Milyen gyümölcsfát ültess idén? Ez az 5 legkönnyebben termeszthető gyümölcsfa

Milyen gyümölcsfát ültess idén? Ez az 5 legjobb választás!

VN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Szeretnéd, ha valamilyen gyümölcsfa állna az udvarodon, és tudnád élvezni a termését? Idén ültess te is gyümölcsfát, azt is megmutatjuk, melyikkel jársz a legjobban! Jöjjön a legkönnyebben termeszthető gyümölcsfák listája!

legkönnyebben termeszthető gyümölcsfák

Melyek a legkönnyebben termeszthető gyümölcsfák?

A gyümölcsfák állandó odafigyelést és gondozást igényelnek, nem igaz? Az igazság az, hogy sok gyümölcsfát viszonylag könnyű fenntartani, és begyűjteni a termést, ha megfelelő fát választunk. Na de milyet is érdemes? Ha van már tapasztalatod gyümölcsfákkal, akkor választhatsz akármilyen típust, ha pontosan utánanéztél, hogy milyen követelményei vannak a nevelésének, és úgy ítéled meg, hogy tudod is azt tartani. Például citromfát hazánkban nagyon nehéz termelni. ha kezdő vagy, akkor pedig azt javasoljuk, hogy a legkönnyebben termeszthető gyümölcsfák listájáról válassz! Minél kevésbé kell folyamatosan ellenőriznie a fa egészségét, annál jobb választás lehet egy kezdő fatulajdonos számára.

Az egyik legkönnyebben termeszthető fa a körtefa

Sokan a körtefát tartják a legkönnyebben termeszthető gyümölcsfának. Az ázsiai körtefafajták a kezdők számára tökéletes gyümölcsfákként ismertek, mivel gondozásuk egyszerű, és rengeteg gyümölcsöt hoznak kis erőfeszítéssel. A körtefák többnyire nagyon ellenállóak sok olyan betegséggel szemben is, amelyekkel más gyümölcsfák küzdenek. Néhány körtefajta még öntermékeny is, vagyis nem kell egynél több fa, hogy beporozzon és gyümölcsöt hozzon. Ezek a legjobb körtefajták. Oldalunkon részletes cikket találsz a körtefa termesztéséről!  

A szilvafák is könnyen termeszthetőek

Sokféle éghajlaton találkozhatunk szilvafákkal, hazánkban azonban különösen népszerűek. És nem csak azért, mert remek pálinka alapanyagok, hanem azért is mert tökéletesek az éghajlati viszonyok számára. Rengeteg gyümölcsöt fog hozni, nem győzöd majd lekvárnak, kompótnak eltenni, csak aztán nehogy te is szilvapálinka főzésre add a fejed…. Számos európai szilvafajta öntermékeny! Az egyetlen dolog, amire igazán figyelnie kell, az az, hogy a talaj ne legyen vizes. A szilvafa megfelelő metszése is nagyon  fontos.  

A cseresznyefák is nagyon könnyen termeszthetőek, akár kezdőként is

A cseresznyefák szintén nagyon népszerűek hazánkban. Tavasszal gyönyörű virággal, nyáron pedig mennyei zamatos mély piros terméssel aranyozzák be mindennapjainkat. Már korábban írtunk egy részletes cseresznyefa ültetés útmutatót , aminek elolvasását feltétlenül ajánljuk, ha erre a gyümölcsfára esik a választásod. Egy másik korábbi cikkünkben pedig azt is bemutattuk, hogyan termeszthető cseresznye magról. A cseresznye mellett a meggyfa ültetését is érdemes megfontolni, hiszen ez sem nagy nevelési igényű, termése viszont a legfinomabb süteményeink fő alapanyaga. 

A fügefák is könnyen termeszthetőek, gyümölcsük pedig mennyei

A fügefák nagyon ellenállóak a betegségekkel szemben, és sokféle éghajlaton is boldogulnak – még melegen és szárazon is. A legtöbb elterjedt fügefa önbeporzó. Más fákhoz képest is nagyon gyorsan nőnek, ami jó dolog, ha nincs türelmed megvárni egy olyan fát, amelynek sokáig kell öregednie, mielőtt gyümölcsöt hozna. Mikor ültesd el a fügefát, ősszel, vagy tavasszal? Ebben a cikkben részletesen kifejtjük a választ. És természetesen egy részletes útmutatót is találsz a fügefa gondozásáról.

És persze az almafák sem maradhatnak le a könnyen termeszthető gyümölcsfák listájáról

Az almafák hagyományos magyar fák, amik több éghajlaton is jól működnek. termesztésüket szinte elrontani sem lehet. Néhány almafajta, mint például a Golden Delicious, öntermékeny, de számos más fajta keresztbeporzást igényel. Plusz piros pont, hogy az almafák általában szélesebbre nőnek, mint magasra, ami sokkal egyszerűbbé teszi a betakarítást. Ügyelj az almafák leggyakoribb betegségeinek elkerülésére!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-06-23

Kövesd ezeket a tippeket, hogy a kertedben minden gyümölcsfa bőségesen teremjen

Nincs jobb annál, mint a kertben jól belakmározni az isteni gyümölcsökből. Ezek a legjobb házi praktikák, hogy a kertedben minden gyümölcsfa bőségesen teremjen.

2024-06-25

Ismerd meg az egérdinnyét: apró csodagyümölcs a kertedben

Ismerd meg te is az egérdinnyét, más néven Mexikói mini datolyauborkát! Ez a különleges gyümölcs könnyen termeszthető és sokoldalúan felhasználható.

2024-06-25

Ezek lehetnek az okai annak, hogy nem érik be teljesen a szeder

Te is azt tapasztalod, hogy a szeder bokrod tele van nem teljesen beérett, pirosan maradt gyümölcsökkel, amiknek az íze sem az igazi? Ezt kell, hogy tudd!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kábítás

a —>‘vágóállatok öntudatának kikapcsolása levágásuk előtt. Célja az állatnak... Tovább

kiemelő automata

a vontatott munkagépek üzembe állításakor és szállítási helyzetbe emelésekor alkalmazott... Tovább

Tovább a lexikonra
gyógynövénytermesztés gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert