Cseresznyefa termesztés magról! Lépésről lépésre!

hirdetes

Tippek a cseresznyemag ültetéséhez: Cseresznyefa termesztés magról

AN
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Hogy ha te is cseresznye imádó vagy, biztos eszedbe jutott már, hogy de jó lenne otthon egy saját cseresznyefa. De hogyan lehet ezt megvalósítani? Most kiderül!

Cseresznyefa ültetés otthon

Hogyan lehet cseresznyefát magról termeszteni?

A cseresznyefa magról történő termesztése nem csak egy olcsó módja a cseresznyefa termesztésének, de szórakoztató és a végeredmény finom is!

 

Honnan szerezzünk cseresznyemagot?

A legjobb, ha olyan cseresznyemagot választunk, ami a környéken növekvő fáról vagy a termelői piacról vásárolt cseresznyéből való. Az élelmiszerboltokból származó cseresznyét olyan módon hűtve tárolják, hogy a magvak csírázásra nem biztos, hogy alkalmasak.

Hogyan neveljünk cseresznyefákat magról?

Ha megvan a mag, akkor tegyük egy tál meleg vízbe. Hagyjuk a magokat ázni körülbelül öt percig, majd enyhén dörzsöljük le róla a héját és az esetleg rajta maradt gyümölcs darabokat. Tegyük ki a tiszta magokat egy papírtörlőre, lehetőleg meleg helyen és hagyjuk száradni olyan három-öt napig. Ha kellőképpen megszáradtak a magok, akkor helyezzük át őket egy műanyag edénybe, felcímkézve és szorosan lezárva. Tároljuk a magokat a hűtőszekrényben tíz hétig.

Miért szükséges ez? A cseresznyének át kell mennie egy hideg vagy rétegződési időszakon, amely általában a tél folyamán fordul elő, a tavaszi csírázás előtt. A magok hűtése mesterségesen utánozza ezt a folyamatot. Ez után a cseresznyefák vetőmag-ültetése készen áll a megkezdésre.

hirdetes

 

Hogyan neveljünk cseresznyefákat magról - következő lépés

A tíz hét elteltével vegyük ki a magokat a hűtőből és hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni. Most már készen állnak a cseresznyemagok az elültetésére. Helyezzünk két-három magot egy virágfölddel teli kis edénybe és ültessük bele be a magokat. Fontos, hogy tartsuk nedvesen a talajt. Amikor a cseresznyepalánták körülbelül 5 cm magasak lesznek, akkor ritkítsd meg őket, távolítsd el a leggyengébb szemeket és hagyd a legerősebb palántát a cserépben. Tartsd a palántákat napos és zárt helyen, ha nincsen jó idő, de jó időben ültesd ki. A fákat legalább 6 m távolságra kell ültetni egymástól.

Cseresznyefák magvetése

hirdetes

A cseresznyefa magról történő termesztése közvetlenül a kertben is megkísérelhető. Ezzel a módszerrel kihagyjuk a hűtést és hagyjuk, hogy a magok természetes rétegződési folyamaton menjenek keresztül a télen keresztül. Ősszel szedd össze a szárított cseresznyemagokat és ültesd ki a szabadba. Ültess többet, mert előfordulhat, hogy néhány nem csírázik ki. Helyezd a magokat 5 cm mélyre a földbe és 30 cm távolságra egymástól. Jelöld meg az ültetési helyeket, így tavasszal, amikor kihajtanak a magok tudni fogod, hogy hol keresd őket. Várd meg, amíg a palánták 20-30 cm magasak lesznek, majd ültesd át őket állandó helyükre a kertben. Az átültetett palántákat fedd le jól mulccsal, hogy ezzel késleltesd a gyomok növekedését és elősegítsd a vízvisszatartást.

A cseresznyemag elültetése ilyen egyszerű! A nehéz rész az, hogy a zamatos cseresznyékre várni kell, de mindenképp megéri!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-05-31

Levendulatermesztési hibák – a 6 legnagyobb elkerülendő hiba a kertészek szerint

Ebben a cikkben felsorolunk hat olyan gyakori hibát, amelyeket érdemes elkerülni a levendulatermesztés során, ahogy egy kertészeti szakértő javasolja.

2023-05-31

A tereprendezési sziklák tisztítása – egyszerű módszerek, hogy újra jól nézzen ki a sziklakert

A sziklakert sziklái könnyen bevonódhatnak mohával vagy szennyeződésekkel, aminek következtében elveszítik eredeti megjelenésüket, viszont egyszerű tisztítani!

2023-05-30

Milyen növényekkel érdemes társítani a levendulát, és miért?

Kártevők elleni védelem, talaj javítás, esztétikai szempontok: ebben a cikkben felfedezheted, mely növényeket érdemes társítani a levendulával, és miért.

2023-05-31

Az 5 legszebb Dália fajta – Ha igazi különlegességet szeretnél a kertedbe

Ha érdekelnek a dáliák és szeretnéd megismerni az öt legszebb fajtájukat, akkor olvasd tovább ezt a cikket. Összegyűjtöttük az öt legszebb dáliafajtát!

2023-05-18

Hibák, amiket paradicsomtermesztéskor véthetünk

Ebben a cikkben megvitatunk néhány gyakori termesztői hibát, amelyet el kell kerülni a paradicsomtermesztése során az egészséges és bőséges termésért cserébe!

2023-05-25

Az eper pozitív hatásai - Mire figyelj az epervásárlásnál

Ebben a cikkben felfedezzük az eper pozitív hatásait, és megosztunk néhány hasznos tippet az epervásárláshoz, hogy a legjobb minőségű epreket választhasd.

2023-05-21

Ez a 6 legjobb társnövény az eper számára: ültesd mellé, hogy még finomabb termést kapj!

Az eper mellé a kertben érdemes ezeket a növényeket ültetni, hogy még finomabb és zamatosabb termést kaphass, sőt még a kártevők is el fogják kerülni az epredet!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

panarícium (büdös sántaság)

kérődzők, főként juhok végtagbetegsége, amikor a csülkök közötti bőrből a csülökirha... Tovább

árvízvédelem

a folyók v. vízfolyások töltéskoronáját meghaladó árhullámok v. más módon a folyás... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert