Paprika és paprika közötti különbségek

Különbségek piros-, sárga-, és zöld paprika között

Szélesi Ferenc - Főkertész

Nem tudod, hogy milyen paprikát válassz a salátához? Úgy gondolod, hogy minden paprika megegyezik tápanyagtartalmát illetően és csupán a színükben különböznek? Szeretnéd tudni, hogy melyiknek mi az előnye? Jó helyen jársz! Melyik paprika a jobb? A zöld, a sárga vagy a piros? Most minden kiderül! 


Paprika különbségei

Paprika bemutatása

A dísznövényként avanzsált paprikát később borspótló fűszerpaprikaként termesztették országszerte.  Az „étkezési paprika”-típusok a 19. század végéig ismeretlenek voltak nálunk. Az első nagy bogyójú (Kalinkói, Várnai), paradicsom alakú és kosszarvú típusokat a török megszállás elől Magyarországra települt bolgárkertészek hozták be a 19. században. A 19. század végi paraszti konyhakertekben kukorica köztes növényként nevelték más zöldségekkel együtt.

A hazai étkezési paprika nemesítése 1920 körül kezdődött. A világháborúk idején a termesztés visszaesett. A vastaghúsú, csípősségmentes paprika nemesítése az ötvenes években kezdődött el újra. Legnagyobb nemesítési körzete Dr. Szalva Péter kutató-nemesítő munkájának köszönhetően Szentes és környéke lett. A Burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó paprika (Capsicum annuum) termesztésben bojtos gyökérzetű, viszonylag sekélyen elhelyezkedő gyökérrendszerű. Hajtásrendszere A 9-10. szárcsomótól villás elágazódású. A hajtásrendszer alakulása alapján elkülönítünk folyton növő és determinált típusokat.

A virág kétivarú, öntermékeny, fehér színű, felépítésére az ötös szám jellemző. A paprika közkedvelt termése változatos alakú, felfújt bogyó, rendszerint sárgás-fehér vagy zöld színű, éretten piros. A termés részei a termésfal, a központi oszlop a magokkal, rekeszfalak, csésze és a kocsány. Az érett bogyó vitaminokban és a karotinoidokban gazdag,  C vitamin tartalma jelentős.

Étkezési paprika fajták

Házikerti körülmények közé cecei típusú, úgynevezett „spitz”paprika ajánlott, amely hegyben végződő, kúpos, háromszögletű hosszmetszetet adó, húsos paprika, fehér színű, héja viszonylag vékony, könnyen emészthető. A bogyó vége azonban lehet kevésbé keskenyedő, kissé lekerekített is. A kárpát-medence sajátos fajtája. Továbbá jó szívvel ajánlható a paradicsom alakú paprika, amelynek cukortartalma viszonylag magas. Nyersen és marinálva is fogyasztható. Savanyításra, sütésre is kiváló. Most pedig nézzük azt, amiről sokan nem hallottak még, vagyis: mi a különbség a sárga-, a piros-, és a zöld paprika között! 

 

Zöldpaprika

Ez az a paprika, amely a legkevesebb időt tölti a földeken. Enyhén kesernyés ízű, mivel tulajdonképpen nincs teljesen megérve. Emiatt hiányoznak belőle azok a tápanyagok, amelyek a teljesen érett paprikában vannak, de ez nem jelenti azt, hogy nem egészséges. A tény, hogy zöld a színe, azt jelzi, hogy gazdag klorofillban, amely erős méregtelenítő, immunerősítő hatású vegyület. Ezen kívül magas a kálium tartalma, amely jót tesz a szívnek, említésre méltó a C- és az A-vitamin tartalma.

Piros paprika

A kezdetben zöld paprika teljesen megérik, ezért nyeri el piros színét. Emiatt van az, hogy jellegzetesen édeskés az íze. A legjobb a piros paprika esetében, hogy sok A-vitamint, luteint és zeaxantint tartalmaz. Mindezek a tápanyagok támogatják a szem egészségét. A piros paprikában ezen kívül nagyjából kétszer annyi C-vitamin van, mint a zöldben.

Sárga paprika

Ha a mindkét, előzőekben megemlített paprika előnyeit is élvezni szeretnéd, akkor a legjobb választás a sárga paprika. Ezek se nem éretlenek, se nem túl érettek. A sárga paprika tápanyagtartalma kissé magasabb, mint a zöldpaprikáé, de valamivel alacsonyabb, mint a piros paprikáé. Ami az ízeket illeti, a sárga paprika tökéletes azok számára, akik nem szeretik a zöldpaprika keserűségét vagy a piros paprika édességét.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2021-01-19

Segítsd a madarakat átvészelni a telet!

Te is szereted a kismadarakat? A csicsergésüket? AKkor segítsd őket néhány aprósággal, hogy átvészeljék a hideg téli hónapokat! Olvass tovább és tudj meg többet!

2021-01-19

Erkély télen - 10 trükk a dekoráláshoz

Kis kiegészítő helyiség nyáron, viszont télen is ki lehet használni. 10 ötlet, hogyan dobhatod fel a kültéri területet, ezáltal szebbé téve az otthonodat.

2021-01-19

5 növény, amit nevelhetsz otthon és kitűnő saláta

Szereted, ha az étkezéseidet saláta is kiegészíti? Mutatok öt növényt, melyeket könnyű otthon nevelni, és remek saláta alapnak bizonyulnak! Tudj meg többet!

2021-01-20

Levendula – nevelj otthon és készíts finomságokat!

Te is rajongsz a levendula illatáért és ízéért? Megmutatom, hogyan neveld akár otthon, cserépben, illetve, hogy milyen módon tudod felhasználni ezt a növényt!

2021-01-20

Lista zöldségekről, melyeket nyulaink nyugodtan fogyaszthatnak

A zöldségek nem jelennek meg nyulaink legalapvetőbb táplálékai között, mégis érdemes adnunk nekik. Íme, a lista, mit fogyaszthatnak növényevő barátaink.

2021-01-06

Megbízható vetőmagok listája – Őket válaszd, ha valóban jót akarsz!

Amikor még kint hideg van, akkor érdemes megterveznünk a kertünket, és beszereznünk a szükséges vetőmagokat. Mostani cikkemben azt mutatom meg nektek, hol találhatjuk meg a legmegbízhatóbb, legjobb vetőmagokat, tartsatok velem mindenképp!

2020-09-17

A gyökérzöldségek tárolásának titka

A gyökérzöldségek tárolása, minden a gyökérzöldségek tárolásáról, szakértőnk oszt meg veletek mindent a gyökérzöldségek tárolásáról!

2020-10-01

Termesszünk fekete borsot saját kertünkben!

A fekete bors termesztéséről osztok meg most veletek mindent, kevesen tudják, de a saját kertünkben is termeszthetünk fekete borsot, nézzük, hogyan!

További cikkek ebben a témában


véralvadás zavara

Az alvadóképesség hiányában v. fokozódásában nyilvánul meg. A ->véralvadás hiányában az... Tovább

istállótrágya

alomanyaggal kevert szilárd és híg ürülék (szerves trágyák). Az állatfajnak és az... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság Házi kert Zöldség