Magyar olajat szánnak Európának

Magyar olajat szánnak Európának

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Kamatmentes előfinanszírozást vállal a hazai napraforgó-termesztés új szereplője, a Komáromban letelepedett holland Vandamme-csoport. Egyelőre csak 20 ezer tonnányi különleges minőségű olajosmagra kínál termeltetési szerződést a cég, mely hosszú távon itt akar jelentős mennyiségű napraforgót előállítani.
Magyar olajat szánnak Európának

A 2010-es szezonban új integrációs lehetőség nyílik meg a napraforgó-termesztésben miután Komáromban a volt sörgyár 2008-as átvételével Magyarországon is megkezdte tevékenységét a belga Vandamme csoport.

Az évi 90 millió eurós forgalmú, 1903-as alapítása óta családi vállalkozásként működő cégcsoport fő profilja, a kukoricacsíra olaj előállítás. A magas olajsavtartalmú (HO) napraforgóhibridek termeltetése és feldolgozása csak az utóbbi években indult jelentős fejlődésnek, miután világszerte növekszik a kereslet a HO- napraforgóolaj iránt.
A cég hosszabb távon teljes HO-napraforgó szükségletét Magyarországon kívánja megtermeltetni – erősítette meg a Magyar Mezőgazdaságnak a 2010-es szezonban induló termeltetési rendszert bemutató, tavaly decemberben tartott termelői fórumon Xavier Vandamme, a vállalatcsoport vezérigazgatója. Az integráció működésének első évében várhatóan mintegy 9 ezer hektárra, összesen több mint 20 ezer tonna HO-napraforgómagra kötnek termeltetési szerződéseket, amit a későbbiekben növelni szeretnének.
- A szigorú minőségi követelmények miatt döntöttünk úgy, hogy az alapanyag-termelést integrált rendszerben valósítjuk meg – mondta el Xavier Vandamme – aminek kialakításában az Agrár-Európa Kft. vállalt közvetítői szerepet a termelők és cég között. A HO-napraforgó termelésének hosszabb távú piaci kilátásairól szólva Fórián Zoltán, a cég ágazatvezetője rámutatott: komoly perspektívája van a termelésnek, hiszen a közeljövőben az EU nem lesz önellátó növényi olajokból. Bárhogyan is alakuljon tehát a hazai termelés, ennek a biztos piacnak is csak egy részét fedhetik le a magyarországi termelők és feldolgozók.
A termeltetési rendszerhez csatlakozás feltételeiről a rendezvényen megjelent gazdálkodók megtudhatták: a Vandamme a Syngentával kötött megállapodás nyomán kamatmentes előfinanszírozással biztosítja a megfelelő minőségű vetőmagot, a termeltetési szerződések pedig hektáronként 2,5 tonnás termésre és legalább 80 százalékos feldolgozáskori olajtartalomra szólnak majd. A könyvelés végig euróban zajlik, az árakat az aktuális világpiaci árakból számolják a kockázatok egymás közti megosztásával – mondta el Xavier Vandamme. Ami a konkrét számokat illeti, a tájékoztató napján aktuális 555 eurós tonnánkénti világpiaci árból számolva 244 euró+áfa áron vette volna át a cég HO-napraforgó tonnáját – derült ki a komáromi rendezvényen.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

xénia

egyes —>keresztezésekben bizonyos apai tulajdonságok nemcsak az utódokon, hanem a... Tovább

alkoholok

az oxigéntartalmú szénvegyületek csoportjába tartozó vegyületek, funkciós csoportjuk a... Tovább

Tovább a lexikonra