágulni fog az élelmiszer!

hirdetes

Még durvább élelmiszer drágulás jöhet: egekben a műtrágya ára!

ZH

Továbbra is rekord áron lehet műtrágyát beszerezni, ami az agrárszektor számára hatalmas csapás. Az orosz-ukrán háború, mint sok mindenre a műtrágyaellátásra jelentősen kihatott, amely tovább növeli a globális élelmiszer-infláció miatti aggodalmakat. Az elhúzódó háború pedig nincsen a segítségünkre ebben a témában!

Egekben a műtrágya ára!

Emelkedik a műtrágya ára!

Rekordott döntött Tampában az ammónium-nitrát ára 2022. március 25-én. 43 százalékkal, azaz 1625 dollárra emelkedett a 29 éves indexnél. A magas áraknak köszönhetően a gazdák egy része nem tudja megvásárolni ilyen áron az élelmiszergyártáshoz szükséges műtrágyát, így ők kiesnek a termelésből, majd a műtrágya kereskedőnek is be kell zárnia, mivel csökkennek az eladásai. Tehát a globális kínálat szűkülése és a termelés kiesése idézi elő az emelkedést.

Drágul a műtrágya

Miért drágult meg a műtrágya?


Az orosz-ukrán háború következtében magasabb lett a földgáz ára, amit Oroszország szolgáltat nyugat számára. Ez az emelkedés vezetett a műtrágya árának emelkedéséhez, ugyanis a földgáz a fő alapanyaga a nitrogénműtrágyának. Ennek következtében az európai műtrágya-előállítók csökkentik a termelésüket, a kereskedők pedig tartanak attól, hogy az Oroszországgal – aki egyébként jelentős beszállító a növényitápanyag piacon - szembeni intézkedések megakaszthatják a globális kereskedelmiláncot. Egyes kimutatások szerint, amiket a Trade Data Monitor és a Bloomberg Green Markets tett közé, Oroszország a teljes 2021-es műtrágyaexport közel egyötödét szolgáltatta.

hirdetes

Mi lesz a jövőben?


Az orosz állam arra bíztatja a műtrágyagyártókat, hogy kevesebb exportot valósítsanak meg, ami nem éppen megnyugtató gondolat. Ezzel a megnyilvánulással csak tovább növelték a földgáz és a műtrágya utáni hiány miatt elharapódzó félelmet. Számos alapvető termék ára is emelkedésnek indult a műtrágya árának emelkedésének következtében. Drágább lett a kukorica, a búza vagy például a szójabab is. Ennek következtében az olyan élelmiszerek ára is megdrágul, amelyek minden háztartásban megtalálható a polcon, például a liszt, az olaj vagy a cukor, de azok is drágulnak, amikbe ezeket az alapvető alapanyagokat használják fel. A háború miatti amúgy is magas árak ennek következtében tovább fognak emelkedni, így érdemes lehet elővigyázatosnak lenni, és nem most költekezni!

hirdetes


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-04

Júliusi trükkök a mennyei paradicsom termésért

Kíváncsi vagy hogyan tehetsz hozzá a paradicsomod fejlődéséhez júliusban, hogy igazán mennyei legyen a termés? Mutatjuk júliusi paradicsom termelés tippjeinket

2022-04-26

Ezeknek a növényeknek lesz borsos az ára idén! – Növények, amiket drága lesz ültetni

Sajnos az egyre emelkedő infláció hatására már a növénykereskedéseket és a faiskolákat is utolérte az áremelkedés. Ezek a növények lesznek sokkal drágábbak!

2022-07-04

5 növény, amihez soha nem szabadna hozzáérned

Míg egyes növények ártalmasabbak, mint mások, vannak olyanok, amelyeket nem szabad egyáltalán megérinteni vagy lenyelni, bármi is legyen, hiszen halálosak.

2022-07-04

Milyen gyakran és mennyit érdemes locsolnunk a veteményeskertben?

Mennyi vízre van szüksége a házikertünknek? Mennyi kell, amikor eső is van és mennyi, amikor az nincs? Mostani cikkünkben segítünk, hogy Te is ki tudd számolni!

2022-06-30

10 szobanövény, amely segít megküzdeni a magas páratartalommal

Fullasztóan meleg, párás az idő a lakásodban? Ezek a növények igazán szeretnének nálad lakni és megszabadítani a párától, hiszen nekik éltető táplálék!

2022-07-03

Rózsavíz készítése házilag: három pofonegyszerű módszer

A rózsavizet nemcsak napjainkban, de már évezredek óta rendkívüli csodaszerként emlegetik. Mutatjuk, hogyan készíthetsz Te is otthon saját rózsavizet!

2022-05-09

Minden, amit a rizsföldekről tudni akartál

Hogyan termelik ki a rizset? Hogyan műkődik a rizsföld? Itt megtalálod a választ! Hol terem a rizs? Ezekre a kérdésekre adok választ! Ezt kell tudni a rizsföldekről!

2022-05-10

Senki nem kér a lengyelek almájából – Támogatást biztosítanak az almatermesztőknek

Támogatással próbálják javítani a lengyelek az étkezési alma helyzetét, ugyanis már láda számra állnak az eladatlan almák az almatermelők raktáraiban!

További cikkek ebben a témában


klórozott szénhidrogén típusú rovarölő szerek

a szerves hatóanyagú szintetikus rovarölő szerek elsőként bevezetett csoportja. Nevüket onnan... Tovább

golyva (struma)

a pajzsmirigy nem gyulladásos és nem daganatos eredetű megnagyobbodása. Minden állatfajban... Tovább

Tovább a lexikonra
Gazdaság Mezőgazdaság Növénytermesztés Zöldségtermesztés