Nemzeti agrárprojekt Oroszországban

Nemzeti agrárprojekt Oroszországban

Dr. Kemény Ádám
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az orosz Mezőgazdasági Minisztérium közzétette a nemzeti agrárprojekt 2007 első félévi teljesülésének legfontosabb részleteit
Nemzeti agrárprojekt Oroszországban

Az értékelés szerint az első félévben jelentős mértékben emelkedett az előállított hús volumene, 2005-höz képest 14,6%-kal. Ezzel kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy az adatok összevontan mutatják be a hústermelés növekedését, s ebben döntő része a baromfihúsnak van. A baromfiágazat egyébként valóban felfutóban van, és az utóbbi két évben tapasztalható a hústermelés növekedése. Elemezők szerint idén várható, hogy a baromfihús előállítása eléri az 1990. évi szintet.

Eredeti célkitűzés
 
A nemzeti projekt eredeti célkitűzése egyébként a "hús" volumenének 7%-os növelését írta elő 2 év alatt, s ez a kifejezés az orosz hétköznapi és szakzsargonban sem tartalmazza a baromfihús kategóriáját. A kormány vezetőinek részéről (miniszterelnök-helyettesi szinten) már többször is elhangzott, hogy esetenként megtévesztők a Mezőgazdasági Minisztérium optimista alaphangú jelentései, amelyekben összemossák a különböző árukategóriákat, és így mutatnak ki növekedést, miközben egyes fontos részmutatók esetében éppen ellenkezőleg, csökkennek a teljesítmények, és ezen túlmenően gyakran átlagszámokkal fedik el a meglévő strukturális feszültségeket.

A szarvasmarha-állomány


 
A szarvasmarha-állomány 2005. évi szintjének megtartása, vagyis a további csökkenés megállítása szintén alapcélja a projektnek, ezt azonban egyelőre nem sikerült elérni, az állomány a 2006. évi csökkenés után 2007 első felében stagnál. A szintén fontos célkitűzésként számon tartott tenyészállat-vásárlások üteme idén visszaesett. 2006 eleje óta összesen 62,1 ezer darab állat megvásárlására került sor, tehát az időarányos teljesítés két évre vetítve 62 %-os.
 
A tej termelése a jelzett időszakban 2,3%-kal bővült, ami fontos eredmény, és elsősorban a hozamok növekedésével magyarázható.

Fejlesztések


 
Jelenleg a projekt keretében, az állattenyésztés minőségi javítására több mint 1700 mezőgazdasági objektum építése, illetve rekonstrukciója van folyamatban, ezzel összefüggésben mintegy 131 milliárd Rbl értékű hitel került kihelyezésre, elsősorban a Roszszelhozbankon keresztül.

Kissvállkozások terjedése
 
A nemzeti agrárprojekt másik kiemelt iránya tartalmazza a kisvállalkozási formák terjedésének ösztönzését. Az ezzel kapcsolatos legfontosabb célkitűzés szerint két év alatt 6%-kal kell növelni ennek a szektornak (háztáji és parasztgazdaságok) a teljesítményét, az adatok szerint a bővülés tavaly több mint 10%-os volt. Ezen túlmenően jelentősen növekedett a mezőgazdasági termelési és fogyasztási szövetkezetek száma is. Az adott szektor támogatására az első félévben 26,5 milliárd értékű hitelvolument ítéltek oda, ami a tavalyi év hasonló időszakához képest csaknem 50%-os emelkedést jelent.

Falusi lakáshelyzet javítása


 
A fiatal falusi értelmiségi családok lakáshelyzetének javítása szintén kulcseleme a projektnek. Az adatok alapján ugyanakkor a megvalósítás vontatottan halad. Az első félévben 156 ezer m² lakást adtak át ebben a kategóriában, ami a tervezettnek csupán a 23%-a. A lassúság a minisztérium szerint elsősorban azzal magyarázható, hogy jelentősen emelkedtek az építőanyagárak, és a lakások fajlagos építési költsége egy év alatt 28%-kal növekedett. A jövőben a helyzeten az javíthat, hogy az elképzelések szerint lehetőség lesz a projekt keretében történő lakásépítésben a jelzáloghitelezés alkalmazására is.

Forrás: www.fvm. hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

megszorult mag

az érési folyamat közben bekövetkező káros hatásokra (aszály, megdőlés, gombás betegség,... Tovább

állattan (zoológia)

a biol.-nak az állatokkal kapcsolatos ismereteket összefoglaló, rendszerező tudományága.... Tovább

Tovább a lexikonra