notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Magyar olajat szánnak Európának

Hirdetés

Magyar olajat szánnak Európának

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Kamatmentes előfinanszírozást vállal a hazai napraforgó-termesztés új szereplője, a Komáromban letelepedett holland Vandamme-csoport. Egyelőre csak 20 ezer tonnányi különleges minőségű olajosmagra kínál termeltetési szerződést a cég, mely hosszú távon itt akar jelentős mennyiségű napraforgót előállítani.
Magyar olajat szánnak Európának

A 2010-es szezonban új integrációs lehetőség nyílik meg a napraforgó-termesztésben miután Komáromban a volt sörgyár 2008-as átvételével Magyarországon is megkezdte tevékenységét a belga Vandamme csoport.

Az évi 90 millió eurós forgalmú, 1903-as alapítása óta családi vállalkozásként működő cégcsoport fő profilja, a kukoricacsíra olaj előállítás. A magas olajsavtartalmú (HO) napraforgóhibridek termeltetése és feldolgozása csak az utóbbi években indult jelentős fejlődésnek, miután világszerte növekszik a kereslet a HO- napraforgóolaj iránt.
A cég hosszabb távon teljes HO-napraforgó szükségletét Magyarországon kívánja megtermeltetni – erősítette meg a Magyar Mezőgazdaságnak a 2010-es szezonban induló termeltetési rendszert bemutató, tavaly decemberben tartott termelői fórumon Xavier Vandamme, a vállalatcsoport vezérigazgatója. Az integráció működésének első évében várhatóan mintegy 9 ezer hektárra, összesen több mint 20 ezer tonna HO-napraforgómagra kötnek termeltetési szerződéseket, amit a későbbiekben növelni szeretnének.
- A szigorú minőségi követelmények miatt döntöttünk úgy, hogy az alapanyag-termelést integrált rendszerben valósítjuk meg – mondta el Xavier Vandamme – aminek kialakításában az Agrár-Európa Kft. vállalt közvetítői szerepet a termelők és cég között. A HO-napraforgó termelésének hosszabb távú piaci kilátásairól szólva Fórián Zoltán, a cég ágazatvezetője rámutatott: komoly perspektívája van a termelésnek, hiszen a közeljövőben az EU nem lesz önellátó növényi olajokból. Bárhogyan is alakuljon tehát a hazai termelés, ennek a biztos piacnak is csak egy részét fedhetik le a magyarországi termelők és feldolgozók.
A termeltetési rendszerhez csatlakozás feltételeiről a rendezvényen megjelent gazdálkodók megtudhatták: a Vandamme a Syngentával kötött megállapodás nyomán kamatmentes előfinanszírozással biztosítja a megfelelő minőségű vetőmagot, a termeltetési szerződések pedig hektáronként 2,5 tonnás termésre és legalább 80 százalékos feldolgozáskori olajtartalomra szólnak majd. A könyvelés végig euróban zajlik, az árakat az aktuális világpiaci árakból számolják a kockázatok egymás közti megosztásával – mondta el Xavier Vandamme. Ami a konkrét számokat illeti, a tájékoztató napján aktuális 555 eurós tonnánkénti világpiaci árból számolva 244 euró+áfa áron vette volna át a cég HO-napraforgó tonnáját – derült ki a komáromi rendezvényen.

Hirdetés
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
597 024
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
597 024
Közösség

forró levegős szárítás

a nagy (70—80% -os) víztartalmú szecskázott zöldtakarmányok (répa, burgonya, leveles... Tovább

14/2007. (III. 1.) FVM rendelet

a 2004. évi nemzeti hatáskörben nyújtott agrár- és vidékfejlesztési támogatások... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 248

Átlagos értékelés: 4.8