Az izmok, a szalagok, és a gerinc néhány része kizárólag alvás közben tud megpihenni, és teljesen ellazulni

Matracok és testhelyzetek hátfájós betegeknek

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az ágy matraca kulcsfontosságú az alvás minõségében, mert nagy mértékben járul hozzá a pihentetõ és kellemes éjszakai alváshoz, és az azt követõ friss felébredéshez. A rossz ágybetét már önmagában is elegendõ a kialvatlansághoz, a rossz közérzethez, a hátfájós embereknek pedig erõsítheti fájdalmait.
A rossz ágybetét már önmagában is elegendõ a kialvatlansághoz


A hátfájás oka sokféle lehet, és a különféle bántalmak enyhítésére egyedi típusú ágy, matrac és alvó testhelyzet szükséges.

Eddig nagyon kevés tudományos kutatás készült a matracokkal és a hátfájással kapcsolatban, ezért az azokban foglalt eredmények sem elég meggyõzõek.
Annyi azonban biztos, hogy a hátfájások okai rendkívül összetettek, ezért nehéz megállapítani, hogy az adott személy matraca kiemelkedõ szerepet játszott-e a fájdalom kialakulásában, vagy felerõsítésében.

Néhány megfontolandó tanács azonban segítségére lehet a fenti problémákkal küszködõ betegek számára:
Az izmok, a szalagok, és a gerinc néhány része kizárólag alvás közben tud megpihenni, és teljesen ellazulni. A hátfájással küszködõ betegeknek ezért különösen fontos, és a gyógyulásukhoz nagy mértékben hozzájárul a kényelmes testhelyzet alvás közben, amit csak egy kényelmes ágymatrac tesz lehetõvé.

Néhány alvó testhelyzet amelyek pihentetik a gerincoszlopot:

Általában az a legkényelmesebb, ha egyenes felületû ágyon hanyatt fekve alszunk miközben a  térdhajlatunk alatt párnák vannak. Ez teljesen tehermentesíti a gerincet, és alsó részének segít felvenni természetes alakját.
Akik az oldalukra fekve szeretnek aludni, tegyenek egy kisebb párnát a térdeik közé, mert így tehermentesítik a csípõjüket és a gerincük alsó részét.
A hason fekvõknek pedig azt ajánljuk, hogy alhasuk és csípõjük tájékára tegyenek egy lapos puha párnát, hogy kevésbé kicsavart legyen a testhelyzetük, és így a gerincükre kisebb terhelés jusson.
Matracok kiválasztása hátfájós betegeknek:
Ilyenkor a legfontosabb szempont a fájdalmakat okozó betegség fajtája. Ez lehet:

Osteoarthritis:

Az ilyen betegségben szenvedõknek gerincbántalmaik vannak. Nekik leginkább a magzati pozíció kényelmes a behajlított térdek miatt. Ha Önnek ilyen panaszai vannak, használjon állítható támlával és lábtartóval ellátott széket a pihenésre, mert azzal enyhítheti a gerincoszlopára nehezedõ terhelést.

Porckorong betegség:

A gerinccsigolyák közti porckorong valamilyen betegségében szenvedõknek általában sima matracon hason fekve kényelmes aludni, a már az elõbbiekben említett lapos puha párnával a csípõjük alatt.

Spinal stenosis:

A gerinccsatornában lévõ szûkület által okozott betegség. Erre is a magzati pozíció ajánlott alvás közben. Így a gerincvelõre kisebb terhelés jut. Használjon ebben az esetben is állítható támlával és lábtartóval ellátott széket a pihenésre, mert azzal enyhítheti a gerinccsatornára nehezedõ terhelést.

Bursitis:

Ez az úgynevezett nyálkatömlõ gyulladás a csípõ fölött. Számukra elõnytelen a túlságosan kemény matrac, mert erõs fájdalmak okozója lehet. Ha túl kemény tömetû az ágybetét, akkor tegyenek egy puhább réteget a tetejére, ami segít kényelmesebbé tenni a fekvést.

Csípõfájás:

Ebben az esetben is az oldalfekvés szokott célravezetõ lenni a térdek közé helyezett puha párnával. Így kisebb terhelés esik a csípõre.

Porckorong sérv:

 Ilyenkor a legkényelmesebb testhelyzet általában az elváltozás elhelyezkedésétõl függ. A leggyakoribb (paracentrális) elhelyezkedés esetén a hason fekvõ testhelyzet ajánlott, más esetekben például a magzati pozíció is kényelmes lehet.

 Általában igaz, hogy a térdek alátámasztása párnával, segít a hát környékén tapasztalható fájdalom enyhítésében, sokszor a gerincmûtét után is ezt javasolják a betegeknek.

Az állítható hát- és lábtámasszal ellátott székek esetén könnyebben állítható be olyan testhelyzet, ami kényelmes a hátfájdalmakban szenvedõknek. Különösen azokban az esetekben, amikor a fájdalom állás közben, vagy felegyenesedéskor erõsödik meg, és hajlott testhelyzetben enyhül.

A helyes alvást befolyásoló egyéb tényezõk:

Természetesen nem kizárólag a matracokban keresendõ a különféle fájdalmak és alvási nehézségek megoldásának kulcsa, ezért a jó alvás érdekében számos más tényezõt is figyelembe kell venni:

- gyógyszerek mellékhatásai
- rendszertelen alvás
- koffein, alkohol és dohányzás
- alvási apnoé (egyfajta alvászavar)
- idegesség, stressz
 

Ha tehát nem a kényelem hiánya az egyetlen akadálya a pihentetõ alvásnak, akkor olvassa el többi cikkünket ebben a témában, és keresse fel háziorvosát, aki majd segít az alvászavarok okainak és megoldásának megtalálásában.

Tartós vagy erõs hátfájás esetén olyan kóros elváltozásokról is szó lehet, amelyeket nem gyógyít meg pusztán egy matraccsere. Ilyen esetben egy alapos kivizsgálás utáni diagnózis és kezelés szükséges a bántalmak megszüntetéséhez.

Még ekkor is ajánlott az ágy matracának kicserélése, de nem orvosi szempontból, sokkal inkább az Ön kényelmének biztosításához, fokozásához, és a mihamarabbi gyógyuláshoz.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

juhszárnyék

egyszerű, olcsó, természetes anyagból (szalma, napraforgószár, rőzse stb.) épített,... Tovább

paraszimpatikus idegrendszer

a —>vegetatív idegrendszernek a nyúltagyi, a középagyi (—>agyvelő) és a... Tovább

Tovább a lexikonra