Miért igyunk tejet? A tej jótékony hatásai, tejkezelés, tejfogyasztási szokások Magyarországon.

Hirdetés

Miért igyunk tejet?

Szabó Enikő
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Joghurtok, sajtok, fagylaltok, krémek, ízesített tejitalok – a választék óriási. Kapható kecske-, birka-, szója-, rizs-, mandula- és kókusztej is a megszokott tehéntej mellett. Lehet szeretni vagy sem; esküdni rá, mennyire egészséges, vagy bizonygatni, hogy szükségtelen – ami biztos: számos formában része étkezésünknek. Idehaza évente 160 liter tejet és tejterméket fogyasztunk fejenként.
Miért igyunk tejet? A tej jótékony hatásai, tejkezelés, tejfogyasztási szokások Magyarországon.
Ez azért is fontos, mert a növényi alapú tejtermékek segítenek a tejcukor-érzékenyeknek, s akik számára az állati tej fogyasztása emésztési gondokat okoz.

Napi három pohár tej – vagy ennek megfelelő tejtermék – elfogyasztása ajánlott. Erősíti az immunrendszert, bizonyítottan jótékony hatású több betegség megelőzésében is.

Klinikai vizsgálatok szerint a tejen és tejtermékeken alapuló, alacsony energiatartalmú étrenden élő túlsúlyosak gyorsabban fogytak, mint azok, akik pusztán csökkentett kalóriatartalmú ételeket fogyasztottak. Ennek oka, hogy a tej és a tejtermékek segíthetik az ideális testsúly-testzsír arány megőrzését.

Szív- és érrendszeri betegségek. A zsírszegény tej, illetve tejtermékek fogyasztásával csökken a „rossz” koleszterin szintje a vérben, megakadályozva a vérrögök kialakulását a szívartériákban. A rög akadályozza a szívizomzat vér- és oxigénellátását, ez magas vérnyomáshoz, szívinfarktus, stroke kialakulásához vezethet.

Vastagbélrák. A betegség a vastagbél sejtjeinek kóros túlburjánzásával jár. A tejben található vitaminok és ásványi anyagok lelassítják a vastagbél hámsejtjeinek osztódását, ezzel csökkentik a betegség kialakulásának veszélyét.

Inzulinrezisztencia. Az inzulin a véráramban lévő cukrok átalakításában játszik szerepet, segíti a sejtek energiatermeléséhez szükséges cukor felvételét. Inzulinrezisztencia esetén a vérből a cukor nem jut be a sejtekbe, ez pedig a 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet. Vizsgálati eredmények megállapították: azoknál a túlsúlyosaknál, akik az ajánlott napi tej-, illetve tejtermékmennyiség másfélszeresét fogyasztották, e betegség hetven százalékkal kisebb eséllyel alakult ki.

Csontritkulás. A tejjel és tejtermékekkel – elsősorban a növekedési időszakban – felvett kalcium csökkenti a csonttörések kockázatát, a csontritkulás kialakulásának esélyét idősebb korban.


Hirdetés

Tejkezelés

Hirdetés



Számos országban a lefejt tejet pasztörizálják, homogenizálják, majd dúsítják, mielőtt a fogyasztók asztalára kerülne. Pasztörizáláskor magas hőmérsékleten kezelik, elpusztítva a baktériumokat és meghosszabbítva az ital eltarthatóságát anélkül, hogy megváltoztatnák a tápanyag-összetételt. A homogenizálás során a zsiradékot felaprózzák, s egyenletesen eloszlatják a tejben, aminek köszönhetően kellemes állagú italt kapunk. Mivel a tehenek tartási körülményei, a takarmányok minőségi összetétele változó, a tejeket A- és D-vitaminnal, hozzáadott fehérjével vagy kalciummal dúsítják.


Szabó Enikő

Szabad Föld

Forrás: www.eu-info.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

halszaporítás

a haszon- és díszhalak több-kevesebb emberi beavatkozással való szaporítása. Természetszerű... Tovább

vízkapacitás (VK)

a talaj mennyiséggel jellemezhető víztartó képessége. A maximális v. (VKmax) az a... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.