hirdetes

Présüzem és hőerőmű épül Hódmezővásárhelyen

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Több mint három év előkészületi munka után hamarosan elkezdi építeni olajosmag- présüzemét és hőerőművét a Hód Ipari Parkban a CEBH Kft. Ezzel mintegy 100 munkahelyet teremtenek. A rendszerváltás utáni első zöldmezős beruházásként tavasszal elkezdi építeni a Hód Ipari Parkban az évi 500 ezer tonna kapacitású olajosmag-présüzemét a Central EU Biofuels Hungary Kft.
A napraforgót és repcét feldolgozó olajosmag-présüzem mellé egy 49,9 megawatt bemenő hőteljesítményű, a kipréselt maghéjból 10,8 megawatt zöldenergiát előállító erőmű is épül. – Hamarosan megkezdjük az építkezést. A beruházás összköltsége 32 milliárd forint – tudtuk meg Tóth-Makra Beátától, a CEBH Kft. képviselőjétől.A Vásárhelyre tervezett présüzemnek az eredeti tervek szerint már tavaly óta működnie kellene, s idén már az ehhez kapcsolódó hőerőműnek is. A két modern, automatizált üzemmel mintegy 100 új munkahely létrehozását ígérik, s közvetve további 3200 mezőgazdasági munkahelyet őriznek meg, hiszen a napraforgót és a repcét a város 200 kilométeres körzetéből, így a magyarokon kívül román és szerb termelőktől vásárolnák fel.
hirdetes
A beruházásról még 2007 januárjában írt alá megállapodást a vásárhelyi városházán Lázár János polgármester és David Messina, az akkor még az ausztrál Agri Energy Limited leányvállalataként alapított CEBH Kft. vezérigazgatója. Akkor még úgy tervezték, hogy a kipréselt növényi olajat az első időkben Ausztriában, majd később egy Vásárhelyen felépítendő finomítóban dolgoznák át biodízellé. Ez utóbbi üzemet azonban nem építik fel.A város azt vállalta, hogy térítésmentesen átadja az üzemépítéshez szükséges területet, több mint tíz hektárt, és megépíti az ipari parkhoz vezető közutat, illetve a vasúti csatlakozást. Az előbbi már elkészült, míg az utóbbira megnyerte a város a megépítéséhez szükséges 250 millió forintos támogatást. Erre azért van szükség, mert a présüzembe a szóját és napraforgót közúton és vasúton hozzák, míg a készterméket, azaz a préspogácsát és a kisajtolt olajat vasúton szállítják majd el.
hirdetes
Az üzemépítés megindítását nemcsak a pénzügyi válság, de az is késleltette, hogy az ausztrál tulajdonos 2008 szeptemberében teljes egészében eladta magyar leányvállalatát. A présüzem és hőerőmű építésében egy magyar vezetésű nemzetközi befektetőcsoport látott fantáziát, az vásárolta meg a CEBH Kft.-t, amely már elkészítette a terveket, és megszerezte az építési engedélyt. A tervek szerint 2012-től indítanák a termelést az olajosmag-présüzemben.
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

liszteriózis (listeriosis)

főként juhokban, ritkábban más állatfajokban előf. baktériumos betegség, amelynek... Tovább

anasztomózis (összeszájadzás)

(anat.) artériák és vénák közötti legrövidebb összeköttetés; ha a szerv "pihen", csak... Tovább

Tovább a lexikonra