Meglepő tények a régi idők kerti munkáiról, amiket jó lenne visszahozni

Meglepő tények a régi idők kerti munkáiról - te hallottál már ezekről?

SzT
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A kertészkedés sokunk számára hobbi vagy akár mindennapi életünk része, de vajon tudjuk-e, hogyan művelték a kertet nagyszüleink idejében? A régi idők kerti munkái számos érdekes és meglepő módszert tartalmaztak, amelyeket ma már alig-alig ismerünk. Ezek az elfeledett praktikák nemcsak hogy fenntartották a kertek szépségét és termékenységét, hanem sokszor egyszerűbbé és hatékonyabbá is tették a munkát. Ebben a cikkben felidézem azokat a régi módszereket és titkokat, amelyekkel nagyszüleink gondozták kertjeiket, és amelyekről talán soha nem is hallottunk.

Meglepő tények a régi idők kerti munkáiról

1. Holdnaptár használata - Meglepő tények a régi idők kerti munkáiról

Lehet, hogy manapság már csak a horoszkópok kapcsán hallunk a hold hatásáról, de nagyszüleink számára a holdfázisok meghatározó szerepet játszottak a kerti munkák tervezésében. A régi idők kertészei pontosan tudták, hogy a növények növekedésére, virágzására és termésére milyen hatással vannak a hold különböző fázisai. Például a növő hold idején ültettek, mert ilyenkor a növények gyorsabban és erősebben nőttek. Az újholdat és a fogyó holdat pedig a gyomlálásra és a talaj előkészítésére használták, mivel úgy vélték, hogy ekkor kevésbé sérülnek a növények és hatékonyabban lehet eltávolítani a gyomokat.

2. Természetes rovarirtók - Meglepő tények a régi idők kerti munkáiról

Míg manapság a boltok polcai roskadoznak a különböző vegyszeres rovarirtóktól, nagyszüleink inkább természetes módszereket használtak a kártevők ellen. A levéltetvek és más apró rovarok ellen például szappanos vízzel permetezték a növényeket. Az erős illatú növények, mint a fokhagyma, a hagyma vagy a bazsalikom, szintén hatékonyak voltak a rovarok távoltartásában. Ezen kívül a csalánból készült főzetet is gyakran használták rovarriasztóként, mivel annak csípős illata és hatóanyagai elriasztották a kártevőket.

3. Komposztálás - Meglepő tények a régi idők kerti munkáiról

A komposztálás sem egy újkeletű módszer, de talán nem is tudjuk, milyen nagy szerepet játszott a régi idők kertészeinek életében. A kerti hulladékot, az ételmaradékokat és a trágyát egyaránt felhasználták a komposztálás során, hogy gazdag és tápanyagokban dús talajt hozzanak létre. A komposztáló gödrök gyakran a kert sarkában kaptak helyet, ahol a természetes bomlási folyamatok révén értékes humusz keletkezett, amit aztán visszaforgattak a földbe, hogy növeljék a terméshozamot és javítsák a talaj minőségét.

4. Vetésforgó - Meglepő tények a régi idők kerti munkáiról

A vetésforgó egy másik olyan módszer, amelyet nagyszüleink gyakran alkalmaztak, hogy megőrizzék a talaj termékenységét és elkerüljék a betegségek terjedését. A különböző növények váltogatása egy adott területen segített megelőzni, hogy a talaj kimerüljön, és hogy a kártevők és betegségek eluralkodjanak a veteményesben. Például a hüvelyeseket követően gyakran ültettek gyökérzöldségeket, mivel a hüvelyesek nitrogénnel gazdagítják a talajt, ami elősegíti a következő növények növekedését.

5. Esővízgyűjtés - Meglepő tények a régi idők kerti munkáiról

Manapság is egyre többen térnek vissza az esővízgyűjtéshez, de nagyszüleink számára ez nem csupán környezettudatos döntés, hanem gyakran szükségszerűség is volt. Az esővíz gyűjtése és felhasználása segített megtakarítani az értékes ivóvizet, és biztosította, hogy mindig legyen elegendő víz a növények öntözésére. Az esővíz ráadásul lágyabb, mint a csapvíz, így kedvezőbb a növények számára is.

Lapozz a cikk második feléért, tudj meg még több meglepő tényt a régi idők kerti munkáiról!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-16

Ezért ne locsold a növényeid kondenzvízzel: egy kertész figyelmeztetései

A kondenzvíz használata elsőre praktikus megoldásnak tűnhet a növények öntözésére. Részletes leírásunkban megtudhatod miért nem javasolt a használata.

2024-07-22

Kerti növények szaporítása egyszerűen! Nézd meg, hogyan!

A kerti növények szaporítása egy igazán örömteli feladat. Most mutatunk néhány hasznos információt, ami segít sikeresen szaporítani kedvenc növényeidet.

2024-07-18

Locsolás kánikulában: ezeket a hibákat ne kövesd el

A locsolás kánikulában szükséges és hasznos. A kert megfelelő öntözése elengedhetetlen a növények egészségének megőrzéséhez és a megfelelő fejlődéshez.

2024-07-18

5+1 érv a csepegtető öntözés mellett a kertekben

A csepegtető öntözés egyre népszerűbbé válik a kerttulajdonosok körében, és jó okkal. A csepegtető rendszer egy modern és gazdaságos megoldás a kertben.

2024-07-24

Fa ültetése nyáron? Felfedjük a titkokat, hogyan lehet a melegben is sikerrel járni!

A fa ültetés nyáron egy izgalmas dolog, extra gondoskodást kíván. Megfelelő odafigyeléssel nyáron is lehet fákat ültetni. Megmutatjuk mire érdemes odafigyelni.

2024-07-03

Tegyünk közösen a fehérgólyák jövőjéért - A 15. hazai országos fehérgólya-felmérés

A 15. hazai fehérgólya-felmérés során a lakosság segítségét kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). A fehérgólyák populációja fogyatkozik.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

biokommunikáció

az állatok egymás közötti, különböző jelekkel, jelrendszerekkel, kém. anyagokkal történő... Tovább

Az akác felhasználása

A szakértők szerint az egyik legtartósabb fafajta az akác, ezért kültéren remekül... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Kertészet Környezetvédelem