Joghurtok, sajtok, fagylaltok, krémek, ízesített tejitalok – a választék óriási. Kapható kecske-, birka-, szója-, rizs-, mandula- és kókusztej is a megszokott tehéntej mellett. Lehet szeretni vagy sem; esküdni rá, mennyire egészséges, vagy bizonygatni, hogy szükségtelen – ami biztos: számos formában része étkezésünknek. Ez azért is fontos, mert a növényi alapú tejtermékek segítenek a tejcukor-érzékenyeknek, s akik számára az állati tej fogyasztása emésztési gondokat okoz.
Hazai tejfogyasztási szokások
Idehaza évente 160 liter tejet és tejterméket fogyasztunk fejenként.
Napi három pohár tej – vagy ennek megfelelő tejtermék – elfogyasztása ajánlott. Erősíti az immunrendszert, bizonyítottan jótékony hatású több betegség megelőzésében is.
A tej jótékony hatásai
Klinikai vizsgálatok szerint a tejen és tejtermékeken alapuló, alacsony energiatartalmú étrenden élő túlsúlyosak gyorsabban fogytak, mint azok, akik pusztán csökkentett kalóriatartalmú ételeket fogyasztottak. Ennek oka, hogy a tej és a tejtermékek segíthetik az ideális testsúly-testzsír arány megőrzését.
Szív- és érrendszeri betegségek. A zsírszegény tej, illetve tejtermékek fogyasztásával csökken a „rossz” koleszterin szintje a vérben, megakadályozva a vérrögök kialakulását a szívartériákban. A rög akadályozza a szívizomzat vér- és oxigénellátását, ez magas vérnyomáshoz, szívinfarktus, stroke kialakulásához vezethet.
Vastagbélrák. A betegség a vastagbél sejtjeinek kóros túlburjánzásával jár. A tejben található vitaminok és ásványi anyagok lelassítják a vastagbél hámsejtjeinek osztódását, ezzel csökkentik a betegség kialakulásának veszélyét.
Inzulinrezisztencia. Az inzulin a véráramban lévő cukrok átalakításában játszik szerepet, segíti a sejtek energiatermeléséhez szükséges cukor felvételét. Inzulinrezisztencia esetén a vérből a cukor nem jut be a sejtekbe, ez pedig a 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet. Vizsgálati eredmények megállapították: azoknál a túlsúlyosaknál, akik az ajánlott napi tej-, illetve tejtermékmennyiség másfélszeresét fogyasztották, e betegség hetven százalékkal kisebb eséllyel alakult ki.
Csontritkulás. A tejjel és tejtermékekkel – elsősorban a növekedési időszakban – felvett kalcium csökkenti a csonttörések kockázatát, a csontritkulás kialakulásának esélyét idősebb korban.
Tejkezelés
Számos országban a lefejt tejet pasztörizálják, homogenizálják, majd dúsítják, mielőtt a fogyasztók asztalára kerülne. Pasztörizáláskor magas hőmérsékleten kezelik, elpusztítva a baktériumokat és meghosszabbítva az ital eltarthatóságát anélkül, hogy megváltoztatnák a tápanyag-összetételt. A homogenizálás során a zsiradékot felaprózzák, s egyenletesen eloszlatják a tejben, aminek köszönhetően kellemes állagú italt kapunk. Mivel a tehenek tartási körülményei, a takarmányok minőségi összetétele változó, a tejeket A- és D-vitaminnal, hozzáadott fehérjével vagy kalciummal dúsítják.
Szabó Enikő
Szabad Föld
Forrás: www.eu-info.hu