Útmutató a cseresznyefa helyes ültetéséhez és gondozásához

Cseresznyefa ültetési útmutató a különböző fajták helyes gondozásához

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az egyik legszebb virágokat hozó tavaszi gyümölcsfánk egyértelműen a cseresznyefa, de házi kertészkénk elgondolkodhatunk ültetésének technikáján és a megfelelő gondozásán, így összeállítottunk egy cseresznyefa ültetési és gondozási útmutatót, hogy a te kertedet is kivirágoztassuk az év minden évszakára.

cseresznyefa ültetés

Útmutató a cseresznyefa ültetéséhez és gondozásához


A cseresznyefa szereti a teljes napsütést, és elviseli a legtöbb talajtípust. Ültessük ősszel, tavasszal vagy télen enyhe időszakokban. A virágzó cseresznye nem alkalmas a mély déli területekre, mivel télen hideg időszakra van szüksége a virágzás elindításához.

A fa ültetése viszonylag egyszerű, mivel a virágzó cseresznye nem igényel különleges kezelést. Megéri azonban a területet jól előkészíteni, bő, jól korhadt szerves anyag, ültetési keverék vagy talajjavító anyag hozzáadásával. Öntözzük rendszeresen a fa első vagy két évszakában, amíg meg nem áll. Az ültetés utáni talajtakarás segít megőrizni a nedvességet.

Fontos, hogy az ültetés során ne sértsük meg a gyökereket, mert ez a sérülés helyétől nem kívánt hajtásokhoz vezethet. Az újonnan ültetett fákat is érdemes megvédeni a vadonélő állatoktól.

Cseresznyefa ápolási tippek

A cseresznyefa metszése nem mindig szükséges, mivel a fák hajlamosak segítség nélkül kifejleszteni természetes formájukat. Ha a metszés szükségessé válik, a nyár közepe vagy vége a legjobb időszak, mivel a sebek sokkal gyorsabban gyógyulnak, mint az év más időszakaiban. Egyes betegségek metszés közben megfertőzik a virágzó cseresznyét, ezért korlátozzuk a metszést az alapvető formázásra és javításra. Ha azonban a gyökerekből, vagy a törzsön erőteljes hajtások fakadnak, azonnal vágjuk le.

Évente újítsuk meg a választott talajtakaró típust, és évente plusz tápanyaggal lássuk el, különösen a korai években, mivel ez segít a cseresznyevirágfájának megtelepedésében és növekedésében. Válasszunk egy adott fatakarmányt, amely elérhető az interneten és a faiskolákban.

A vizesedés gyakran a rossz növekedés oka, ezért kerüljük a rosszul vízelvezető helyeken történő ültetést, és bár fontos, hogy az újonnan ültetett fákat nedvesen tartsuk, ne hagyjuk túl sokáig működni az öntözőt.

Hogyan szaporítsunk virágzó cseresznyefát

Nagyon kevés, bármilyen fajta cseresznyevirágú fa könnyen szaporítható a házi kertész számára. Ritkán gyökereznek a dugványokról, sokuk nem hoz gyümölcsöt, és kevesen fejlesztenek elég alacsony ágakat ahhoz, hogy a talajhoz tapadjanak, hogy gyökeret tudjanak állítani.

Néhány virágzó cseresznyefa azonban termést hoz, és mindegyikben van egy mag. Ezeket a magokat el lehet kezdeni, de speciális kezelést igényelnek.

1.    Miután eltávolítottuk a magokat, helyezzük őket hideg folyóvíz alá, hogy le tudjuk dörzsölni az összes húst, csak a magokat hagyva.

2.    Töltsünk meg egy 5-6 hüvelykes virágcserepet nedves virágfölddel, koppintsunk vele az asztalra, hogy a talaj leülepedjen, majd távolítsuk el a magokat egymástól egy-két hüvelyknyire a felületen.

3.    Fedjük le még virágfölddel, majd öntözzük addig, amíg a víz ki nem szivárog az edény vízelvezető nyílásaiból.

4.    Helyezze az edényt műanyag zacskóba, zárjuk le, és tegyük a hűtőszekrény ropogós fiókjába. Ne hagyjuk kiszáradni.

5.    Három hónap elteltével vigyük ki, ahol tavasszal kikelnek a magok. Amikor azonban az új cseresznyefáid végül virágoznak, könnyen kiderülhet, hogy különböznek attól a fától, amelyről származtak.

Főbb problémák és megoldásuk

A kártevők és betegségek széles köre okozhat gondot a virágzó cseresznye esetében. Néhányat általában figyelmen kívül lehet hagyni, néhányat nem lehet kezelni, másokra oda kell figyelni. A kártevők problémái közé tartoznak a sátorhernyók, az őszibarackfúrók, a San Jose-i pikkely, a levéltetvek (feketelégy stb.) és a takácsatkák. Nehéz döntés lehet annak eldöntése, hogy védekezzünk-e a cseresznye kártevői ellen, és mit használjunk.

A sátorhernyók a tömlőből folyó vízfúvással vezérelhetők, míg mindenféle hernyó a Bt organikus gombaölő szerrel.

Lehetséges betegségproblémák közé tartozik az ezüstlevél, a levélfoltok, az elhalás, a levélgöndörödés, a lisztharmat és a tűzoltás. Ha kétségeink vannak, forduljunk tapasztalt kertészhez.

Általában azok a cseresznyefák szenvednek a legkevesebb problémától, amelyek jól növekszenek, és szükség szerint etetik és öntözik. Fontoljuk meg az udvar többi részének beültetését madaraknak vagy vadon élő állatoknak szánt növényekkel, hogy azok táplálkozhassanak a cseresznye kártevőivel. A metszés elkerülése is segít, mivel egyes betegségek a metszésvágással megfertőződnek.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-06-25

Ismerd meg az egérdinnyét: apró csodagyümölcs a kertedben

Ismerd meg te is az egérdinnyét, más néven Mexikói mini datolyauborkát! Ez a különleges gyümölcs könnyen termeszthető és sokoldalúan felhasználható.

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-06-25

Ezek lehetnek az okai annak, hogy nem érik be teljesen a szeder

Te is azt tapasztalod, hogy a szeder bokrod tele van nem teljesen beérett, pirosan maradt gyümölcsökkel, amiknek az íze sem az igazi? Ezt kell, hogy tudd!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ökológiai csoport

elvben olyan fajok —>populációi, amelyeknek adott környezeti tényezővel szembeni... Tovább

10/2006. (II. 3.) FVM rendelet

a Duna Borvidéki Régió szabályzatáról A szõlõtermesztésrõl és a borgazdálkodásról... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert Kertészet