Leander gondozása, leander metszése, minden, amit tudni érdemes a leanderről

Minden, amit tudni kell a leanderről, gondozásáról, neveléséről

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Mára elmondható, hogy a magyar kertek legkedveltebb növénye (a muskátli után) a leander, ez nem véletlen, hiszen csodálatosan szép, és egész évben megörvendeztet minket a virágaival. Mégis számtalan levél érkezett hozzánk az utóbbi napokban, melyek a leander gondozására, nevelésére irányultak. Ez a cikk éppen ezért íródott, most mindent megtudhattok a leanderekről! 

Leander igényei, leander gondozása, a leander metszése

A leander bemutatása 

A leander vagy más néven babérrózsa a tárnicsvirágúak rendjébe és a meténgfélék családjába tarozó Nerium növénynemzetség egyetlen faja. Több fajt is a nemzetségbe soroltak régebben, de a korszerű rendszertanok szerint már csak a Nerium oleander faj tartozik ide. A leander a világ melegebb éghajlatú területeiről származik, széles vidéken honos, a Földközi-tenger medencéjétől a Közel-Keleten át egészen Indiáig megtalálható, de még Kína déli részein is előfordul. Érdekesség, hogy például Horvátországban az autópályák elválasztó sávját is leanderekkel díszítik, mivel ezen az éghajlaton átvészeli a telet is. Nagyon szép látványt nyújt, ha egyszer arrafelé utaztok, mindenképpen figyeljétek meg a nem mindennapi növényeket. 

A leander jellemzői

A leander egy fásszárú, mintegy 2-3 méter magasra növő örökzöld cserje. Sötétzöld levelei kemények, csupaszok, bőrneműek, nagyjából 10-15 centiméter hosszúak, tojásdad alakúak, hármasával nőnek a felálló ágakon. A leander levelei szimpla vagy dupla szirmúak, színesek, az ágak csúcsain nyílnak a melegebb éghajlaton egész évben, máshol, így Magyarországon is május és október között. A virág színe fehér, sárga, és a rózsaszíntől a bordóig bármilyen árnyalatú, illata édeskés, átható. 

A leander igényei

Fontos jól megválasztatunk a leander helyét, ugyanis csak ebben az esetben gyönyörködhetünk benne sokáig. A leander szárazságtűrő, imádja a napfényt, ha eleget kap belőle, akkor hosszú ideig virágzik. Érdemes a leander számára déli, délnyugati fekvésű helyet választani, ami a fal közelében helyezkedik el, így óvva van a nagyobb széltől és az esőtől.

Magyarországon szükség van a leander teleltetésére, de a hűvösebb éjszakákat még átvészeli, ha a fűtött fal mellé helyezzük. Érdemes a ház keleti oldalára tenni, mert így kellő napfényben és melegben részesül a nap folyamán (északi oldalra ne tegyük, mert ott éri a legkevésbé a Nap). Ezzel viszont még korán sincs vége, a következő oldalon mindent elmondok a leander gondozásáról, neveléséről, illetve metszéséről, érdemes lapozni egyet! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

107/2008. (VIII. 27.) FVM rendelet

Az Európai Mezõgazdasági Garancia Alapból finanszírozott egységes területalapú támogatás... Tovább

vérgyűrűs tojás

Akkor alakul ki, ha a megtermékenyített ->tojásban a fejl. ->embrió a keltetés 7. napja előtt... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés