Paprika és paprika közötti különbségek

hirdetes

Tudtad? Ez a különbség a sárga-, a zöld, és a piros paprika között!

Szélesi Ferenc - Főkertész, AN

Nem tudod, hogy milyen paprikát válassz a salátához? Úgy gondolod, hogy minden paprika megegyezik tápanyagtartalmát illetően és csupán a színükben különböznek? Szeretnéd tudni, hogy melyiknek mi az előnye? Jó helyen jársz! Melyik paprika a jobb? A zöld, a sárga vagy a piros? Most minden kiderül! 

Paprika különbségei

Paprika bemutatása

A dísznövényként avanzsált paprikát később borspótló fűszerpaprikaként termesztették országszerte.  Az „étkezési paprika”-típusok a 19. század végéig ismeretlenek voltak nálunk. Az első nagy bogyójú (Kalinkói, Várnai), paradicsom alakú és kosszarvú típusokat a török megszállás elől Magyarországra települt bolgárkertészek hozták be a 19. században. A 19. század végi paraszti konyhakertekben kukorica köztes növényként nevelték más zöldségekkel együtt.

A hazai étkezési paprika nemesítése 1920 körül kezdődött. A világháborúk idején a termesztés visszaesett. A vastaghúsú, csípősségmentes paprika nemesítése az ötvenes években kezdődött el újra. Legnagyobb nemesítési körzete Dr. Szalva Péter kutató-nemesítő munkájának köszönhetően Szentes és környéke lett. A Burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó paprika (Capsicum annuum) termesztésben bojtos gyökérzetű, viszonylag sekélyen elhelyezkedő gyökérrendszerű. Hajtásrendszere A 9-10. szárcsomótól villás elágazódású. A hajtásrendszer alakulása alapján elkülönítünk folyton növő és determinált típusokat.

A virág kétivarú, öntermékeny, fehér színű, felépítésére az ötös szám jellemző. A paprika közkedvelt termése változatos alakú, felfújt bogyó, rendszerint sárgás-fehér vagy zöld színű, éretten piros. A termés részei a termésfal, a központi oszlop a magokkal, rekeszfalak, csésze és a kocsány. Az érett bogyó vitaminokban és a karotinoidokban gazdag,  C vitamin tartalma jelentős.

hirdetes

Étkezési paprika fajták

Házikerti körülmények közé cecei típusú, úgynevezett „spitz”paprika ajánlott, amely hegyben végződő, kúpos, háromszögletű hosszmetszetet adó, húsos paprika, fehér színű, héja viszonylag vékony, könnyen emészthető. A bogyó vége azonban lehet kevésbé keskenyedő, kissé lekerekített is. A kárpát-medence sajátos fajtája. Továbbá jó szívvel ajánlható a paradicsom alakú paprika, amelynek cukortartalma viszonylag magas. Nyersen és marinálva is fogyasztható. Savanyításra, sütésre is kiváló. Most pedig nézzük azt, amiről sokan nem hallottak még, vagyis: mi a különbség a sárga-, a piros-, és a zöld paprika között! 

 

Zöldpaprika

Ez az a paprika, amely a legkevesebb időt tölti a földeken. Enyhén kesernyés ízű, mivel tulajdonképpen nincs teljesen megérve. Emiatt hiányoznak belőle azok a tápanyagok, amelyek a teljesen érett paprikában vannak, de ez nem jelenti azt, hogy nem egészséges. A tény, hogy zöld a színe, azt jelzi, hogy gazdag klorofillban, amely erős méregtelenítő, immunerősítő hatású vegyület. Ezen kívül magas a kálium tartalma, amely jót tesz a szívnek, említésre méltó a C- és az A-vitamin tartalma.

hirdetes

Piros paprika

A kezdetben zöld paprika teljesen megérik, ezért nyeri el piros színét. Emiatt van az, hogy jellegzetesen édeskés az íze. A legjobb a piros paprika esetében, hogy sok A-vitamint, luteint és zeaxantint tartalmaz. Mindezek a tápanyagok támogatják a szem egészségét. A piros paprikában ezen kívül nagyjából kétszer annyi C-vitamin van, mint a zöldben.

Sárga paprika

Ha a mindkét, előzőekben megemlített paprika előnyeit is élvezni szeretnéd, akkor a legjobb választás a sárga paprika. Ezek se nem éretlenek, se nem túl érettek. A sárga paprika tápanyagtartalma kissé magasabb, mint a zöldpaprikáé, de valamivel alacsonyabb, mint a piros paprikáé. Ami az ízeket illeti, a sárga paprika tökéletes azok számára, akik nem szeretik a zöldpaprika keserűségét vagy a piros paprika édességét.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-11-22

NE DOBD KI! A lehullott falevelek 5 felhasználási módja a kertben

Ne dobd ki a faleveleket! A kerti munkálatok során számtalan féleképpen felhasználhatóak a lehullott falevelek, cikkünkben be is mutatunk ezek közül 5-öt.

2022-11-23

Te kidobod a banánhéjat? Pedig ez a legértékesebb kertészeti alapanyag!

Te is kidobod a banánhéjat? Tudtad, hogy ez a legértékesebb kertészeti alapanyag, főzéshez, és bőr tisztításához is tökéletes, ahogyan pattanások ellen is?

2022-11-25

Így illatosíthatod otthonodat egyszerűen a fenyő tűleveleinek kifőzésével

Ha meg akarod tölteni otthonodat a fenyő gazdag illatával, egyszerűen forralj fenyőtűt vízben a tűzhely tetején. Mutatjuk hogyan! nemcsak ünnepi illat!

2022-11-28

5 perces karácsonyi finomság, a legjobb adventi édesség: a kandírozott dió

A kandírozott diót percek alatt elkészítheted, és a család ugyanúgy imádni fogja, mintha egy teljes napot robotoltál volna a konyhában. Tökéletes ajándékba is!

2022-11-18

Így végezz talajtesztet befőttesüveggel- a hatékony, gyors, és olcsó megoldás

Ehhez a módszerhez semmi másra nem lesz szükséged, mint egy befőttesüvegre. Mr mutatjuk is hogyan végezd el a talajtesztet, és elemezd az eredményeket!

2022-11-11

Vajon mennyire egészségesek a gyorsfagyasztott, mirelit zöldségek?

Mennyire egészségesek a mirelit zöldségek? Mennyi vitamin van a gyorsfagyasztott zöldségekben? Mutatjuk a szakemberek véleményét a mirelit zöldségekről!

2022-10-17

Sütőtöklekvár recept- ez a legújabb kedvencünk

Lehet lekvárt készíteni sütőtökből? Miért ne lehetne sütőtöklekvárt főzni otthon egyszerűen? Mutatjuk is a sütőtöklekvár Istenien finom házi receptjét!

2022-10-22

5 zöldség, amit elültethetsz novemberben

Meg fogsz lepődni, hogy milyen zöldségeket ültethetsz el novemberben! Ez a 12 finom zöldség imádja a hideget, és egész télen jól fogja magát érezni. Mutatjuk őket!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gyöngykór

a gümőkór egyik jellegzetes megnyilvánulása, amikor a savóshártyákon gümők halmazai alakulnak ki. Tovább

Concorde (SU 98/22)

Takarmányborsó Cél: száraz borsó Leírás:A mag tojás alakú, sárga. Levélke nélküli... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság Házi kert Zöldség