Útmutató a cseresznyefa helyes ültetéséhez és gondozásához

Cseresznyefa ültetési útmutató a különböző fajták helyes gondozásához

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az egyik legszebb virágokat hozó tavaszi gyümölcsfánk egyértelműen a cseresznyefa, de házi kertészkénk elgondolkodhatunk ültetésének technikáján és a megfelelő gondozásán, így összeállítottunk egy cseresznyefa ültetési és gondozási útmutatót, hogy a te kertedet is kivirágoztassuk az év minden évszakára.

cseresznyefa ültetés

Útmutató a cseresznyefa ültetéséhez és gondozásához


A cseresznyefa szereti a teljes napsütést, és elviseli a legtöbb talajtípust. Ültessük ősszel, tavasszal vagy télen enyhe időszakokban. A virágzó cseresznye nem alkalmas a mély déli területekre, mivel télen hideg időszakra van szüksége a virágzás elindításához.

A fa ültetése viszonylag egyszerű, mivel a virágzó cseresznye nem igényel különleges kezelést. Megéri azonban a területet jól előkészíteni, bő, jól korhadt szerves anyag, ültetési keverék vagy talajjavító anyag hozzáadásával. Öntözzük rendszeresen a fa első vagy két évszakában, amíg meg nem áll. Az ültetés utáni talajtakarás segít megőrizni a nedvességet.

Fontos, hogy az ültetés során ne sértsük meg a gyökereket, mert ez a sérülés helyétől nem kívánt hajtásokhoz vezethet. Az újonnan ültetett fákat is érdemes megvédeni a vadonélő állatoktól.

Cseresznyefa ápolási tippek

A cseresznyefa metszése nem mindig szükséges, mivel a fák hajlamosak segítség nélkül kifejleszteni természetes formájukat. Ha a metszés szükségessé válik, a nyár közepe vagy vége a legjobb időszak, mivel a sebek sokkal gyorsabban gyógyulnak, mint az év más időszakaiban. Egyes betegségek metszés közben megfertőzik a virágzó cseresznyét, ezért korlátozzuk a metszést az alapvető formázásra és javításra. Ha azonban a gyökerekből, vagy a törzsön erőteljes hajtások fakadnak, azonnal vágjuk le.

Évente újítsuk meg a választott talajtakaró típust, és évente plusz tápanyaggal lássuk el, különösen a korai években, mivel ez segít a cseresznyevirágfájának megtelepedésében és növekedésében. Válasszunk egy adott fatakarmányt, amely elérhető az interneten és a faiskolákban.

A vizesedés gyakran a rossz növekedés oka, ezért kerüljük a rosszul vízelvezető helyeken történő ültetést, és bár fontos, hogy az újonnan ültetett fákat nedvesen tartsuk, ne hagyjuk túl sokáig működni az öntözőt.

Hogyan szaporítsunk virágzó cseresznyefát

Nagyon kevés, bármilyen fajta cseresznyevirágú fa könnyen szaporítható a házi kertész számára. Ritkán gyökereznek a dugványokról, sokuk nem hoz gyümölcsöt, és kevesen fejlesztenek elég alacsony ágakat ahhoz, hogy a talajhoz tapadjanak, hogy gyökeret tudjanak állítani.

Néhány virágzó cseresznyefa azonban termést hoz, és mindegyikben van egy mag. Ezeket a magokat el lehet kezdeni, de speciális kezelést igényelnek.

1.    Miután eltávolítottuk a magokat, helyezzük őket hideg folyóvíz alá, hogy le tudjuk dörzsölni az összes húst, csak a magokat hagyva.

2.    Töltsünk meg egy 5-6 hüvelykes virágcserepet nedves virágfölddel, koppintsunk vele az asztalra, hogy a talaj leülepedjen, majd távolítsuk el a magokat egymástól egy-két hüvelyknyire a felületen.

3.    Fedjük le még virágfölddel, majd öntözzük addig, amíg a víz ki nem szivárog az edény vízelvezető nyílásaiból.

4.    Helyezze az edényt műanyag zacskóba, zárjuk le, és tegyük a hűtőszekrény ropogós fiókjába. Ne hagyjuk kiszáradni.

5.    Három hónap elteltével vigyük ki, ahol tavasszal kikelnek a magok. Amikor azonban az új cseresznyefáid végül virágoznak, könnyen kiderülhet, hogy különböznek attól a fától, amelyről származtak.

Főbb problémák és megoldásuk

A kártevők és betegségek széles köre okozhat gondot a virágzó cseresznye esetében. Néhányat általában figyelmen kívül lehet hagyni, néhányat nem lehet kezelni, másokra oda kell figyelni. A kártevők problémái közé tartoznak a sátorhernyók, az őszibarackfúrók, a San Jose-i pikkely, a levéltetvek (feketelégy stb.) és a takácsatkák. Nehéz döntés lehet annak eldöntése, hogy védekezzünk-e a cseresznye kártevői ellen, és mit használjunk.

A sátorhernyók a tömlőből folyó vízfúvással vezérelhetők, míg mindenféle hernyó a Bt organikus gombaölő szerrel.

Lehetséges betegségproblémák közé tartozik az ezüstlevél, a levélfoltok, az elhalás, a levélgöndörödés, a lisztharmat és a tűzoltás. Ha kétségeink vannak, forduljunk tapasztalt kertészhez.

Általában azok a cseresznyefák szenvednek a legkevesebb problémától, amelyek jól növekszenek, és szükség szerint etetik és öntözik. Fontoljuk meg az udvar többi részének beültetését madaraknak vagy vadon élő állatoknak szánt növényekkel, hogy azok táplálkozhassanak a cseresznye kártevőivel. A metszés elkerülése is segít, mivel egyes betegségek a metszésvágással megfertőződnek.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-09

Málnatermesztés mesterfokon - ezekre figyelj oda egy kertész szerint

A málnatermesztés nem ördöngösség, de vannak bizonyos tippek és praktikák, amiket neked is be kell tartanod, mutatjuk egy kertész tanácsival, hogy mire figyelj.

2024-04-10

Ezeket a növényeket ültesd a hortenziád mellé, hogy még szebben virágozzon

Ezekkel a növényekkel társítva érhetjük el a legszebb hortenzia virágzást! Ismerjük meg a hortenzia igényeinek megfelelő társakat, mutatjuk melyek a legjobbak!

2024-04-09

Egy citrus hibrid, melyet már kaphatunk itthon, és akár kertben is jól érezheti magát

Fedezd fel a limequat egzotikus ízét és dekoratív külsejét! Ismerd meg a gondozás titkait, és élvezd a frissítő termést egy kertész tanácsaival és tippjeivel.

2024-04-10

Ültessünk sarkantyúkát április közepén ezekkel a tanácsokkal

Ültessünk sarkantyúkát április közepén ezekkel a tanácsokkal. Fogadjátok meg kertészünk tanácsait a sarkantyúka ültetésével és gondozásával kapcsolatban!

2024-04-10

Áprilisban indulhat a pázsitfelújítás, ezekkel a lépésekkel

Indítsuk el a pázsitfelújítást ezekkel a lépésekkel, hiszen áprilisban végre eljött az ideje ezeknek a teendőknek. Kövessétek kertészünk szuper tanácsait ti is!

2024-04-10

Itt az eredmény: ez a magyarok kedvenc dísznövénye

Itt a magyarok kedvenc dísznövénye, nézzük meg, melyik az és miért éppen ez a növény oly sok ember kedvence:

2024-04-11

Ültessük el MOST a nyáron virágzó cserjéket!

Április és május a tökéletes időszak a nyáron virágzó cserjék ültetéséhez, ezért most kertészünk elhozta nektek a legjobb tanácsokat, tippeket a nyári cserjékhez!

2024-04-09

Egy növény, amibe azonnal beleszeretsz: A hibiszkusz szaporítása dugványozással

A hibiszkusz egy csodás virág, melynek szaporítása dugványozással nagyon egyszerű. Jöjjön a hibiszkusz szaporítása dugványozással lépésről lépésre, kövesd!

További cikkek ebben a témában


gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert Kertészet