Paprika és paprika közötti különbségek

hirdetes

Különbségek piros-, sárga-, és zöld paprika között

Szélesi Ferenc - Főkertész

Nem tudod, hogy milyen paprikát válassz a salátához? Úgy gondolod, hogy minden paprika megegyezik tápanyagtartalmát illetően és csupán a színükben különböznek? Szeretnéd tudni, hogy melyiknek mi az előnye? Jó helyen jársz! Melyik paprika a jobb? A zöld, a sárga vagy a piros? Most minden kiderül! 

Paprika különbségei

Paprika bemutatása

A dísznövényként avanzsált paprikát később borspótló fűszerpaprikaként termesztették országszerte.  Az „étkezési paprika”-típusok a 19. század végéig ismeretlenek voltak nálunk. Az első nagy bogyójú (Kalinkói, Várnai), paradicsom alakú és kosszarvú típusokat a török megszállás elől Magyarországra települt bolgárkertészek hozták be a 19. században. A 19. század végi paraszti konyhakertekben kukorica köztes növényként nevelték más zöldségekkel együtt.

A hazai étkezési paprika nemesítése 1920 körül kezdődött. A világháborúk idején a termesztés visszaesett. A vastaghúsú, csípősségmentes paprika nemesítése az ötvenes években kezdődött el újra. Legnagyobb nemesítési körzete Dr. Szalva Péter kutató-nemesítő munkájának köszönhetően Szentes és környéke lett. A Burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó paprika (Capsicum annuum) termesztésben bojtos gyökérzetű, viszonylag sekélyen elhelyezkedő gyökérrendszerű. Hajtásrendszere A 9-10. szárcsomótól villás elágazódású. A hajtásrendszer alakulása alapján elkülönítünk folyton növő és determinált típusokat.

A virág kétivarú, öntermékeny, fehér színű, felépítésére az ötös szám jellemző. A paprika közkedvelt termése változatos alakú, felfújt bogyó, rendszerint sárgás-fehér vagy zöld színű, éretten piros. A termés részei a termésfal, a központi oszlop a magokkal, rekeszfalak, csésze és a kocsány. Az érett bogyó vitaminokban és a karotinoidokban gazdag,  C vitamin tartalma jelentős.

hirdetes

Étkezési paprika fajták

Házikerti körülmények közé cecei típusú, úgynevezett „spitz”paprika ajánlott, amely hegyben végződő, kúpos, háromszögletű hosszmetszetet adó, húsos paprika, fehér színű, héja viszonylag vékony, könnyen emészthető. A bogyó vége azonban lehet kevésbé keskenyedő, kissé lekerekített is. A kárpát-medence sajátos fajtája. Továbbá jó szívvel ajánlható a paradicsom alakú paprika, amelynek cukortartalma viszonylag magas. Nyersen és marinálva is fogyasztható. Savanyításra, sütésre is kiváló. Most pedig nézzük azt, amiről sokan nem hallottak még, vagyis: mi a különbség a sárga-, a piros-, és a zöld paprika között! 

 

Zöldpaprika

Ez az a paprika, amely a legkevesebb időt tölti a földeken. Enyhén kesernyés ízű, mivel tulajdonképpen nincs teljesen megérve. Emiatt hiányoznak belőle azok a tápanyagok, amelyek a teljesen érett paprikában vannak, de ez nem jelenti azt, hogy nem egészséges. A tény, hogy zöld a színe, azt jelzi, hogy gazdag klorofillban, amely erős méregtelenítő, immunerősítő hatású vegyület. Ezen kívül magas a kálium tartalma, amely jót tesz a szívnek, említésre méltó a C- és az A-vitamin tartalma.

hirdetes

Piros paprika

A kezdetben zöld paprika teljesen megérik, ezért nyeri el piros színét. Emiatt van az, hogy jellegzetesen édeskés az íze. A legjobb a piros paprika esetében, hogy sok A-vitamint, luteint és zeaxantint tartalmaz. Mindezek a tápanyagok támogatják a szem egészségét. A piros paprikában ezen kívül nagyjából kétszer annyi C-vitamin van, mint a zöldben.

Sárga paprika

Ha a mindkét, előzőekben megemlített paprika előnyeit is élvezni szeretnéd, akkor a legjobb választás a sárga paprika. Ezek se nem éretlenek, se nem túl érettek. A sárga paprika tápanyagtartalma kissé magasabb, mint a zöldpaprikáé, de valamivel alacsonyabb, mint a piros paprikáé. Ami az ízeket illeti, a sárga paprika tökéletes azok számára, akik nem szeretik a zöldpaprika keserűségét vagy a piros paprika édességét.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-06-02

Hogyan érdemes támrendszert készíteni növényeink számára? Most segítünk!

A jó időben növényeink már gyors fejlődésbe kezdtek, van ugyanakkor néhány, akiknél elkél majd a segítség - támrendszerrel. Mutatom, hogyan kivitelezd.

2021-06-15

Kertjeink kimagasló szépségei – ismerd meg Te is a díszhagymákat

A díszhagymák kertjeink olyan elterjedt növényei, amiket egyáltalán nem haszonnövényként ültetünk, mégis, lila „labdáikkal” remekül mutatnak területeinken.

2021-06-07

Mire figyelj oda virágoskertedben júniusban?

A jó időben nem csak veteményeseinkre, de virágágyasainkra is megfelelően oda kell figyelni. Mutatjuk, miket érdemes szem előtt tartanod júniusban kertedben!

2021-06-12

Mire érdemes odafigyelni egy sziklakert kialakításakor? Most segítünk!

Szeretnél Te is egy sziklakertet udvarodba, kertedbe, de nem tudod, hogyan kezdj neki? Mostani cikkünkben mindent összegyűjtöttünk, amire érdemes odafigyelned!

2021-04-29

Vitaminok és tápanyagok tavasszal - milyen zöldségekben gondolkozz?

A zöldségeket, hogy megfelelő mennyiségű tápanyaghoz jussunk, s legjobban fel tudja használni azokat szervezetünk, érdemes szezonhoz kötötten fogyasztani.

2021-06-01

Miket érdemes júniusban elvégezned kertedben? Tudd meg most Te is!

Már hivatalosan is a nyárba léptünk – ugyanakkor most sem állhat meg az élet! Mutatjuk, mivel érdemes ilyenkor kertedben foglalatoskodni - tudd meg Te is!

2021-05-30

Nem csak zöldségeket érdemes termeszteni – nevelj Te is mikrozöldet!

A mikrozöldeknek fontos jelentősége van táplálkozásunkban, ráadásul rendkívül könnyen termeszthetőek. Segítségükkel könnyen friss zöldségekhez is juthatsz!

2021-06-13

Hogyan termessz egészséges zöldégeket konyhakertedben? Most segítünk!

Te is szeretnél ropogós, egészséges zöldségeket termeszteni konyhakertedben? Mostani cikkünkben elmondjuk, mikre érdemes odafigyelned konyhakertedben!

További cikkek ebben a témában


napperzselés (napégés)

a tűző nap hatására bekövetkező károsodás a növényeken. Termesztett növényeink... Tovább

üzemi öltöző

a ->szociális épületek része, rendszerint önálló épület (esetenként portásfülkével,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság Házi kert Zöldség