Egy rosszul megválasztott matrac sok kellemetlenséget okozhat, ezért is fontos, hogy számunkra megfelelő matracot válasszunk!

6 jó tanács matracválasztáshoz

AN
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Sokszor túl sokat aggódunk, hogy egy hordozó vagy egy ülés mennyire kényelmes, egészséges a babának, ennél fontosabb dologgal, a matraccal pedig egyáltalán nem foglalkozunk.

Tippek matrac vásárláshoz

Annak ellenére, hogy a csecsemők és a babák idejük nagy részét ágyban töltik, elbagatizáljuk a matrac kérdését. Fontossága kétségtelen, mégsem foglalkozunk eleget vele.
 

Összegyűjtöttünk 6 jó tanácsot, ami segít a választásban.

1. Alátámasztás/ Keménység

 


Egy rosszul megválasztott matrac a baba gyenge, törékeny csontját deformálhatja, rossz fejlődési irányba befolyásolhatja. Az a legjobb, ha a matrac megfelelően alátámasztja a testet. Összes izmot megtámasztja a matrac, vagyis alvás közben nem feszülnek, hanem pihenni tudnak. Követi a test formáját, így a gerincoszlop minden helyzetben a megfelelő alakot veszi fel.

Szokták mondani, hogy a kemény matrac a legjobb! Ami igaz is, meg nem is. Ha túl kemény a matrac elnyomhatja az izmokat és az idegeket. Ha pedig túl puha, akkor pedig nem tartja a gerincet, ami sokkal ártalmasabb tud lenni! A legjobb, az arany középutat választani, ne legyen túl kemény, de túl puha sem.

2. Méret

A matrac vásárlásakor nagyon fontos a méret. Ha egy kicsivel is kisebb, akkor már nem ugyanazt a funkciót látja el. A standard méretek 60×120 és 70×140. Nem kell megijedni, ha nem ekkora a kiságy, akkor sincs gond. Ma már a legtöbb helyen egyéni méretre is szabnak. A matracok vastagsága 6-8 cm–ig terjed, de ez gyártónként változó.

3. Nem kérdés a kókusz!

 


Szerintem nem- de szerinted? Ha még mindig kételyek gyötörnek, és drágállod érte az összeget, nem árt néhány dologgal tisztába lenned! Mi a különbség a matrac és a kókuszmatrac között? Mind a kettő ugyanazt a célt szolgálja, de a kókuszmatrac alapanyaga természetes, antiallergén kókuszrost. Tartósságát tekintve sokkal hosszabb életű, mint egy sima matrac. Gondolom így már érthető!

4. Szellőzés/ légáteresztés

 


A megfelelő szellőzés és légáteresztés nagyon fontos. Miért? Nagyon sok anyuka panaszkodik, hogy egy-egy baleset után, még mindig büdös a matraca, hiába súrolta ki. Persze mert az magába szívja a nedvességét. Ezzel szemben a kókuszmatracok nem, hogy magába szívják, hanem taszítják a vizet, ezen felül, nagyon jól szellőznek. Elpárologtatja a felületére került nedvességet, legyen az, pisi vagy izzadság. Légáteresztő képességnek köszönhetően a hasra fordult baba is szabadon lélegzik, hisz arca nem süpped a matracba. Jó szellőzése miatt az atkák és baktériumok nem tudnak megtelepedni a kókuszrostban, mert hiányzik a számukra ideális nedves, nyirkos élettér.

5. Bababarát húzat

 


Mivel a baba bőre közvetlenül érintkezik a matrac huzatával, csak természetes alapanyagokkal borított matracokat érdemes vásárolni. Ma már szerencsére, a legtöbb gyártó csak 100%-os pamuttal dolgozik. Nincs hiány választékban, elsősorban pamut, frottír, gyapjú alapanyagokat használnak. Ezeket is ma már különféle illatanyagokkal vonják be a virágtól kezdve az antimoszkitóig (rovarokat tartja távol). De van olyan húzat is, mely ezüstszállal van keverve, ami megszűri a káros elektromos sugárzásokat.

6. Tisztítás

 


Mivel a matracok huzata levehető (ált. cipzáros), így lehetőség van a tisztításukra is. Anyaguktól függően lehet kézzel és mosógéppel is mosni. Nagyon fontos, hogy mindig nézzük meg a tisztítási leírást, és csak azt alkalmazzuk.

Forrás: www.vitaminsziget.com

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

lucernaliszt-készítés gépei

a jó minőségű, a fehérje- és a karotinbeltartalmát jórészt megőrzött lucernából... Tovább

exogén ritmus (külső ritmus)

az élő szervezetek egyes életműködéseinek olyan szakaszossága, amely egy adott környezeti... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek