A házi víziszárnyas állományok madárinfluenza vírussal történő fertőződés kockázatának csökkentéséről

dr. Süth Miklós - mb. főosztályvezető
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrzési Főosztályának 53152/2006. számú közleménye

1. Az A típusú influenzavírus H5N1 altípusa által okozott erősen patogén madárinfluenza vadon élő madarak által a baromfiállományokra illetve az egyéb fogságban tartott madarakra történő terjesztése kockázatának csökkentése érdekében az Európai Bizottság 2005. október 19-én kiadta 2005/734/EK[1] számú határozatát, melyet azóta számos újabb bizottsági határozat módosított. A bizottsági határozatok magyar nyelven az Európai Unió Hivatalos Lapjában jelennek meg és az Interneten is térítésmentesen hozzáférhetőek. Valamennyi olyan bizottsági határozat, mely Magyarországra vonatkozóan intézkedést állapít meg, közvetlenül hatályos és kötelezően végrehajtandó. A 2005/734/EK bizottsági határozat értelmezését külön FVM közlemény segíti.

 

2. Az erősen patogén madárinfluenza hazai baromfiállományokban történő kimutatása súlyos veszteségeket okoz a teljes magyar baromfiágazat, különösen pedig az érintett területeken gazdálkodó baromfitartók számára. A betegség felszámolásához szükséges állategészségügyi intézkedések emellett számottevő költségvetési terhet rónak a központi költségvetésre.

 

3. A kár csökkentése és a későbbiekre vonatkozó kockázat mérséklése érdekében az FVM Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrzési Főosztály a Baromfi Termék Tanács, valamint a baromfitartók képviselőivel és a megyei állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomások igazgatóival történt egyeztetés során megállapodott azon tartástechnológiai minimumkövetelményekről, melyek betartása a jövőben fokozza a teljesen vagy részben szabadtartású víziszárnyas telepek járványügyi biztonságát.

 

4. A fentiek miatt a további járványkitörések kockázatának csökkentése érdekében a Magyarország területén található, vízibaromfit tartó telepekre állományok betelepítése kizárólag az alábbi feltételek maradéktalan teljesítése mellett engedélyezhető.

 

5. Járulékos biológiai biztonsági intézkedések víziszárnyast tartó baromfitelepeken:

   a. Valamennyi víziszárnyast tartó telepet -állatlétszámtól függetlenül- írásban be kell jelenteni az illetékes megyei állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomás részére, amely a telepet eredményes helyszíni szemlét követően nyilvántartásba veszi és azt egyedi azonosító számmal látja el. Vízibaromfi csak nyilvántartott gazdaságba telepíthető. A betelepítések előtt legalább 1 héttel a kerületi hivatalt írásban tájékoztatni kell a várható betelepítés időpontjáról. A telep eredményes helyszíni szemléjének feltétele a jelen közleményben megállapított minimum követelmények teljesítése.

 

   b. A gazdaságot legalább 50 cm magas, folytonos kerítéssel körbe kell venni.

 

   c. Fertőtlenítés: A fertőtlenítést az egyéb jogszabályokban rögzített feltételek betartásával kell mindig elvégezni, kiemelt figyelemmel az alábbiakra. A telepen csak forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező fertőtlenítőszer használható. A fertőtlenítő szert a használati utasítás illetve a használat módjától függően szükség esetén pótolni kell a fertőtlenítő oldatban. A lábbeli fertőtlenítés céljára elfolyást megakadályozó fertőtlenítő oldatos taposót, kézfertőtlenítésre fertőtlenítő oldatos edényt kell biztosítani. A fertőtlenítő oldatot az elhasználódás (szennyeződés) szerint cserélni kell. Minden személy részére a fertőtlenítés a telepre bemenetelkor és az elhagyásakor kötelező, beleértve a telepi dolgozókat, tulajdonost is! A veszélyes anyagként minősített fertőtlenítőszerek használata esetén a fertőtlenítő szerek biztonsági adatlapját a forgalmazótól be kell szerezni és a fertőtlenítőszer felhasználást vezetni kell (vétel, felhasználás). Az ilyen vegyszereket zárt szekrényben kell tartani. A kerékfertőtlenítés az alábbi eszközök valamelyikével végezhető:

       -   nagynyomású fertőtlenítőgép ("Sterimob")

       -   nagynyomású motoros kézi fertőtlenítő berendezés

       -   fertőtlenítő kapu

       -   kerékfertőtlenítő medence

 

   d. A takarmányt zárt, fedett helyen kell tartani. A tárolás során biztosítani kell, hogy a takarmányhoz ne férjen hozzá idegen fajú állat (vadmadár, rágcsáló stb.). Az ivóvíz minőségű, szükség szerint cserélt friss vizet vagy vezetékből, vagy zárt tároló tartályból kell biztosítani.

 

   e. A telepítés során úgy kell eljárni, hogy szükség esetén valamennyi állat bezárható legyen. Ennek megfelelően az alábbi telepítési sűrűségnek megfelelő minimum alapterületű zárt építményt kell biztosítani az állattartó telepen:

 

Pekingi típusú kacsa esetében

 

Előnevelő (db/m2)

Utónevelő (db/m2)

Mélyalmos tartás

15

5

Rácsos tartás

25

10

 

 

Mulard kacsa esetében

 

Előnevelő (db/m2)

Utónevelő (db/m2)

Mélyalmos tartás

10

5

Rácsos tartás

20

8

 

 

Szürke - fehér liba esetében

 

Előnevelő (db/m2)

Utónevelő (db/m2)

Mélyalmos tartás

8

5

 

 

   f. A kifutó teljes területét megfelelő erősségű madárhálóval kell védeni. Etetést, itatást csak teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell biztosítani.

 

8. A vendégmunkásokat foglalkoztató vállalkozásoknak minden esetben biztosítania kell az elkülönített, megfelelő átöltözési lehetőséget és az alapvető higiéniai követelményeket (mosakodás). A családi gazdálkodóknak is kötelező a ruhacsere erre kijelölt helyiségben, illetve elkülönített helyen mielőtt illetve miután az állatokat gondozta.

 

9. Az állati eredetű melléktermékek gyűjtéséről, ideiglenes tárolásáról a gazdálkodónak gondoskodnia kell (mosható, fertőtleníthető, zárt tartály). Szerződéssel kell rendelkezni arra engedélyezett vállalkozóval az állati eredetű melléktermékek elszállítására. Amennyiben az ilyen melléktermékek gyűjtése az önkormányzati gyűjtőhelyen történik, befogadó nyilatkozatot kell beszerezni az arra illetékes hivataltól.

 

10. Tolltépést vagy a bértömést csak a megfelelő egyszer használatos ruhában szabad elvégezni, melyet a telep elhagyásakor be kell gyűjteni, és meg kell semmisíteni. A tépők, tömők részére mosakodási lehetőséget biztosítani kell.

 

11. A leírt feltételek visszavonásig, illetve új feltételrendszer kihirdetéséig maradnak érvényben.

 

12. A telep állatorvosi ellátását a megyében működési engedéllyel rendelkező állatorvossal, írásos szerződés alapján biztosítani kell.

 

13. Az előnevelésre és az utónevelésre történő kihelyezések (két korosztályos hizlalás) rotáció rendszerű folyamatosságát (4-5 hetenkénti) az elő ill. az utónevelő takarítása és fertőtlenítése után lehet végezni.

 

14. A telepen a hullaboncolás céljára elkülönített helyet, a hulladékok összegyűjtését, fertőtlenítést lehetővé tevő felületet, mosható felületű asztalt, kéz és eszközmosási lehetőséget biztosítani kell.

 

15. A telepen más fajú baromfit és haszonállatot tartani nem lehet.

 

16. A közleményben szereplő minimumkövetelmények ellenőrzésére az állategészségügyi hatóság az interneten közzétett ellenőrzési listát használ az egységes értelmezés érdekében. Az állattartók részére a fenti honlapokon egyéb tájékoztatók és útmutatók is találhatóak a helyes állattartási technológiákra vonatkozóan. (http://sgicenter.oai.hu/OJK/libatelep.doc)

Forrás: www.fvm.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

takarmány-előtároló

a ->stabil takarmányozóval felszerelt istállókban a takarmány tárolására szolgáló, ált.... Tovább

Abel

Tavaszi zab Cél: csupasz étkezési és takarmány zab Leírás:A fajta növekedési típusa... Tovább

Tovább a lexikonra