A szilvafa metszése, mikor és hogyan végezzük el a szilvafa metszését?

hirdetes

A szilvafa metszése – Mikor és hogyan végezzük el?

Szélesi Ferenc - Főkertész

A szilva az alma és a körte után a harmadik legkedveltebb gyümölcs Magyarországon, fája rengeteg kertben megtalálható. Mostani cikkemben a szilvafa metszéséről fogok beszélni nektek, tartsatok velem és fogadjátok meg tanácsaimat! 

Minden a szilvafa metszéséről

A szilvafa metszése - Pár szóban a szilváról

A szilvafa a rózsafélék családjába, a Prunus nemzetség Prunus alnemzetségébe tartozó fajok összefoglaló neve, ide tartoznak még a kajszik is. Leginkább az északi féltekén terjedtek el, a kereskedelemben közönséges szilva néven kapható gyümölcs a Prunus domestica, a leggyakrabban ezt értjük a szilva szó alatt.

A Prunus nemzetség többi alnemzetségétől (Prunus subg. Amygdalus, cseresznye, zelnicemeggy) megkülönböztető tulajdonságai: hajtásai végén csúcsrügy található, az oldalrügyek magányosan állnak, a virágok 1-5-ösével állnak csoportban, rövid kocsányon, a termés csonthéja érdes, egyik oldalán barázda fut le. 

A szilvafa virágainak színe általában a fehértől a rózsaszínig váltakozik, öt szirom-, valamint öt csészelevelük van. Egyszerű és ernyős virágzatúak, 2-6 vagy ennél több fürttel. Magvaikat csontkemény, vastag burok veszi körül, leveleik pedig egyszerűek vagy lándzsásak, gyakran fogazott szélűek. 

hirdetes

A szilvafa metszése – A szilva fajtái

A szilvafélék családja nagyon szerteágazó, már az egyes fajok is igencsak változatosak lehetnek. Mint említettem, a szilván kívül ide soroljuk többek között a cseresznyeszilvát, a zelnicemeggyet, a kökényszilvát, a mirabellát, és még a ringlót is. A gyakorlati szempontokat figyelembe véve két csoportra kell osztanunk a szilvát.

Az egyik csoportra a kerekebb és nagyobb termés jellemző, melyeknek a gyümölcshúsa kevésbé jól válik el a magtól, a másik csoport tagjai magvaválók, klasszikus szilfaformájú terméseket hoznak.

hirdetes

A szilvaoltványok választéka is óriási növekedett az évek alatt, ennek megfelelően biztosan tudunk találni megfelelő növény kis-, és nagyméretű kertbe egyaránt – vásárolhatunk középmagas törzsű oltványt, ami később 8-10 méteres átmérőjű koronát nevel, de választhatunk gyengébb növekedésűt is, amit orsó koronaformájúra nevelhetünk. A szilvafa metszéséhez ezekre az információkra is szükség volt, hogy miért, azt a következő oldalon mondom el nektek! 

Diese lizenzfreien Fotos darfst du zwar verwenden képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


magtisztítási melléktermékek

a gyommagvak és a tisztított tétel aszott v. törött magvai. Felhasználhatóságuk... Tovább

biometeorológia

a meteorológiai viszonyok és az élő környezet (ember, állat, növény) közötti kapcsolattal... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs