notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

galamb (Columba domestica)

galamb (Columba domestica)

Hirdetés

a galambfélék (Columbidae) családjába tartozik. A napjainkban ismert sok száz g.-fajta közös őse a parlagi g. volt, amelyet voltaképpen a ma is vadon élő szirti g. (Columba livia) háziasított változatának tekinthetnek. A szirti g. jelenleg is megtalálható Ázsia, valamint Ny- és D-Európa különböző területein. Az ember az idők folyamán több száz g.-fajtát tenyésztett ki, amit tulajdonságainak nagyfokú változékonysága tesz lehetővé. A tenyészcél atapján a g.-okat a posta-g.-ok, a röp-g.-ok, a dísz-g.-ok és a gazd. fajtacsoportokba sorolják. A röp-g.-ok elsősorban sportcélokat szolgálnak, tenyésztésüknél a —>szelekció alapja a minél jobb röpkészség, a kitartó repülés, amit egyedi v. csoportos- versenyszerű röptetésekkel ellenőriznek. A dísz-g.-ok tenyésztésénél a—>küllemi sajátosságok (alkat, színeződés, rajz, tollazat stb.) jelentik a 10 értékmérő tulajdonságot. A kedvtelésből tartott dísz-g.-ok közé a begyes, a sirályka, a dudoros, a különleges alkatú v. tollazatú, a rajzos, a rövid csőrű, a dobos és a díszposta-g.-okat sorolják. A gazd. fajtákat a húsukért tényésztik, ide tartoznak a mezőre járó, külterjes körülmények között tartott fajták és a belterjes tartásmódra kitenyésztett g.-ok. A mezőre járó g.-ok testtömege, gyarapodása kisebb, viszont élelmük tekintélyes hányadát a szabadban (mezőkön, szántóföldeken) található magvakból szedegetik össze, így kiegészítő, ún. zsákból való etetésre csak a téli hónapokban szorulnak. Mezőre járnak a parlagi (mezei) g.-ok, továbbá számos kitenyésztett fajta, mint a posta-, a koburgi, a pacsirta-, a lengyel, a hiúz-, és a strasszer-g.-ok. A nagyobb testtömeg és gyorsabb gyarapodás alapján kitenyésztett belterjes fajták alkalmasak a vágó-g. előállítására. Jellemzőjük az ideális testnagyság, a kiváló húsformák (mell), a kitűnő szaporodó- és nevelőképesség, továbbá a nagy fejl. erély (—>haszongalambok). A g.-ok tojásrakása az első párzás utáni 10—12. naptól várható. A lerakott tojások kiköltését és a fiókák nevelését a tojó és a hím közösen végzi. A fiókákat kezdetben —> begytejjel táplálják, ami 4—5 nap után durvább konzisztenciájúvá válik, majd a fiókák a szülők begyében megpuhult magvakat fogyasztják. A fiókák tollasodása a hatodik napon indul meg. A tojó a tojásrakást a fiókák fészekhagyása előtt 6—10 nappal kezdi el újra.

Hasznos volt számodra a szótárunk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 109

Átlagos értékelés: 5.0

Hirdetés

címkék:
Kapcsolódó cikkek
Termesszünk gránátalmát

Nevelj saját gránátalmafát szakértőnk segítségével!

A gránátalma (Punica granatum) nem csupán számos egészséges étrend ínycsiklandó kiegészítője, hanem a kertek díszes lakója is lehet. A fáknak meseszép piros-narancs virágai...

Üvegházi növénytermesztés – Tanácsok mindenkinek

Szakértői tanácsok az üvegházi növénytermesztéshez

Egy üvegház tehát számos előnnyel jár, de ha szeretnéd mindezt kihasználni, akkor megfontoltan kell berendeznünk, hogy a lehető legtöbb helyet hasznosítani tudjuk bennük...

Tudj meg mindent a jamszgyökérről

Kiaknázatlan kincs - Termesszünk jamszgyökeret!

A jamsz (Dioscorea), más nevén jam, esetleg jamgyökér egy magabiztosan növekvő lágyszárú kúszónövény, ami bármire rámászik, amit képes elérni. A jamsz akár 20 centit is...

Karácsonyfaválasztás – Tippek mindenkinek

Karácsonyfaválasztási kisokos – Szakértői tippek mindenkinek

Az árusoknál ma már rengeteg féle-fajta fenyőt találhatsz te is – de ha igazán tartós, szép fát szeretnél, akkor mindenképp olvasd el cikkünket – itt a leghasznosabb...

Rovarevés hús helyett

ENSZ-javaslat: felejtsd el a húst, egyél rovarokat rizzsel!

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) azt javasolja, hogy le kell szoknunk a húsevésről – át kell váltanunk a rovarok evésre, nézzük hát a részleteket…

Rohamosan közeledik a Karácsony. Az ünnep alkalmából most bemutatjuk, hogy miről is szólt régen ez a csodálatos ünnep és hogyan zajlik napjainkban.

Karácsony régen és ma. Neked miről szól ez az ünnep?

Rohamosan közeledik a Karácsony. Az ünnep alkalmából most bemutatjuk, hogy miről is szólt régen ez a csodálatos ünnep és hogyan zajlik napjainkban. Nagyon elszomorító, hogy...

Készítsünk forralt bort

A tél finomságai – Forralt bor, krampampuli, kinderpuncs (RECEPTEK)

Megérkezett a tél, itt van már az adventi időszak is, rengeteg karácsonyi vásárral találkozhatunk minden településen, ahol kortyolgathatunk egy kis forralt bort, krampamulit vagy...

Szigorítják az állattartást

Durva korlátozás Felcsúton – Maximum egy 15 kilós kutya tartható!

Rendkívüli testületi ülést tartottak Felcsúton, még az önkormányzati választások előtt – ennek egyik napirendi pontja a házikedvencekkel, illetve azok tartásával...

Elképesztő, hogy mennyire káros a sószórás!

Sózod a jeges járdát? Ezért ne tedd soha többé!

A legolcsóbb, leggyorsabb és a legelterjedtebb megoldás az utak, valamint a járdák síkosságmentesítésére egyértelműen a só. Azt viszont csak kevesen tudják, hogy mennyire...

Készítsünk kocsonyát

A magyar falusi ember pudingja, így készül az igazi kocsonya!

A kocsonyát vagy szereti valaki, vagy nem, nincsen más lehetőség, a magyar emberek többsége viszont szereti, a falusiak pedig imádják! A most következő cikkben megmutatom nektek a...

Védekezzünk muslicák ellen

Így szabadulhatsz meg könnyedén a muslicáktól!

Sajnos szinte mindenkinek meggyűlik a baja a muslicákkal, a legtöbben pedig azt sem tudják, hogy honnan kerülnek elő ezek a miniatűr rovar. Most mindent megtudhatsz a muslicákról,...

Növényvédelem télen

Szakértői tippek a növények téli takarásához!

Bújtam az internetet, és rátaláltam Harcz Endre összefoglalójára, ami a növények téli takarásáról szól. Az írását változtatás nélkül osztom meg most veletek, minden...