Egekben a műtrágya ára, drágulni fog az élelmiszer!

hirdetes

Még durvább élelmiszer drágulás jöhet: egekben a műtrágya ára!

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Továbbra is rekord áron lehet műtrágyát beszerezni, ami az agrárszektor számára hatalmas csapás. Az orosz-ukrán háború, mint sok mindenre a műtrágyaellátásra jelentősen kihatott, amely tovább növeli a globális élelmiszer-infláció miatti aggodalmakat. Az elhúzódó háború pedig nincsen a segítségünkre ebben a témában!

Egekben a műtrágya ára!

Emelkedik a műtrágya ára!

Rekordott döntött Tampában az ammónium-nitrát ára 2022. március 25-én. 43 százalékkal, azaz 1625 dollárra emelkedett a 29 éves indexnél. A magas áraknak köszönhetően a gazdák egy része nem tudja megvásárolni ilyen áron az élelmiszergyártáshoz szükséges műtrágyát, így ők kiesnek a termelésből, majd a műtrágya kereskedőnek is be kell zárnia, mivel csökkennek az eladásai. Tehát a globális kínálat szűkülése és a termelés kiesése idézi elő az emelkedést.

Drágul a műtrágya

Miért drágult meg a műtrágya?


Az orosz-ukrán háború következtében magasabb lett a földgáz ára, amit Oroszország szolgáltat nyugat számára. Ez az emelkedés vezetett a műtrágya árának emelkedéséhez, ugyanis a földgáz a fő alapanyaga a nitrogénműtrágyának. Ennek következtében az európai műtrágya-előállítók csökkentik a termelésüket, a kereskedők pedig tartanak attól, hogy az Oroszországgal – aki egyébként jelentős beszállító a növényitápanyag piacon - szembeni intézkedések megakaszthatják a globális kereskedelmiláncot. Egyes kimutatások szerint, amiket a Trade Data Monitor és a Bloomberg Green Markets tett közé, Oroszország a teljes 2021-es műtrágyaexport közel egyötödét szolgáltatta.

hirdetes

Mi lesz a jövőben?


Az orosz állam arra bíztatja a műtrágyagyártókat, hogy kevesebb exportot valósítsanak meg, ami nem éppen megnyugtató gondolat. Ezzel a megnyilvánulással csak tovább növelték a földgáz és a műtrágya utáni hiány miatt elharapódzó félelmet. Számos alapvető termék ára is emelkedésnek indult a műtrágya árának emelkedésének következtében. Drágább lett a kukorica, a búza vagy például a szójabab is. Ennek következtében az olyan élelmiszerek ára is megdrágul, amelyek minden háztartásban megtalálható a polcon, például a liszt, az olaj vagy a cukor, de azok is drágulnak, amikbe ezeket az alapvető alapanyagokat használják fel. A háború miatti amúgy is magas árak ennek következtében tovább fognak emelkedni, így érdemes lehet elővigyázatosnak lenni, és nem most költekezni!

hirdetes


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-26

DIY virágföld: 6 házi készítésű virágföldkeverék recept

Könnyen tudsz te magad is DIY, azaz házi készítésű virágföldet gyártani otthon és még olcsóbban is meg fogod úszni: kövesd a leírásainkat és tippjeinket!

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2023-01-23

A leggyakoribb növénybetegség – Mi okozza a gyökérrothadást?

A gyökérrothadás egy nagyon veszélyes és gyakori betegség, egy olyan fertőzés, ami szó szerint az alapoktól elpusztíthatja a növényt. Hogyan előzheted meg?

2023-01-23

Ez a szobanövények leggyakoribb betegsége- Így vedd észre és kezeld hatékonyan!

A gyökérrothadás, vagy szárrothadás a szobanövények egyik leggyakoribb betegsége, ami kezdetben észrevétlenül is felléphet. Hogyan vedd észre, és hogyan kezeld?

2023-01-18

Gombatermesztés otthon – ezeket a gombákat könnyen nevelheted te magad is

A gombatermesztés egyszerű és kifizetődő lehet, különösen a gombatermesztő készletek használatával. Ismerd meg, hogyan termeszthetsz saját gombát otthonodban!

2023-01-20

Egy üres borosüveg segítségével locsolhatod a növényeidet, amíg távol vagy

Biztosan veled is előfordult már, hogy távol voltál , és egy-két locsolás kimaradt a növényeidnek, egy borosüveg segítségével könnyen orvosolható ez a probléma.

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-08-27

A gumórothadás fajtái, okai, és minden, amit róluk tudni érdemes

A gumórothadás betegségei a termésveszteség fő okai, különösen a burgonyát, de a sárgarépát és más gumós zöldségeket, és még a virágokat is érinthetik.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

alaptevékenység

a mg. üzem alapvető feladatát jelentő termelő, valamint a termelést kiszolgáló ténykedés. ... Tovább

endoszkópia

a belső szervek (orr, garat, légcső, gyomor, végbél, hasüreg, hüvely stb.) meg- és... Tovább

Tovább a lexikonra
Gazdaság Mezőgazdaság Növénytermesztés Zöldségtermesztés