notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Paprika és paprika közötti különbségek

Hirdetés

Különbségek piros-, sárga-, és zöld paprika között

Szélesi Ferenc - Főkertész

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Nem tudod, hogy milyen paprikát válassz a salátához? Úgy gondolod, hogy minden paprika megegyezik tápanyagtartalmát illetően és csupán a színükben különböznek? Szeretnéd tudni, hogy melyiknek mi az előnye? Jó helyen jársz! Melyik paprika a jobb? A zöld, a sárga vagy a piros? Most minden kiderül! 

Paprika különbségei

Paprika bemutatása

A dísznövényként avanzsált paprikát később borspótló fűszerpaprikaként termesztették országszerte.  Az „étkezési paprika”-típusok a 19. század végéig ismeretlenek voltak nálunk. Az első nagy bogyójú (Kalinkói, Várnai), paradicsom alakú és kosszarvú típusokat a török megszállás elől Magyarországra települt bolgárkertészek hozták be a 19. században. A 19. század végi paraszti konyhakertekben kukorica köztes növényként nevelték más zöldségekkel együtt.

 

A hazai étkezési paprika nemesítése 1920 körül kezdődött. A világháborúk idején a termesztés visszaesett. A vastaghúsú, csípősségmentes paprika nemesítése az ötvenes években kezdődött el újra. Legnagyobb nemesítési körzete Dr. Szalva Péter kutató-nemesítő munkájának köszönhetően Szentes és környéke lett. A Burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó paprika (Capsicum annuum) termesztésben bojtos gyökérzetű, viszonylag sekélyen elhelyezkedő gyökérrendszerű. Hajtásrendszere A 9-10. szárcsomótól villás elágazódású. A hajtásrendszer alakulása alapján elkülönítünk folyton növő és determinált típusokat.

 

A virág kétivarú, öntermékeny, fehér színű, felépítésére az ötös szám jellemző. A paprika közkedvelt termése változatos alakú, felfújt bogyó, rendszerint sárgás-fehér vagy zöld színű, éretten piros. A termés részei a termésfal, a központi oszlop a magokkal, rekeszfalak, csésze és a kocsány. Az érett bogyó vitaminokban és a karotinoidokban gazdag,  C vitamin tartalma jelentős.

Hirdetés

 

Étkezési paprika fajták

Házikerti körülmények közé cecei típusú, úgynevezett „spitz”paprika ajánlott, amely hegyben végződő, kúpos, háromszögletű hosszmetszetet adó, húsos paprika, fehér színű, héja viszonylag vékony, könnyen emészthető. A bogyó vége azonban lehet kevésbé keskenyedő, kissé lekerekített is. A kárpát-medence sajátos fajtája. Továbbá jó szívvel ajánlható a paradicsom alakú paprika, amelynek cukortartalma viszonylag magas. Nyersen és marinálva is fogyasztható. Savanyításra, sütésre is kiváló. Most pedig nézzük azt, amiről sokan nem hallottak még, vagyis: mi a különbség a sárga-, a piros-, és a zöld paprika között! 

 

 

Zöldpaprika

Ez az a paprika, amely a legkevesebb időt tölti a földeken. Enyhén kesernyés ízű, mivel tulajdonképpen nincs teljesen megérve. Emiatt hiányoznak belőle azok a tápanyagok, amelyek a teljesen érett paprikában vannak, de ez nem jelenti azt, hogy nem egészséges. A tény, hogy zöld a színe, azt jelzi, hogy gazdag klorofillban, amely erős méregtelenítő, immunerősítő hatású vegyület. Ezen kívül magas a kálium tartalma, amely jót tesz a szívnek, említésre méltó a C- és az A-vitamin tartalma.

Hirdetés

 

Piros paprika

A kezdetben zöld paprika teljesen megérik, ezért nyeri el piros színét. Emiatt van az, hogy jellegzetesen édeskés az íze. A legjobb a piros paprika esetében, hogy sok A-vitamint, luteint és zeaxantint tartalmaz. Mindezek a tápanyagok támogatják a szem egészségét. A piros paprikában ezen kívül nagyjából kétszer annyi C-vitamin van, mint a zöldben.

 

Sárga paprika

Ha a mindkét, előzőekben megemlített paprika előnyeit is élvezni szeretnéd, akkor a legjobb választás a sárga paprika. Ezek se nem éretlenek, se nem túl érettek. A sárga paprika tápanyagtartalma kissé magasabb, mint a zöldpaprikáé, de valamivel alacsonyabb, mint a piros paprikáé. Ami az ízeket illeti, a sárga paprika tökéletes azok számára, akik nem szeretik a zöldpaprika keserűségét vagy a piros paprika édességét.

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2020-02-25

Példamutatásból jeles – Cukornádból és fából fog készülni a Lego!

A Lego azt a célt tűzte ki maga elé, hogy cukornádból és fából készíti a termékeit, soha többé nem használ majd műanyagot a termékek gyártásához.

2020-02-14

Banánhéj felhasználása a kertben

A banánhéj felhasználása, használd fel a banánhéjat a kertben te is, mostani cikkemben elmondom, hogyan használhatod fel a banánhéjat a kertben praktikusan!

2020-02-14

Így gondozz egy nagy kertet kis munkával

Sokan azért nem szeretnének nagy kertet maguknak, mert az rengeteg problémával jár. Cikkünk elsősorban nekik szól, nézzük, hogy lehet a nagy kert csodaszép kis munkával!

2020-02-21

Az őszibarack termőre metszése – Mikor és hogyan csináljuk?

Az őszibarack metszése rendkívül fontos, éppen ezért most elmondok nektek mindent az őszibarack metszéséről. Mikor és hogyan végezzük el az őszibarack metszését.

2020-02-26

Pasztikán termesztése

A pasztinák termesztéséről mondok el most nektek mindent, olvassátok el cikkünket és tudjatok meg mindent a pasztinák termesztéséről, a pasztinák neveléséről.

2020-02-24

Paprika termesztése

Paprika termesztése, nagyon hasznos tanácsok a paprika termesztéséhez. Cikkünkben mindent elmondunk nektek a paprika termesztéséről, tudj meg mindent te is a paprika termesztéséről.

2020-02-05

Fokhagyma, a legjobb társ – Ezen növények mellé ültesd!

A fokhagyma társültetése, mostani cikkemben a fokhagyma társültetéséről fogok nektek elmondani minden hasznos információt, tudjatok meg mindent a fokhagyma társültetéséről!

2020-02-06

Tűzbab termesztési kisokos mindenkinek

A tűzbab termesztéséről osztok most meg veletek mindent, cikkünkben a legfontosabb dolgokat írtam össze a tűzbab termesztéséről. Nézzük, mi szükséges a tűzbab termesztéséhez!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
662 300
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 375 382
Közösség

glükóz (szőlőcukor, C6H1206)

az egyik legelterjedtebb és egyben a legfontosabb monoszacharid; aldohexóz, a zöld növényekben... Tovább

Gombaölo Quadris Max

Strobilurin és folpet típusú hatóanyagok új kombinációja a biztosabb hatás... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 225

Átlagos értékelés: 4.9

Érdekességek Gazdaság Házi kert Zöldség