notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Nemzeti agrárprojekt Oroszországban

Hirdetés

Nemzeti agrárprojekt Oroszországban

Dr. Kemény Ádám

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az orosz Mezőgazdasági Minisztérium közzétette a nemzeti agrárprojekt 2007 első félévi teljesülésének legfontosabb részleteit
Nemzeti agrárprojekt Oroszországban

Az értékelés szerint az első félévben jelentős mértékben emelkedett az előállított hús volumene, 2005-höz képest 14,6%-kal. Ezzel kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy az adatok összevontan mutatják be a hústermelés növekedését, s ebben döntő része a baromfihúsnak van. A baromfiágazat egyébként valóban felfutóban van, és az utóbbi két évben tapasztalható a hústermelés növekedése. Elemezők szerint idén várható, hogy a baromfihús előállítása eléri az 1990. évi szintet.

Eredeti célkitűzés
 
A nemzeti projekt eredeti célkitűzése egyébként a "hús" volumenének 7%-os növelését írta elő 2 év alatt, s ez a kifejezés az orosz hétköznapi és szakzsargonban sem tartalmazza a baromfihús kategóriáját. A kormány vezetőinek részéről (miniszterelnök-helyettesi szinten) már többször is elhangzott, hogy esetenként megtévesztők a Mezőgazdasági Minisztérium optimista alaphangú jelentései, amelyekben összemossák a különböző árukategóriákat, és így mutatnak ki növekedést, miközben egyes fontos részmutatók esetében éppen ellenkezőleg, csökkennek a teljesítmények, és ezen túlmenően gyakran átlagszámokkal fedik el a meglévő strukturális feszültségeket.

Hirdetés

 

A szarvasmarha-állomány


 
A szarvasmarha-állomány 2005. évi szintjének megtartása, vagyis a további csökkenés megállítása szintén alapcélja a projektnek, ezt azonban egyelőre nem sikerült elérni, az állomány a 2006. évi csökkenés után 2007 első felében stagnál. A szintén fontos célkitűzésként számon tartott tenyészállat-vásárlások üteme idén visszaesett. 2006 eleje óta összesen 62,1 ezer darab állat megvásárlására került sor, tehát az időarányos teljesítés két évre vetítve 62 %-os.
 
A tej termelése a jelzett időszakban 2,3%-kal bővült, ami fontos eredmény, és elsősorban a hozamok növekedésével magyarázható.

 

Fejlesztések


 
Jelenleg a projekt keretében, az állattenyésztés minőségi javítására több mint 1700 mezőgazdasági objektum építése, illetve rekonstrukciója van folyamatban, ezzel összefüggésben mintegy 131 milliárd Rbl értékű hitel került kihelyezésre, elsősorban a Roszszelhozbankon keresztül.

 

Kissvállkozások terjedése
 
A nemzeti agrárprojekt másik kiemelt iránya tartalmazza a kisvállalkozási formák terjedésének ösztönzését. Az ezzel kapcsolatos legfontosabb célkitűzés szerint két év alatt 6%-kal kell növelni ennek a szektornak (háztáji és parasztgazdaságok) a teljesítményét, az adatok szerint a bővülés tavaly több mint 10%-os volt. Ezen túlmenően jelentősen növekedett a mezőgazdasági termelési és fogyasztási szövetkezetek száma is. Az adott szektor támogatására az első félévben 26,5 milliárd értékű hitelvolument ítéltek oda, ami a tavalyi év hasonló időszakához képest csaknem 50%-os emelkedést jelent.

Hirdetés

 

Falusi lakáshelyzet javítása


 
A fiatal falusi értelmiségi családok lakáshelyzetének javítása szintén kulcseleme a projektnek. Az adatok alapján ugyanakkor a megvalósítás vontatottan halad. Az első félévben 156 ezer m² lakást adtak át ebben a kategóriában, ami a tervezettnek csupán a 23%-a. A lassúság a minisztérium szerint elsősorban azzal magyarázható, hogy jelentősen emelkedtek az építőanyagárak, és a lakások fajlagos építési költsége egy év alatt 28%-kal növekedett. A jövőben a helyzeten az javíthat, hogy az elképzelések szerint lehetőség lesz a projekt keretében történő lakásépítésben a jelzáloghitelezés alkalmazására is.

Forrás: www.fvm. hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
226 724
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
7 469 845
Közösség

injektoros tartálytöltő

nagy nyomással működő vízsugárszivattyú; a folyadékok szállítására, keverésére,... Tovább

agyagszigetelés

olyan eljárás, amely — felhasználva az agyag gyenge vízáteresztő képességét —... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 134

Átlagos értékelés: 4.8