Fővárosi programok augusztus 20. alkalmából, állami ünnepségek, ünnepi rendezvények vihar, halálos áldpzat, baleset, tüzijáték

Fővárosi programok augusztus 20. alkalmából

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Lajkó Félix és vendégei lépnek fel az idei Örömkoncerten, melyet a Parlament előtt rendeznek a nemzeti ünnep előestéjén. A Városligetben Kenyérfesztivál, a Várban a Mesterségek Ünnepe várja az érdeklődőket. Olvassa el a részletes programot!

Fővárosi programok augusztus 20. alkalmából, állami ünnepségek, ünnepi rendezvények vihar, halálos áldpzat, baleset, tüzijáték

2009 Augusztus 20-i programok ide kattintva!

 

 

 

További 2009 augusztus 20.-i programok IDE kattintva!

 

Állami ünnepségek 
augusztus 19. (szombat) 
21.00 - Örömkoncert a Kossuth Lajos téren, az Országház előtt 
fellépők: Lajkó Félix és vendégei (Brasnyó Antal, Kurina Ferenc, Bizják Gábor, Michael Babinchak, Dresch Mihály, Marko Markovic, Boban Markovic, Rúzsa Magdolna) 
augusztus 20. (vasárnap) 
8.00 - katonazenekari bemutató a Parlament előtt 
8.45 - az avatandó tisztek díszzászlóaljának bevonulása a Kossuth Lajos térre 
9.00 - a Magyar Köztársaság Lobogójának felvonása a díszzászlóalj tiszteletadása mellett, majd tisztavatási ünnepség a Kossuth Lajos téren 
10.20 - térzene 
12.00 - zenés őrségváltás a Magyar Köztársaság Lobogója előtt 
9.00-19.00 - Kenyérfesztivál a Városligetben, a Vajdahunyadvár környékén 
Ismét várja az érdeklődőket a Kenyérfesztivál 2006 - Nemzetek kenyere című rendezvény, amelynek az elmúlt két évhez hasonlóan most is a Vajdahunyadvár ad otthont. A pékek rendi felvonulásával és az új kenyér ünnepi felszentelésével felelevenednek az aratáshoz, az új kenyérhez kapcsolódó népi hagyományok. A fejedelmi pékek és sütőasszonyok egész nap sütik - és kínálják kóstolásra - a friss kenyeret. A szervezők hagyományos fafűtéses kemencéket is felállítanak, az azokban készült kenyeret is meg lehet majd kóstolni. 
Idén először más európai nemzetek kenyereit is megkóstolhatjuk. A bolgár és a horvát nemzeti sátorban bemutatják saját, kenyérsütéssel kapcsolatos hagyományaikat, módszereiket, népi szokásaikat, ízeiket. 
A színpadon délelőtt a Fuszulyka Mesejátszó Kör bábjátéka, és mesemondó szórakoztatja a legkisebbeket, majd Bornai Tibor lép fel, és dedikálja kislemezét. Délután a Bolgár Kulturális Egyesület tánccsoportja ad elő az aratáshoz és néphagyományokhoz kötődő táncokat, valamint Szvorák Katalin és Feke Pál ad koncertet. Egész nap zajlanak különböző népi játékok (gólyalábazás, métázás, bigézés, falovacskázás, vaskarika-hajtás, vesszőkarikázás, kötélhúzás, pogácsaszaggatás); ezekben bárki próbára teheti az ügyességét, és aki akarja, ellesheti a szalmabábkészítés vagy a hamuban sült pogácsa készítésének fortélyait is. 
21.00-21.30 - ünnepi tűzijáték a Lánc- és az Erzsébet hidakról, valamint a Citadelláról 

További ünnepi rendezvények 
augusztus 17-20. - Mesterségek Ünnepe a Budai Várban 
A Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) immár huszadik alkalommal rendezi meg a népművészek hagyományos találkozóját, a Mesterségek Ünnepét. A Budai Vár történelmi környezetében négy napon keresztül kézműves mesterek alkalmi műhelyeikben mutatják be a tradicionális népi mesterségek fortélyait, a közönséget is bevonva az alkotás folyamatába. 
A látogatók megismerkedhetnek a fafaragó, gyékényszövő, kovács, fazekas, hangszerkészítő, szövő, hímző, kékfestő, csipkeverő, nemezkészítő, szíjgyártó, kerékgyártó, kádár, kosárfonó, tojásfestő és mézeskalács-készítő mesterségekkel. A népművészeti hagyományok egyszerű elemeit a gyerekek is kipróbálhatják. A bemutatók mellett a kézművesek népművészeti kirakodóvásáron kínálják portékáikat. A színpadokon hagyományőrző magyar és külföldi énekesek, táncosok és zenekarok lépnek fel. Egész nap vásári komédia, utcaszínház, bábszínház, gyermekprogramok, esténként pedig táncház szórakoztatja a közönséget. Augusztus 20-án délután a mesterek felvonulásával és a Mátyás-templom előtti ünnepélyes kenyérszenteléssel köszöntik Szent István ünnepét. 
A rendezvény fő témájához kapcsolódóan augusztus 17-én a Magyar Nemzeti Galériában "Tetőtől talpig" címmel viselet- és hímzéskiállítás nyílik. 
A Budapesti Történeti Múzeumban augusztus 18-án "A hagyományőrző kézművesek helyzete Európában" címmel nemzetközi konferenciát tartanak svéd, finn, spanyol, szlovák és magyar előadókkal. 
A részletes programot a NESZ honlapján találja meg. 

augusztus 18-20. - Dunaparti vigasságok 
A Dunaparti Vigasságok című hagyományőrző rendezvényt 10. alkalommal rendezi meg a főváros az Erzsébet híd és a Lánchíd közötti pesti alsó rakparton. Augusztus 18-án, pénteken az ExperiDance Táncegyüttes és tűzperformance, 19-én, szombaton kabaré, sanzon, valamint musical- és operettgála, valmint a Sebő Együttes, a Kaláka és a Makám Együttes, 20-án, vasárnap pedig gólyalábasok, népzene, néptánc és este a Danubius Rádió könnyűzenei koncertje (Crystal, Roy és Ádám, Irigy Hónaljmirigy) várja az érdeklődőket. A színpadi előadásokon kívül szórakoztató gyermekprogramok (mini vidámpark, gyerekjátszó stb.) és felnőtteknek szóló, látványos showjátékok, valamint népművészek, iparművészek termékeit kínáló vásár fogad minden látogatót. 
A részletes programot itt olvashatja el. 
augusztus 20. 
14.30-20.10 - a Red Bull Air Race Világfutam 2006. budapesti versenye és légibemutató a Duna Parlament előtti szakaszán 
17.00 - ünnepi szentmise a Szent István Bazilikánál és Szent Jobb Körmenet a körmenet útvonala: Szent István tér-Zrínyi u.-Október 6. u.-József Attila u.-Nádor u.-Arany János u.-Október 6. u.-Zrínyi u.-Szent István tér 


Szeretné vállalkozását hatékonyan hirdetni? Szeretné, ha weblapja látogatottabb lenne? Online marketing tanácsadás, és hatékony online hirdetés az Agrároldal.hu szakértőitől! Kérje ajánlatunkat itt!

Budapesti programok

Forrás: Magyarország.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

burgonya (krumpli, Solanum tuberosum L.)

a —>burgonyafélék családhoz tartozó, sokoldalúan hasznosított, gumókkal áttelelő,... Tovább

333/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet

a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalról szóló 81/2003. (VI. 7.) Korm. rendelet... Tovább

Tovább a lexikonra