Útmutató a cseresznyefa helyes ültetéséhez és gondozásához

hirdetes

Cseresznyefa ültetési útmutató a különböző fajták helyes gondozásához

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az egyik legszebb virágokat hozó tavaszi gyümölcsfánk egyértelműen a cseresznyefa, de házi kertészkénk elgondolkodhatunk ültetésének technikáján és a megfelelő gondozásán, így összeállítottunk egy cseresznyefa ültetési és gondozási útmutatót, hogy a te kertedet is kivirágoztassuk az év minden évszakára.

cseresznyefa ültetés

Útmutató a cseresznyefa ültetéséhez és gondozásához


A cseresznyefa szereti a teljes napsütést, és elviseli a legtöbb talajtípust. Ültessük ősszel, tavasszal vagy télen enyhe időszakokban. A virágzó cseresznye nem alkalmas a mély déli területekre, mivel télen hideg időszakra van szüksége a virágzás elindításához.

A fa ültetése viszonylag egyszerű, mivel a virágzó cseresznye nem igényel különleges kezelést. Megéri azonban a területet jól előkészíteni, bő, jól korhadt szerves anyag, ültetési keverék vagy talajjavító anyag hozzáadásával. Öntözzük rendszeresen a fa első vagy két évszakában, amíg meg nem áll. Az ültetés utáni talajtakarás segít megőrizni a nedvességet.

Fontos, hogy az ültetés során ne sértsük meg a gyökereket, mert ez a sérülés helyétől nem kívánt hajtásokhoz vezethet. Az újonnan ültetett fákat is érdemes megvédeni a vadonélő állatoktól.

Cseresznyefa ápolási tippek

A cseresznyefa metszése nem mindig szükséges, mivel a fák hajlamosak segítség nélkül kifejleszteni természetes formájukat. Ha a metszés szükségessé válik, a nyár közepe vagy vége a legjobb időszak, mivel a sebek sokkal gyorsabban gyógyulnak, mint az év más időszakaiban. Egyes betegségek metszés közben megfertőzik a virágzó cseresznyét, ezért korlátozzuk a metszést az alapvető formázásra és javításra. Ha azonban a gyökerekből, vagy a törzsön erőteljes hajtások fakadnak, azonnal vágjuk le.

Évente újítsuk meg a választott talajtakaró típust, és évente plusz tápanyaggal lássuk el, különösen a korai években, mivel ez segít a cseresznyevirágfájának megtelepedésében és növekedésében. Válasszunk egy adott fatakarmányt, amely elérhető az interneten és a faiskolákban.

hirdetes

A vizesedés gyakran a rossz növekedés oka, ezért kerüljük a rosszul vízelvezető helyeken történő ültetést, és bár fontos, hogy az újonnan ültetett fákat nedvesen tartsuk, ne hagyjuk túl sokáig működni az öntözőt.

Hogyan szaporítsunk virágzó cseresznyefát

Nagyon kevés, bármilyen fajta cseresznyevirágú fa könnyen szaporítható a házi kertész számára. Ritkán gyökereznek a dugványokról, sokuk nem hoz gyümölcsöt, és kevesen fejlesztenek elég alacsony ágakat ahhoz, hogy a talajhoz tapadjanak, hogy gyökeret tudjanak állítani.

hirdetes

Néhány virágzó cseresznyefa azonban termést hoz, és mindegyikben van egy mag. Ezeket a magokat el lehet kezdeni, de speciális kezelést igényelnek.

1.    Miután eltávolítottuk a magokat, helyezzük őket hideg folyóvíz alá, hogy le tudjuk dörzsölni az összes húst, csak a magokat hagyva.

2.    Töltsünk meg egy 5-6 hüvelykes virágcserepet nedves virágfölddel, koppintsunk vele az asztalra, hogy a talaj leülepedjen, majd távolítsuk el a magokat egymástól egy-két hüvelyknyire a felületen.

3.    Fedjük le még virágfölddel, majd öntözzük addig, amíg a víz ki nem szivárog az edény vízelvezető nyílásaiból.

4.    Helyezze az edényt műanyag zacskóba, zárjuk le, és tegyük a hűtőszekrény ropogós fiókjába. Ne hagyjuk kiszáradni.

5.    Három hónap elteltével vigyük ki, ahol tavasszal kikelnek a magok. Amikor azonban az új cseresznyefáid végül virágoznak, könnyen kiderülhet, hogy különböznek attól a fától, amelyről származtak.

Főbb problémák és megoldásuk

A kártevők és betegségek széles köre okozhat gondot a virágzó cseresznye esetében. Néhányat általában figyelmen kívül lehet hagyni, néhányat nem lehet kezelni, másokra oda kell figyelni. A kártevők problémái közé tartoznak a sátorhernyók, az őszibarackfúrók, a San Jose-i pikkely, a levéltetvek (feketelégy stb.) és a takácsatkák. Nehéz döntés lehet annak eldöntése, hogy védekezzünk-e a cseresznye kártevői ellen, és mit használjunk.

A sátorhernyók a tömlőből folyó vízfúvással vezérelhetők, míg mindenféle hernyó a Bt organikus gombaölő szerrel.

Lehetséges betegségproblémák közé tartozik az ezüstlevél, a levélfoltok, az elhalás, a levélgöndörödés, a lisztharmat és a tűzoltás. Ha kétségeink vannak, forduljunk tapasztalt kertészhez.

Általában azok a cseresznyefák szenvednek a legkevesebb problémától, amelyek jól növekszenek, és szükség szerint etetik és öntözik. Fontoljuk meg az udvar többi részének beültetését madaraknak vagy vadon élő állatoknak szánt növényekkel, hogy azok táplálkozhassanak a cseresznye kártevőivel. A metszés elkerülése is segít, mivel egyes betegségek a metszésvágással megfertőződnek.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-31

Levendulatermesztési hibák – a 6 legnagyobb elkerülendő hiba a kertészek szerint

Ebben a cikkben felsorolunk hat olyan gyakori hibát, amelyeket érdemes elkerülni a levendulatermesztés során, ahogy egy kertészeti szakértő javasolja.

2023-05-31

Az 5 legszebb Dália fajta – Ha igazi különlegességet szeretnél a kertedbe

Ha érdekelnek a dáliák és szeretnéd megismerni az öt legszebb fajtájukat, akkor olvasd tovább ezt a cikket. Összegyűjtöttük az öt legszebb dáliafajtát!

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-06-06

A Balaton-felvidék csodaszép eldugott levendulásai- mintha tündérországban járnánk

A balaton-felvidék legszebb levendulásai: a mostani cikkünkben összegyűjtött páratlanul szép, és különleges lila levendulamezők téged is el fognak varázsolni.

2023-06-02

A zsálya pozitív hatásai, nem is hinnéd mennyi mindenre jó

A zsálya sokoldalú, egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak. Mutatjuk is a zsálya pozitív hatásait az egészségre!

2023-05-31

Dobd fel a kertedet, készíts csodaszép kerti lámpásokat

Nyaranta elkel néhány olyan apróság, mint az alábbiakban bemutatott lámpások. Olyan kreatív ötleteket mutatunk neked, amik egy fillérbe sem kerülnek!

2023-05-30

Milyen növényekkel érdemes társítani a levendulát, és miért?

Kártevők elleni védelem, talaj javítás, esztétikai szempontok: ebben a cikkben felfedezheted, mely növényeket érdemes társítani a levendulával, és miért.

2023-05-31

A tereprendezési sziklák tisztítása – egyszerű módszerek, hogy újra jól nézzen ki a sziklakert

A sziklakert sziklái könnyen bevonódhatnak mohával vagy szennyeződésekkel, aminek következtében elveszítik eredeti megjelenésüket, viszont egyszerű tisztítani!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Szárszilárdító Moddus 250 EC

Kalászosok növekedésszabályzó készítménye, rövidíti az ízközöket és javítja a szár... Tovább

egypatás háziállat

az egypatás háziállatok (pl. —>ló, szamár, öszvér) az ötujjú ősöktől származnak,... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert Kertészet