notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Paprika és paprika közötti különbségek

Hirdetés

Különbségek piros-, sárga-, és zöld paprika között

Sz.F.
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Nem tudod, hogy milyen paprikát válassz a salátához? Úgy gondolod, hogy minden paprika megegyezik tápanyagtartalmát illetően és csupán a színükben különböznek? Szeretnéd tudni, hogy melyiknek mi az előnye? Jó helyen jársz! Melyik paprika a jobb? A zöld, a sárga vagy a piros? Most minden kiderül! 

Paprika különbségei

Paprika bemutatása

A dísznövényként avanzsált paprikát később borspótló fűszerpaprikaként termesztették országszerte.  Az „étkezési paprika”-típusok a 19. század végéig ismeretlenek voltak nálunk. Az első nagy bogyójú (Kalinkói, Várnai), paradicsom alakú és kosszarvú típusokat a török megszállás elől Magyarországra települt bolgárkertészek hozták be a 19. században. A 19. század végi paraszti konyhakertekben kukorica köztes növényként nevelték más zöldségekkel együtt.

 

A hazai étkezési paprika nemesítése 1920 körül kezdődött. A világháborúk idején a termesztés visszaesett. A vastaghúsú, csípősségmentes paprika nemesítése az ötvenes években kezdődött el újra. Legnagyobb nemesítési körzete Dr. Szalva Péter kutató-nemesítő munkájának köszönhetően Szentes és környéke lett. A Burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó paprika (Capsicum annuum) termesztésben bojtos gyökérzetű, viszonylag sekélyen elhelyezkedő gyökérrendszerű. Hajtásrendszere A 9-10. szárcsomótól villás elágazódású. A hajtásrendszer alakulása alapján elkülönítünk folyton növő és determinált típusokat.

 

A virág kétivarú, öntermékeny, fehér színű, felépítésére az ötös szám jellemző. A paprika közkedvelt termése változatos alakú, felfújt bogyó, rendszerint sárgás-fehér vagy zöld színű, éretten piros. A termés részei a termésfal, a központi oszlop a magokkal, rekeszfalak, csésze és a kocsány. Az érett bogyó vitaminokban és a karotinoidokban gazdag,  C vitamin tartalma jelentős.

Hirdetés

 

Étkezési paprika fajták

Házikerti körülmények közé cecei típusú, úgynevezett „spitz”paprika ajánlott, amely hegyben végződő, kúpos, háromszögletű hosszmetszetet adó, húsos paprika, fehér színű, héja viszonylag vékony, könnyen emészthető. A bogyó vége azonban lehet kevésbé keskenyedő, kissé lekerekített is. A kárpát-medence sajátos fajtája. Továbbá jó szívvel ajánlható a paradicsom alakú paprika, amelynek cukortartalma viszonylag magas. Nyersen és marinálva is fogyasztható. Savanyításra, sütésre is kiváló. Most pedig nézzük azt, amiről sokan nem hallottak még, vagyis: mi a különbség a sárga-, a piros-, és a zöld paprika között! 

 

Hirdetés
Paprika különbségei

Zöldpaprika

Ez az a paprika, amely a legkevesebb időt tölti a földeken. Enyhén kesernyés ízű, mivel tulajdonképpen nincs teljesen megérve. Emiatt hiányoznak belőle azok a tápanyagok, amelyek a teljesen érett paprikában vannak, de ez nem jelenti azt, hogy nem egészséges. A tény, hogy zöld a színe, azt jelzi, hogy gazdag klorofillban, amely erős méregtelenítő, immunerősítő hatású vegyület. Ezen kívül magas a kálium tartalma, amely jót tesz a szívnek, említésre méltó a C- és az A-vitamin tartalma.

 

Piros paprika

A kezdetben zöld paprika teljesen megérik, ezért nyeri el piros színét. Emiatt van az, hogy jellegzetesen édeskés az íze. A legjobb a piros paprika esetében, hogy sok A-vitamint, luteint és zeaxantint tartalmaz. Mindezek a tápanyagok támogatják a szem egészségét. A piros paprikában ezen kívül nagyjából 2x annyi C-vitamin van, mint a zöldben.

 

Sárga paprika

Ha a mindkét, előzőekben megemlített paprika előnyeit is élvezni szeretnéd, akkor a legjobb választás a sárga paprika. Ezek se nem éretlenek, se nem túl érettek. A sárga paprika tápanyagtartalma kissé magasabb, mint a zöldpaprikáé, de valamivel alacsonyabb, mint a piros paprikáé. Ami az ízeket illeti, a sárga paprika tökéletes azok számára, akik nem szeretik a zöldpaprika keserűségét vagy a piros paprika édességét.

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-06-08

10 évelő fűszernövény, amiket csak egyszer kell elültetned, folyton teremni fognak!

Folytontermő fűszernövényeket mutatok most nektek, mindet érdemes elültetned a kertedben, ezek után sosem lesz gondod, ugyanis mindig teremni fognak!

2019-05-10

Amiről még sehol sem olvashattál - Ilyen talajhőmérsékletet kell biztosítanod növényeid számára

A talajhőmérséklet rendkívül nagy szerepet játszik a növények fejlődésében, cikkünket éppen ezért írtuk most meg nektek, tudjatok meg mindent az ideális talajhőmérsékletről!

2019-05-10

Így teheted csinosabbá kertedet mohával

Nem muszáj megszabadulnod a mohától, ugyanis könnyedén alkothatsz segítségével a kertben, most meg is mutatom, hogyan lehet felhasználni a kertben a mohát!

2019-06-07

15 dolog, amire felhasználhatod a nagylevelű csodamogyorót

Így használhatjuk fel a nagylevelű csodamogyorót – Mostani cikkemben mindent elmondunk nektek a nagylevelű csodamogyoróról, ismerjétek meg közelebbről ti is!

2019-06-07

Helyszűkében is akad termés – Nevelj te is törpe gyümölcsfákat!

Akkor sem kell kétségbeesnünk, ha nincsen nagy kertünk, de még akkor sem, hogyha egyáltalán nincs kertünk, ugyanis ezeket a törpe gyümölcsfákat bárhol nevelhetjük!

2019-06-07

19 érdekes paradicsomfajta, amikkel gazdagabbá teheted kertedet

Bemutatom nektek a világ legkülönlegesebb és egyben legízletesebb paradicsomfajtáit, amit mindenki imádni fog. A legjobb az, hogy mindegyiket termesztheted a saját kertedben is!

2019-06-07

Így termessz virágokat vágásra zöldségeskertedben

Vannak olyan vágott virágok, amik a zöldségeskertben érzik magukat a legjobban, mostani cikkemben ezeket a mesebeli vágott virágokat mutatom be nektek!

2019-04-27

12 zöldség, amiket gazdaságosan termeszthetsz kertedben

12 olyan zöldséget mutatok most be nektek, melyeknek a termesztése nagyon egyszerű, ráadásul nem kerül sokba, sőt, szinte semmibe! Termesszük együtt ezeket a zöldségeket!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
452 535
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 211 208
Közösség

génkicserélődés

1. crossing over: ált. a meiózis, ritkábban a mitózis folyamán a homológ kromoszómákban a... Tovább

paratuberkulózis (paratuberculosis)

szm., juh és kecske idült bélgyulladásban, csillapíthatatlan hasmenésben és fokozatos... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 224

Átlagos értékelés: 4.9

Érdekességek Gazdaság Házi kert Zöldség