Két tűz között a mezőgazdasági termelők

Két tűz között a mezőgazdasági termelők

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Ötödével estek a mezőgazdasági termelői árak áprilisban, az előző év azonos időszakához képest. Miközben az agráriumban egyre magasabbak a termeléshez kapcsolódó költségek, illetve az aszály is komoly károkat okozott, az áremelésekre a kereslet és a fogyasztás visszaesése miatt nincs mód. A nyírmadai gazdaságban naponta 1700 liter tejet adnak a tehenek.
Két tűz között a mezőgazdasági termelők

Balázs Attila A mezőgazdasági termelői árak áprilisban 19,9 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A közlemény szerint a növényi termékek ára 27,1, az élő állatok és állati termékeké 2,0 százalékkal esett vissza. Az agrártermékek termelőiár-szintje 2009 január-áprilisában 27,8 százalékkal mérséklődött, ami a növényi termékek árszínvonalának 37,4, valamint az élő állatok és állati termékek árainak 4,1 százalékos csökkenéséből adódik.

Áprilisában a gabonafélék termelői ára a 2008 áprilisihoz viszonyítva nagymértékben, 40,7 százalékkal esett vissza, ez részben a 2008 hasonló időszakában tapasztalt magas bázis következménye. Az idén január-áprilisban a gabonafélék termelői átlagára 48,7 százalékkal csökkent az előző év január-áprilisihoz képest, ugyanebben az időszakban az ipari növények ára 15 százalékkal lett kisebb. Az olajnövények termelői ára áprilisban 0,5 százalékkal mérséklődött az előző év áprilisához viszonyítva, míg a burgonya termelői ára 2008 negyedik hónapjához képest 10,8 százalékkal nőtt.
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a zöldségfélék termelői ára 2009 áprilisában az előző év azonos hónapjához képest 0,8 százalékkal nőtt. Ebben az időszakban a jelentősebb súlyú termékek közül megjelent a prímőr paradicsom és a zöldpaprika, ezeknek a termékeknek az ára 36,7, illetve 7,3 százalékkal növekedett, ugyanakkor ebben a hónapban ezen termékek forgalmának aránya az év egészére vonatkozó súlyukhoz viszonyítva még nem jelentős. A gyümölcsök termelői árának 1,0 százalékos csökkenését lényegében a tavalyi étkezési alma árának alakulása határozza meg, a többi gyümölcsféleség súlya ebben az időszakban elhanyagolható.
A vágóállatok termelői árainak 5 százalékos növekedése főként a vágósertés árának 18, és a vágómarha árának ennél valamivel kisebb, 13,6 százalékos emelkedéséből, illetve a vágóbaromfi árának 8,8 százalékos csökkenéséből adódott. Az állati termékek árainak 16,4 százalékos mérséklődésén belül a 2008 áprilisihoz viszonyítva az étkezési tyúktojás termelői ára 10,6 százalékkal nőtt, közben a tejé 26,1 százalékkal visszaesett. A burgonya ára 2008 első négy hónapjához képest 5,7 százalékkal mérséklődött, a zöldségfélék ára 6,1, a gyümölcsöké pedig 31,4 százalékkal csökkent. A vágóállatok termelői árai 3,7 százalékkal emelkedtek 2008 azonos időszakához képest, míg az állati termékek árai az idei év első négy hónapjában 18,8 százalékkal mérséklődtek, ezen belül a tejé 27,2 százalékkal visszaesett, a tojásé 5,9 százalékkal nőtt.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

idegenelés

nemesítési eljárás; a —>fajra v. a—>fajtára jellemző típustól eltérő egyedek... Tovább

68/2007. (VII. 26.) FVM-EüM-SZMM együttes rendelet

az élelmiszer-elõállítás és forgalomba hozatal egyes élelmiszer-higiéniai feltételeirõl... Tovább

Tovább a lexikonra