Milyen körtefa fajtát ültess kertedbe - 20 körtefa fajta

Ezeket a körtefa fajtákat ültesd a kertbe – Erre kell figyelni a körte választásánál

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A körtefák csodálatosan kiegészítik a kertet vagy a tájat, és ízletes őszi gyümölcsökkel, valamint több évszakban is díszítik a panorámát. Összegyűjtöttük a körtefa fajtákat, hogy a megfelelő körte fajtát választhasd kertedbe. Körtefa fajták házi kertbe.

körtefa fajtát

Ezt a körtefa fajtát kell ültetnünk a házi kertbe

A körte fajtájuktól függetlenül, könnyen termeszthetők, termékenyek és magas termést adnak. Egyes fajták óriásira megnőnek, míg más típusok a törpe és féltörpe fafajtákhoz tartoznak. Vannak olyanok, amiket kizárólag csak a földben termeszthetünk, mert sok hely kell neki, de vannak olyanok is, amik egy konténerben is rengeteg termést hozhatnak. A vonzó és aromás gyümölcsök sokféle színben, formában és méretben, valamint kissé eltérő ízben és állagban kaphatók. A legtöbb elég szívós ahhoz, hogy hideg vidékeken is termeszthessük, de vannak jó lehetőségek a melegebb területeken is megbízható termesztésre.

Annak érdekében, hogy a legjobb választást hozhasd ki kerted számára, íme egy pillantás a legjobb otthoni körtefajtákról.

1.    Vilmos körte

Angliából származik, augusztus végén és szeptember elején érik. A gyümölcse középnagy vagy nagy, és szabályos körte alakú. Az alapszíne éretten sárga, míg ott ahol süti a nap megpirosodik. Héja vékony, lédús, szinte olvad a szájban a húsa, édes-savanykás, muskotályos ízű. Középerősen növekszik, korán termőre fordul, minden évben rendszeresen terem.

2.    Bosc kobak körte


Belgiumból származik, érni pedig szeptember közepétől szokott. Gyümölcse nagy, vagy igen nagy, megnyúlt a formája, amely a kocsánya felé keskenyedik. Érett állapotban fahéjasbarna, rozsdás fedőszínű. Héja kicsit vastagabb, de a húsa ennek is olvadó, aromás ízű. Leginkább a konzervekhez használják fel. Sokáig eltárolható, 3-4 hónapig. Az őszi fajtáj egyik legjobbja.


3.    Packhams Triumph körte

Ausztráliai körtefajta, ami szeptember végétől érik. Elég nagy gyümölcse van, ami széles és sárga. Felülete rücskös, héja középvastag. Íze és gyümölcshúsa nagyon hasonlít a Vilmosra, nem szottyosodik és jól tárolható, szállítható. Feldolgozhatósága sokoldalú, nagyon értékes, kiváló minőségű, kora téli fajta.

4.    Clapp kedveltje


Az USA kedvence, ami augusztus elején érik. Középnagy, szabályos körte alakú, alapszíne sárga, napos oldalon pirosas, héja középvastag, gyengén viaszos, húsa fehér, olvadó, bőlevű, illatos, friss fogyasztásra és feldolgozásra is alkalmas, szeszipari célra kevésbé, kiváló minőségű nyári fajta, 1-2 hónapig tárolható, hazánk szélsőséges hőmérséklet-ingadozásait jól tűri.

5.    Piros Vilmos


Ezt a fajta Vilmost inkább csak az USA-ban termesztik, de itthon sincs akadálya. Augusztus elején -közepén, 5-10 nappal az alapfajta, a Vilmos után érik. Nagy, szabályos körte alakú, fedőszíne teljesen éretten barnáspirosas, nem minden évjáratban és termőhelyen színeződik megfelelően, lédús,  édes-savanykás, viszont rövid ideig tárolható.

6.    Hardy vajkörte


A francia körte augusztus végén kezd érni, tojásdad formában. Fedőszíne sárgás, napos oldalán megpirul. Különleges az íze, zöldes fehér a húsa. Olvadó, lédús, fűszeres ízvilág. Csak rövid ideig tárolható.

7.    Kornélia körte


Július elején érik, kicsi, vagy közepes, tojásdad alakú, fedőszíne sárgás, napos oldalán pirossal fedett, vékony héjú, sárgásfehér húsú, édeskés, szotyósodásra hajlamos.

8.    Császár körte


Ez az ősrégi fajta szeptember végén, októberben érik, középnagy tojásdad alakú körtéket. Gömbölyded, tompa kúp alakú, fénylő, sima, sárgászöld héjú, éretten sárga, napos oldalán enyhén piros, rozsda pontozással, fehér húsú, illatos, jó ízű, bőlevű, olvadó, friss fogyasztásra és feldolgozásra egyaránt alkalmas.

9.    Keiffer körte


A nagy, orsó alakú gyümöplcsöket szeptember közepétől szüretelhetjük. Illata birsre emlékeztet, íze savanykás. Rendkívül jól ellenálló fajta, termőhely iránt igénytelen.

10.    Conference körte


Termőhelyre igényes, középerős növekedésű angliai fajta. A közepes, vagy nagy, megnyúlt körte alakú, éretten zöldessárga héjú körték szeptember közepétől érik. Nagyon édes vajkörte, friss fogyasztásra és feldolgozásra egyaránt alkalmas, optimális időben szedve akár 6 hónapig tárolható, zölden jól szállítható, éretten nyomódásra érzékeny.

 

 

Kattints a következő oldalra további körtefa fajták ismeretéért!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-16

Egy kertész szerint ezt kell tenned, ha a paradicsom palántád lábszáras lett

Sokatok már nevelgetni a paradicsom palántáit és észrevehetitek, hogy lábszáras lehet néhány növény, de van rág megoldás, kövessétek ezeket a tippeket ti is!

2024-04-16

Kezdő kertészeknek is - 3 zöldség, ami garantáltan sikerül

Kertészkedni szeretnél, de nem tudod, hol kezd? Fedezd fel a 3 ideális zöldséget kezdőknek! Gyorsan növőek, ízletesek és minimális erőfeszítéssel termeszthetők.

2024-04-15

Ültesd el együtt a hagymát és a répát, elmondom miért

A hagyma és a répa remek társnövényei egymásnak, elmondom nektek miért érdemes őket egymás mellé ültetni a kertben. Ezek után biztos ti is így fogjátok csinálni!

2024-04-16

Titkos trükk a hagyma örök életéhez: Soha többé nem kell magot venned!

Fedezd fel a titkos trükköt, amellyel örökké életben tarthatod a hagymát! Soha többé nem kell hagymát vásárolnod a boltban vagy magról újrakezdened a folyamatot!

2024-04-18

Így ültesd a muskátlit az ablakba, hogy több virágot hozzon!

A muskátlik (Pelargonium) kedvelt növények az ablakokban, erkélyeken, és nem igényelnek túl sok speciális gondozást, de ezeket a tanácsokat tartsd be!

2024-03-05

Csinos szellőrózsa: így ültesd el márciusban és minden évben visszatér

Az elképesztően szép, csinos szellőrózsa nevű virágot márciusban is elültetheted többek között, jövőre pedig már vissza fog térni hozzád, fogadd meg ezeket!

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-03-13

Ezzel a trükkel szüretelj rengeteg málnát idén nyáron

Tanulj meg metszeni málnát, hogy a növény erősebb, a termés pedig több és jobb minőségű legyen. Ismerd meg a metszés előnyeit, mikor és hogyan kell metszeni!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

.../2006. (...) FVM rendelet: 64/2006. (IX.11.) FVM rendelet módosításáról

a baromfihús- és tojáságazat rendkívüli piactámogatási intézkedéseirõl szóló 64/2006.... Tovább

Fehérkereszt Állatvédõ Liga

Állatvédõ szervezet Megalakulásunk óta - 1990-tõl - lehetõségeinkhez mérten mentjük a... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés