Cseresznyefa termesztés magról! Lépésről lépésre!

Tippek a cseresznyemag ültetéséhez: Cseresznyefa termesztés magról

AN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Hogy ha te is cseresznye imádó vagy, biztos eszedbe jutott már, hogy de jó lenne otthon egy saját cseresznyefa. De hogyan lehet ezt megvalósítani? Most kiderül!

Cseresznyefa ültetés otthon

Hogyan lehet cseresznyefát magról termeszteni?

A cseresznyefa magról történő termesztése nem csak egy olcsó módja a cseresznyefa termesztésének, de szórakoztató és a végeredmény finom is!

 

Honnan szerezzünk cseresznyemagot?

A legjobb, ha olyan cseresznyemagot választunk, ami a környéken növekvő fáról vagy a termelői piacról vásárolt cseresznyéből való. Az élelmiszerboltokból származó cseresznyét olyan módon hűtve tárolják, hogy a magvak csírázásra nem biztos, hogy alkalmasak.

Hogyan neveljünk cseresznyefákat magról?

Ha megvan a mag, akkor tegyük egy tál meleg vízbe. Hagyjuk a magokat ázni körülbelül öt percig, majd enyhén dörzsöljük le róla a héját és az esetleg rajta maradt gyümölcs darabokat. Tegyük ki a tiszta magokat egy papírtörlőre, lehetőleg meleg helyen és hagyjuk száradni olyan három-öt napig. Ha kellőképpen megszáradtak a magok, akkor helyezzük át őket egy műanyag edénybe, felcímkézve és szorosan lezárva. Tároljuk a magokat a hűtőszekrényben tíz hétig.

Miért szükséges ez? A cseresznyének át kell mennie egy hideg vagy rétegződési időszakon, amely általában a tél folyamán fordul elő, a tavaszi csírázás előtt. A magok hűtése mesterségesen utánozza ezt a folyamatot. Ez után a cseresznyefák vetőmag-ültetése készen áll a megkezdésre.

 

Hogyan neveljünk cseresznyefákat magról - következő lépés

A tíz hét elteltével vegyük ki a magokat a hűtőből és hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni. Most már készen állnak a cseresznyemagok az elültetésére. Helyezzünk két-három magot egy virágfölddel teli kis edénybe és ültessük bele be a magokat. Fontos, hogy tartsuk nedvesen a talajt. Amikor a cseresznyepalánták körülbelül 5 cm magasak lesznek, akkor ritkítsd meg őket, távolítsd el a leggyengébb szemeket és hagyd a legerősebb palántát a cserépben. Tartsd a palántákat napos és zárt helyen, ha nincsen jó idő, de jó időben ültesd ki. A fákat legalább 6 m távolságra kell ültetni egymástól.

Cseresznyefák magvetése

A cseresznyefa magról történő termesztése közvetlenül a kertben is megkísérelhető. Ezzel a módszerrel kihagyjuk a hűtést és hagyjuk, hogy a magok természetes rétegződési folyamaton menjenek keresztül a télen keresztül. Ősszel szedd össze a szárított cseresznyemagokat és ültesd ki a szabadba. Ültess többet, mert előfordulhat, hogy néhány nem csírázik ki. Helyezd a magokat 5 cm mélyre a földbe és 30 cm távolságra egymástól. Jelöld meg az ültetési helyeket, így tavasszal, amikor kihajtanak a magok tudni fogod, hogy hol keresd őket. Várd meg, amíg a palánták 20-30 cm magasak lesznek, majd ültesd át őket állandó helyükre a kertben. Az átültetett palántákat fedd le jól mulccsal, hogy ezzel késleltesd a gyomok növekedését és elősegítsd a vízvisszatartást.

A cseresznyemag elültetése ilyen egyszerű! A nehéz rész az, hogy a zamatos cseresznyékre várni kell, de mindenképp megéri!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-09

Málnatermesztés mesterfokon - ezekre figyelj oda egy kertész szerint

A málnatermesztés nem ördöngösség, de vannak bizonyos tippek és praktikák, amiket neked is be kell tartanod, mutatjuk egy kertész tanácsival, hogy mire figyelj.

2024-04-09

Egy citrus hibrid, melyet már kaphatunk itthon, és akár kertben is jól érezheti magát

Fedezd fel a limequat egzotikus ízét és dekoratív külsejét! Ismerd meg a gondozás titkait, és élvezd a frissítő termést egy kertész tanácsaival és tippjeivel.

2024-04-09

Egy növény, amibe azonnal beleszeretsz: A hibiszkusz szaporítása dugványozással

A hibiszkusz egy csodás virág, melynek szaporítása dugványozással nagyon egyszerű. Jöjjön a hibiszkusz szaporítása dugványozással lépésről lépésre, kövesd!

2024-04-05

Vessünk borsót április közepén, úgy, mint a profik

Szeretnéd te is magadnak termeszteni a borsót? Akkor mutatjuk, hogyan vesd el és termeszd, mint a profik! Tippek, trükkök és tanácsok az Agrároldal segítségével.

2024-04-10

Ezeket a növényeket ültesd a hortenziád mellé, hogy még szebben virágozzon

Ezekkel a növényekkel társítva érhetjük el a legszebb hortenzia virágzást! Ismerjük meg a hortenzia igényeinek megfelelő társakat, mutatjuk melyek a legjobbak!

2024-04-03

Dél-Olaszország különleges növénye – most kell elültetni a szagos bükkönyt

A szagos bükköny (Lathyrus odoratus) egy egynyári kúszóvirág, ami egyenesen Szicíliából került át Európába. Mutatjuk mikor és hogyan ültesd el, gondozd.

2024-04-03

5+1 növény, amit meg kell metszeni áprilisban

Metszésre fel: ezeket a növényeket meg kell metszened áprilisban, ha azt akarod, hogy virágozzanak és termést hozzanak, mutatjuk a tippeket, ezekre figyelj!

2024-03-26

Honnan tudhatom, ha elfagyott a gyümölcsfám?

A jelenlegi tavaszi időjárás sajnos még hajnalban és este tartogat fagyokat, így a gyümölcsfáink könnyen elfagyhatnak, érdemes tudni, hogyan lehet megállapítani!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

KG Széphalom (FK 91260)

Õszi búza Cél: malmi búza Leírás:Korai növekedési típusa félig felálló. A... Tovább

Gombaölo Quadris Max

Strobilurin és folpet típusú hatóanyagok új kombinációja a biztosabb hatás... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert