Paprika és paprika közötti különbségek

hirdetes

Különbségek piros-, sárga-, és zöld paprika között

Szélesi Ferenc - Főkertész

Nem tudod, hogy milyen paprikát válassz a salátához? Úgy gondolod, hogy minden paprika megegyezik tápanyagtartalmát illetően és csupán a színükben különböznek? Szeretnéd tudni, hogy melyiknek mi az előnye? Jó helyen jársz! Melyik paprika a jobb? A zöld, a sárga vagy a piros? Most minden kiderül! 

Paprika különbségei

Paprika bemutatása

A dísznövényként avanzsált paprikát később borspótló fűszerpaprikaként termesztették országszerte.  Az „étkezési paprika”-típusok a 19. század végéig ismeretlenek voltak nálunk. Az első nagy bogyójú (Kalinkói, Várnai), paradicsom alakú és kosszarvú típusokat a török megszállás elől Magyarországra települt bolgárkertészek hozták be a 19. században. A 19. század végi paraszti konyhakertekben kukorica köztes növényként nevelték más zöldségekkel együtt.

A hazai étkezési paprika nemesítése 1920 körül kezdődött. A világháborúk idején a termesztés visszaesett. A vastaghúsú, csípősségmentes paprika nemesítése az ötvenes években kezdődött el újra. Legnagyobb nemesítési körzete Dr. Szalva Péter kutató-nemesítő munkájának köszönhetően Szentes és környéke lett. A Burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó paprika (Capsicum annuum) termesztésben bojtos gyökérzetű, viszonylag sekélyen elhelyezkedő gyökérrendszerű. Hajtásrendszere A 9-10. szárcsomótól villás elágazódású. A hajtásrendszer alakulása alapján elkülönítünk folyton növő és determinált típusokat.

A virág kétivarú, öntermékeny, fehér színű, felépítésére az ötös szám jellemző. A paprika közkedvelt termése változatos alakú, felfújt bogyó, rendszerint sárgás-fehér vagy zöld színű, éretten piros. A termés részei a termésfal, a központi oszlop a magokkal, rekeszfalak, csésze és a kocsány. Az érett bogyó vitaminokban és a karotinoidokban gazdag,  C vitamin tartalma jelentős.

hirdetes

Étkezési paprika fajták

Házikerti körülmények közé cecei típusú, úgynevezett „spitz”paprika ajánlott, amely hegyben végződő, kúpos, háromszögletű hosszmetszetet adó, húsos paprika, fehér színű, héja viszonylag vékony, könnyen emészthető. A bogyó vége azonban lehet kevésbé keskenyedő, kissé lekerekített is. A kárpát-medence sajátos fajtája. Továbbá jó szívvel ajánlható a paradicsom alakú paprika, amelynek cukortartalma viszonylag magas. Nyersen és marinálva is fogyasztható. Savanyításra, sütésre is kiváló. Most pedig nézzük azt, amiről sokan nem hallottak még, vagyis: mi a különbség a sárga-, a piros-, és a zöld paprika között! 

 

Zöldpaprika

Ez az a paprika, amely a legkevesebb időt tölti a földeken. Enyhén kesernyés ízű, mivel tulajdonképpen nincs teljesen megérve. Emiatt hiányoznak belőle azok a tápanyagok, amelyek a teljesen érett paprikában vannak, de ez nem jelenti azt, hogy nem egészséges. A tény, hogy zöld a színe, azt jelzi, hogy gazdag klorofillban, amely erős méregtelenítő, immunerősítő hatású vegyület. Ezen kívül magas a kálium tartalma, amely jót tesz a szívnek, említésre méltó a C- és az A-vitamin tartalma.

hirdetes

Piros paprika

A kezdetben zöld paprika teljesen megérik, ezért nyeri el piros színét. Emiatt van az, hogy jellegzetesen édeskés az íze. A legjobb a piros paprika esetében, hogy sok A-vitamint, luteint és zeaxantint tartalmaz. Mindezek a tápanyagok támogatják a szem egészségét. A piros paprikában ezen kívül nagyjából kétszer annyi C-vitamin van, mint a zöldben.

Sárga paprika

Ha a mindkét, előzőekben megemlített paprika előnyeit is élvezni szeretnéd, akkor a legjobb választás a sárga paprika. Ezek se nem éretlenek, se nem túl érettek. A sárga paprika tápanyagtartalma kissé magasabb, mint a zöldpaprikáé, de valamivel alacsonyabb, mint a piros paprikáé. Ami az ízeket illeti, a sárga paprika tökéletes azok számára, akik nem szeretik a zöldpaprika keserűségét vagy a piros paprika édességét.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-05-03

Így nevelj te is nyári fűszerkertet

Ha gyakran van szükséged a konyhában fűszerekre, akkor bizonyára te is elgondolkodtál már azon, hogy mennyit spórolhatnál, ha saját magad termelnéd ezeket?

2022-05-03

Így nevelj te is nyári fűszerkertet

Ha gyakran van szükséged a konyhában fűszerekre, akkor bizonyára te is elgondolkodtál már azon, hogy mennyit spórolhatnál, ha saját magad termelnéd ezeket?

2022-05-16

7 virág az árnyékos erkélyre, amik így is tündökölnek

A balkonnövények sokkal inkább szeretik a félárnyékot a tűzőnapnál! Mutatjuk a legszebb árnyéktűrő balkonvirágokat, amik biztosan feldobják az erkélyed!

2022-05-16

Így lesz zöldebb a kerted a szomszédénál! – 4 trükk a kertészektől

Mikor és milyen gyakran locsoljuk a füvet, hogy az zöld és egészséges legyen? Nézd meg milyen trükköket árultak el a szakértőink, hogy zöldebb kegyen a fű!

2022-05-16

Nincs időd a kerttel foglalkozni? - 4 tipp, hogyan legyen vad, mégis rendezett kerted

Nem csak a tökéletesre nyírt fű és a gömbformára nyírt bokrok, az elburjánzott növények is mutathatnak jól és még környezeti szempontból is hasznos lehet!

2022-05-10

Így turbózd fel a talaj minőségét fillérekből! – Trükkök a kertészektől

A növények fejlődésére óriási hatással van a talaj minősége, ezért az egyik legfontosabb feladat, hogy növényeink számára biztosítsuk a megfelelő termőföldet.

2022-04-26

Ezeknek a növényeknek lesz borsos az ára idén! – Növények, amiket drága lesz ültetni

Sajnos az egyre emelkedő infláció hatására már a növénykereskedéseket és a faiskolákat is utolérte az áremelkedés. Ezek a növények lesznek sokkal drágábbak!

2022-05-09

A legújabb trend: gyümölcs és zöldség dekoráció az esküvőkön

Nem tudnánk ennél jobb irányt elképzelni az esküvői dekorációban, mint hogy gyümölcsök és különböző zöldségek váltsák fel a habos masnikat, virágos végteleneket.

További cikkek ebben a témában


20/2007. (III. 30.) FVM rendelet

az egyes állati eredetû melléktermékek ártalmatlanításának támogatásáról Az... Tovább

Szegedi 470 (Szegedi SC 470)

Kukorica Cél: szemes Leírás:A címerhányás ideje közepes, a kalászkapelyva antociános... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság Házi kert Zöldség