Kiskert-program, a termelés főbb problémái, a program feladatai, célkitűzései

Kiskert-program

Magyar Mező és Erdőgazdasági Érdekképviseleti Tanács
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Magyarországon kb. nyolcszázezer kiskert van, a legváltozatosabb formában, pl. külön ilyen célra egy tömbben kiosztott kiskertek (a volt zárt-kertek, családi házhoz,- nyaralóhoz kapcsolódó gyümölcsös-zöldséges kert (u.n. konyhakert), szőlő-parcella, más kert művelési ágú kiskert terület, stb.
Kiskert-program, a termelés főbb problémái, a program feladatai, célkitűzései

Kiskert - Program indult a kiskert-tulajdonosok segítésére és újabb állampolgárok kiskerthez juttatására, a kiskert mozgalom fejlesztésére, az ellátó és forgalmazó háttér megerősítésére.

Ma Magyarországon kb. nyolcszázezer kiskert van, a legváltozatosabb formában, pl. külön ilyen célra egy tömbben kiosztott kiskertek (a volt zárt-kertek, családi házhoz,- nyaralóhoz kapcsolódó gyümölcsös-zöldséges kert (u.n. konyhakert), szőlő-parcella, más kert művelési ágú kiskert terület, stb.

Az összes kiskert terület 60 ezer ha-ra tehető.

A kiskertek nem árutermelésre, hanem elsősorban önfogyasztásra, pihenésre, kikapcsolódásra szolgálnak és csak másodlagosan fizetés, illetve nyugdíj kiegészítésre, értékesített termékek előállítására. Területük az egy ha-t ritkán haladja meg. A leggyakoribb a 600 m2 körüli kiskert terület. A földügyi nyilvántartásokban kert, szőlő, gyümölcsös művelési ágban, vagy művelés alól kivettként szerepelnek.

A kiskerti termelés a becslések szerint ma Magyarországon kb. másfél-kétmillió lakost érint. Az e területeken előállított termelési érték kb. 40-50 milliárd Ft/év-re tehető. A családok életében betöltött jelentőségük, közvetett hasznosságuk viszont pénzben kifejezhetetlen.

A KISKERTI TERMELÉS FŐBB PROBLÉMÁI NAPJAINKBAN:

- A termelés drágulása, és egyéb okok az elmúlt időszakban a kertek kb. 60%-ában lényeges színvonalsüllyedést eredményeztek.

A fejlesztés csak a gazdagabbak kiváltsága.

- Sok területek nincs megfelelő együttműködés a közös feladatok elvégzésére (pl. növényvédelem, utak létesítése, beszerzés-értékesítés, stb.) az egy tömbben lévő kiskertek tulajdonosai között.

- Egyes kárpótolt, vagy más formában juttatott kis területeken a városi lakosok nehezen tudnak új kiskertet létesíteni (pl. nadrágszíj méret, beépítési nehézségek, összefogás hiánya, stb.).

- A városlakó állampolgárok, különösen a fiatal családosok részére saját kiskert szinte elérhetetlen.

A KISKERT-PROGRAM FELADATAI:

Új kiskert-tömbök létesítése, fejlesztésük és működtetésük megszervezése.

Segítséget jelenthet a Nemzeti Földalap, de más módszerekkel is érhető el megoldás. Egy ha terület kb. 40 család részére adható kiskertként bérbe, vagy hosszú törlesztési idővel tulajdonba.

A meglévő kiskertek, elsősorban az egy tömbben lévők fejlesztésének és működtetésének elősegítése, szervezése.

A kiskert tulajdonosok részére beszerzés-értékesítés, szaktanácsadás, a közös létesítmények építésének megoldása. Új szervezeti lehetőségek adaptálása, kidolgozása.

A kisemberek számára is elérhető árutermelési technológiák, megfizethető hétvégi házak, öntözési lehetőségek stb. felkutatása.

A feladatok jogszabályi hátterének áttekintése, a szükséges kiegészítő szabályozás, módosítások, stb. kezdeményezése.

A KISKERT-PROGRAMBAN ÉRDEKELT SZERVEZETEK:

-Társadalmi szervezetek,

-Gazdasági szervezetek,

-Kormányzati szervezetek,

-Szakintézmények.

A KISKERT-PROGRAM FŐBB CÉLKITŰZÉSEI:

-segítse elő a lakosság egyes rászoruló rétegeinek önellátását, illetve biztosítson kiegészítő jövedelmet,

-segítse a lakosság egészségesebb táplálkozását (friss, érett gyümölcs és zöldség fogyasztása, öko- és bio termékek fogyasztása),

-tegye lehetővé az egészséges életmódot, szabadidő programokat a városlakók számára,

-biztosítson a hazai ipar részére értékesítési és termékfejlesztési lehetőséget,

-a helyi piacok friss áruval történő ellátásához járuljon hozzá.

A kiskert program különösen segíteni kívánja a nyugdíjasok, nyugdíjba készülők, a fiatal gyerekes családok, továbbá egyes városi lakosok életkörülményeinek Kijavulását.

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

gayal (Bos [Bibos] gaurus frontalis)

a ->szarvasmarha-félék családjába tartozó, sötétbarna-feketevörös színű hátsó-indiai... Tovább

Karcagi Kutatóintézet

Kutatóintézet Igazgató: Dr. BLASKÓ LAJOS tudományos fõmunkatárs Cím: Karcag... Tovább

Tovább a lexikonra