A feszített drótfonatos mechanikus kerítések jelentik a megnyugtató megoldást, készülhetnek a hagyományos hurkolt kivitelben, vízszintes, két irányból érkező csavart függőleges kötőszál darabokkal

A mező-, erdő - és vadgazdálkodásban két fő kerítéstípus terjedt el hazánkban

Vargyas Csaba Attila
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A mechanikus kerítések lehetnek ponthegesztett táblás rendszerűek, ezek bárki számára egyszerűen telepíthetőek, de rugalmatlanságuk miatt a használati értékük alacsony. Huzalos kerítések telepíthetősége ugyancsak egyszerű, aránylag nagy oszlopigénnyel bír, a függőleges kötőszálak hiánya azonban érezhető a használat során.
A mechanikus kerítések lehetnek ponthegesztett táblás rendszerűek

Feszített drótfonatos mechanikus kerítések


A feszített drótfonatos mechanikus kerítések jelentik a megnyugtató megoldást, készülhetnek a hagyományos hurkolt kivitelben, vízszintes, két irányból érkező csavart függőleges kötőszál darabokkal. Kiemelkedően jó minőséget viszont gyakorlati tapasztalatok alapján a rugalmas kerítésmezőt adó csúszásmentes csomózással készült drótfonat nyújt. A vízszintes huzalsorokat és a függőleges kötőszálakat (amely csak a fej illetve a lábdróton van hurkolva), metszéspontjaiknál külön anyagú kötőszálakkal létrehozott biztonsági csomó rögzíti.

Technológia


Itt a technológia akár 8 méteres oszlop osztásközt említ, azonban az igazán hosszútávon biztonsággal üzemelő kerítésrendszer 5-6 méterenként kerül oszlopozásra. A drótháló kedvező tulajdonságainak kihasználása miatt nagyon fontos a fonat feszítettségére hangsúlyt fordítani, ezt a sarok-, törés- és végponti oszlopok szakszerű kiképzésével, megerősítésével érhetjük el. Horganyzott keményfém U szegeket használjunk az oszlopra történő rögzítésre, amelyek annyira legyenek a fába verve, hogy azokban a vízszintes sorok axiális irányban szabadon mozoghassanak. Ajánlott a telepítés során a réseléses technológia alkalmazása (előfúrás nélkül hidraulikus oszlopverőgép üti a talajba szerelésre kész hegyezett, lehetőség szerint akácoszlopokat). A talajfúrás, ásás ugyancsak lehet megoldás, de ezen technológiák alkalmazása nem azonos értékű végeredményt hoz. A fonatot lehet funkcióból adódó oldal felé talajra visszahajtani, beásni illetve elektromos védőszál(ak) alkalmazásával kiegészíteni, villanypásztorról táplálva.

 

Az elektromos kerítésrendszerek rendeltetésük szerint két fő csoportra oszthatóak: állandó illetve portábilis rendszerek.

 

Állandó helyen felállított elektromos kerítések anyagaként általában a gondos gazda a legmagasabb minőséget és teherbírást tűrő időálló alkatrészeket választja. A fent említett oszlopveréses technológiával hozható létre a legjobb szerkezet, ez esetben az oszlop osztásköz 5-12 méter. Az oszlopokra szigetelők kerülnek csak UV stabil erős polipropilén vagy poliamid szigetelőt alkalmazzunk, például facsavaros körszigetelőt. Az első hangsúlyos pontja a hatékony elektromos kerítésnek a szigetelés. A vezetőként a szigetelőkben alkalmazhatunk horganyzott huzalt, lehetőleg nagy szilárdságút (nem nyúlik, nem lazul vissza), a feszítettség itt is fontos. Csúcsminőségű villanypásztor zsinórok is megtalálhatóak már a piacon, melyek alaktartóak, ellenállnak a fotokémiai folyamatoknak és kedvező áramvezetési tulajdonságokkal bírnak.

 

Villanypásztorok


Villanypásztorok alkalmazásakor figyelembe kell vennünk, hogy milyen állatfaj miatt készítjük, mert egyes fajok (pl. ló) esetében szükséges, hogy a területének határaiként szolgáló kerítés számára látható legyen. Ezt a problémát villanypásztor optikai szalaggal tudjuk megoldani, amely az elektromosságot tőle elvárható módon vezeti.

A rendszer második hangsúlyos pontja a földelés, a tápegység hatékonysága ennek minőségétől függ. Anyagát tekintve nem korrozív fémből, minimum 1 méter mélyen kerüljön a talajba. Legkönnyebben beszerezhető a horganyzott vízvezetékcső. Helytelenül sokan alkalmaznak betonacélt, egyéb rozsdásodó fémeket földelő szondaként, ezek esetében idővel értékelhetetlenné válik a földelés, mert a korrózió izolációs palásként lepi be a szondát.

 
Portábilis elektromos kerítések főként az időszaki kultúrák bekerítésénél, valamint a legelőterületeken történő területváltás illetve állandó kerítéseken belüli legelőadagoláskor, rekesztékelésként jutnak szerephez. Gyorsan telepíthető leszúróheggyel, taposóval, anyagában szigetelt polipropilén vagy üvegszál erősítésű műanyag karókon telepíthetjük, vezetőként fémhuzal nem javasolt, főként villanypásztor zsinór és optikai szalag alkalmazandó. Legkönnyebben visszacsévélhető a villanypásztor zsinór, nem törik benne a szál, nem csavarodik össze.

 
Az elektromos kerítést tápláló villanypásztor készülékek két fő típusát ismerjük:

  • hálózatról üzemeltethető,
  • akkumulátoros üzemű, napelemmel is kiegészíthető villanypásztorok.

A villanypásztor készülékek működési elve a következő: kis áramerősség mellett 40-50 impulzus/perc kibocsátott (max. 10msec) időintervallumban 2-10000V feszültséggel leadott energia. 2006 évben az EU új szabványt vezetett be a villanypásztorok, elektromos kerítések létesítésére, 3 év felkészülést hagyva az átállásra. A szabvány percenként a max. 60 impulzus mellett max. 6 Joule energiát leadó készüléket engedi forgalmazni, üzemeltetni.

 

A hálózatról működő villanypásztor


A hálózatról működő villanypásztorok legfontosabb előnye a megbízható működés, aránylag kis fogyasztás mellett (1-15 W) magas teljesítés várható jóval olcsóbb és állandó üzemre alkalmas. A technológia lényege a gyors lefutási ciklus és párhuzamos kisülés, így tökéletesen veszélytelen az állat számára, a szabványnak megfelel és kiemelt őrzésbiztonságot nyújt. Másik fontos szempont a vagyonbiztonság. GSM alapú riasztórendszerek riasztanak a rendszerfeszültség beállított kritikus érték alá esésekor.

 

Az akkumulátoros villanypásztor


Az akkumulátoros villanypásztor készülékek napelemmel, áramfejlesztő szélmotorral is kiegészíthetőek. Azokon a területeken ajánlottak, ahol hálózati áramvétel nem megoldható. Előnyük a könnyű áttelepíthetőség, hátrányuk a kiemelt ellenőrzési- gondozási igény, magasabb ár, viszonylag alacsonyabb teljesítmény.

A karbantartás során speciális mérőműszert alkalmazzunk, ezzel nemcsak a rendszer mérhető, hanem a földelés hatékonyságát is ellenőrizhetjük.

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

fagocitózis

számos egysejtű és alacsonyabb rendű szervezet táplálékfelvételi módja; a környezetükből... Tovább

állami gazdaságok

állami irányítás alá tartozó, állami tulajdonban levő eszközökkel ellátott, önálló,... Tovább

Tovább a lexikonra