Nem lesz kenyéráremelés

hirdetes

Nem lesz kenyéráremelés

Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Magyarországon az egykilós fehér kenyér ára még a legdrágább helyeken is kétszáznegyven-kétszázötven forint körül van, míg az Unióban egy hetven-nyolcvan dekás fehér kenyér ára körülbelül egy euró. Idén rossz a hazai termés, de így is, akárcsak a világpiacon, túlkínálat lesz búzából, ezért exportlehetőségeink is beszűkültek. Az energiaárak is növekedtek, de még így sincs ok a kenyér árának emelésére. Ugyanakkor árcsökkentésre sem számíthatunk.
Nem lesz kenyéráremelés

Harminc százalékkal kevesebb búza termett az idén, mint tavaly. 2008-ban 5,7 millió tonna kenyérgabonát takarítottak be, idén csak négy millió tonnát. Ebből egymillió tonnát exportálunk, egymillió tonna megy el hazai emberi fogyasztásra, a maradék kétmillió tonna takarmány, az állatok eszik meg, mondta el Vancsura József, a Gabonatermelők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. Csakúgy mint az előző években, a betakarított búza most is jó minőségű, noha a betakarítás alatt nagy esőzések voltak, ami rontja a búza minőségét, mert kimosódik belőle a sikér.

Nincs indok áremelésre


A liszt és a gabona árát a nemzetközi viszonyok alakítják. Nálunk a liszt nemzetközi viszonylatban Vancsura szerint nagyon olcsó. Ötven és kilencven forint között mozog a kilónkénti ár, minőségtől függően, vagyis ennyiért kapják meg a pékek.


Kenyérár


Magyarországon az egykilós fehér kenyér ára még a legdrágább helyeken is kétszáznegyven-kétszázötven forint körül van, míg az Unióban egy hetven-nyolcvan dekás fehér kenyér ára körülbelül egy euró. Egy egykilós fehér kenyér előállítása ára nettó százötven forint körül van ma az országban. Ezt a pékek a kereskedőknek százharminc és száznyolcvan forint közötti áron adják át. „Az már nagyon jó, ha százhetven forint az átvételi ár” – hangsúlyozta a pékszövetség elnöke. Erre a kereskedő rárak egy húsz-huszonkét százalékos árrést, ehhez jön még az áfa, és így jön ki a fogyasztói ár. „Béreket emelni a húsz-huszonkét százalékos árrés miatt nem tudunk” – mondta Varga László.
A kenyér árát viszont elsősorban a hazai viszonyok, vagyis az alapanyagárak, a bérek és az energiaköltségek határozzák meg. A fő alapanyag, vagyis a liszt árcsökkenését prognosztizálja Varga László, a Magyar Pékszövetség elnöke is, aki azt is elmondta, hogy a másik fontos alapanyag, az élesztő ára viszont kétszer is nőtt a közlemúltban összesen több mint húsz százalékkal.
A bérköltségek nem növekedtek, vagyis az sem lehet ok arra, hogy a pékek árat emeljenek. Az energiaárak ugyan jelentősen nőttek, de Raskó György agrárközgazdász szerint sem olyan mértékben, amivel a pékek meg tudnának indokolni egy kenyéráremelést.
Az ipari fogyasztóknak főleg a lakossági kedvezmények miatt megnövekedett gázár hajtja fel a költségeiket, a villamosenergia ára ugyanakkor stagnál, míg az üzemanyagárak hektikusan mozognak, de az nem nyom annyit a latba a sütőiparban, mondta el Varga László.


Árcsökkenés sem lesz


Jövőre viszont már elkerülhetetlen lesz a bérek növekedése, mondta el a pékszövetség elnöke, mivel az élelmiszeriparon belül a sütőiparban a legalacsonyabbak a bérek, amin, valóban, ebben az évben nem változtatnak, de 2009 után muszáj lesz.
Vagyis hiába a gázáremelkedés vagy az élesztő árának emelkedése, a bérek változatlansága és a lisztár csökenése miatt Varga László sem tartja elképzelhetőnek, hogy emelkedjenek a kenyérárak. A liszt árának csökkenése ugyanakkor nem olyan mértékű, hogy attól árcsökkenéssel lehessen számolni.
A pékek szintjén az esetleges lisztárcsökkenés mértéke kisebb, mint a termelés többi költségének növekedése, így Csordás S. Tibor, a Pannonmill Malomipari Zrt. vezérigazgatója sem hisz az árcsökkenésben.
„El lehet persze téríteni mesterségesen az árakat, mint ahogyan ezt az áruházláncok meg is teszik a pékségeik egyes termékeinek áraival, de ez a magyar sütőipar jövőjét veszi el, vagy egyes részeit belekényszeríti a fekete gazdaságba” – fejtette ki a Pannonmill vezetője.

hirdetes


Még a lisztár csökkenése sem biztos


Csordás ugyanakkor – szemben Raskó Györggyel – a liszt árának esését sem várja. Raskó szerint a jelentős búzatermés-csökkennés ellenére – ami első pillanatra drágulást feltételezne – túlkínálat lesz a hazai piacon. Emiatt hosszabb ideig alacsonyan maradhatnak a felvásárlási árak, a pékek a múlt évi beszerzésekhez képest olcsóbban fognak liszthez jutni. A liszt átadási ára a közgazdász szerint szeptembertől hat-nyolc forinttal azaz több mint tíz százalékkal eshet.
A malompiac húsz százalékát uraló Pannonmill Malomipari Zrt. vezérigazgatója azonban az előzetes számokra alapozva kizártnak tartja, hogy ilyen mértékben csökkenne a liszt ára, de elismeri, hogy „a gyilkos konkurenciaharc rövid távon bármit produkálhat”. A malmi búzából őrölt liszt kalkulációs ára a mai felvásárlási árakat, a megnövekedett finanszírozási költségeket és a csökkenő melléktermékárakat ismerve nem csökken jelentősen. Ha a liszt ára mégis sokat esik, az csak a malmok vesztesége árán lesz lehetséges, és további malomkoncentrációt feltételez.


Túlkínálat van búzából az egész világon


A malmi búza kilónkénti ára most harminckét forint körül mozog a szabadpiacon, tavaly negyven forint volt. Ez a húszszázalékos árcsökkenés annak köszönhető, hogy Európában is, és a világ más régióiban is túlkínálat van. A környező országokban is nagyon jó az idei termés – vagyis nemigen van kereslet átlagos minőségű malmi búza iránt, exportra kicsi a lehetőség, mondta el Raskó György.
Márpedig Magyarországról jellemzően malmi és javítóbúzát exportálunk, évente két-hárommillió tonnát. Raskó szerint ennyire mindig van és lesz vevő, a kérdés csak az, hogy mennyiért. A malmi búzának tavaly jellemzően 160-165 euró/t volt az exportára, az idén 110-120 euró/t körül lesz. Idén három-négyszázezer tonna javítóminőségű búza lesz, amire bőven van kereslet, főleg az olasz malmok részéről. A más minőségi paraméterekkel bíró, úgynevezett javítóbúza exportára most 130 euró/t körül van.
A környező országok többsége Románia és Bosznia kivételével megtermeli magának a belső fogyasztásra szánt gabonát. Előbbi ritkán termel kevesebbet, mint amennyit elfogyaszt, Bosznia viszont rendszeresen, így ez az egyik ország, ahova exportáljuk a kenyérgabonánkat, fejtette ki Vancsura József. Rendszeresen exportálunk továbbá Németországba, Ausztriába, Olaszországba, és néha még Törökországba is.
Szállítani értelemszerűen akkor éri meg, ha magas a búza ára, ilyen esetekben már előfordult, hogy Indiába is szállítottunk, viszont ha alacsony az ár, akkor még a szomszédba sem éri meg elvinni. „Az a baj, hogy Magyarországnak nincs kikötője, el vagyunk vágva a világkereskedelemtől” – mondta Vancsura József. Ebben az évben pedig minden termelő ráfizet a harmincszázalékos visszaesés miatt.
Valóban túl messze vannak a tengeri kikötők, túl sokba kerül addig a szállítás, mondta Csordás S. Tibor. Rossz búzaáraknál ez azonnal versenyképtelenséget okoz. Mivel a liszt ára erősen búzafüggő, a távoli szállítás a lisztnél is csak ritkán kifizetődő. Sajnos, a búza minősége, pontosabban a minőség évjáratonkénti stabilitása sem ad dicsekedésre okot. Az évenként megtermelt árutöbbletnek nincs kiszámítható vevője, így a termelőnél sem definiálható könnyen a fajta vagy a fajták közötti kockázatmegosztás.
A magyar lisztexport egyébként a klasszikus liszteknél évjáratfüggő, és az összes hazai igényhez viszonyítva tíz százalék alatti. Jelen vagyunk valamennyi szomszédos országban, ahol nincs korlátozás (Szerbia és Ukrajna kimarad). És nem hanyagolható el a dél-koreai vagy az elmúlt években jól működő görög export sem, mondta el szintén a Pannon Mill vezérigazgatója

hirdetes


Mi határozza meg a liszt árát?


A liszt árát a minőségi malmi búza ára (vételár, szállítási költség, raktározás, finanszírozás stb.), az őrlés költsége, a képződő húsz-huszonöt százalék melléktermék ára, a liszt típusa, minősége, szállítási költsége, finanszírozása és a nyereség határozza meg. A nyereség jó esetben az árbevétel két-három százaléka, ami alapvetően függ a búza mint alapanyag árától, mondja Csordás S. Tibor. Évente körülbelül 970 000 tonna lisztet őrölnek a magyar malmok, a nyereség így akár négymilliárd forint is lehet szerencsés esetben. Az árat befolyásolja továbbá a mindenkori kereslet-kínálat és az eladó üzletpolitikája, illetve a regionális viszonyok vagy a környező országokból érkező import liszt ára. A búza ára általában alkalmazkodik az európai árakhoz, így nem hagyható figyelmen kívül a forintárfolyam sem.


Nem vagyunk túl versenyképesek?


A lisztnek egyébként nincs megfigyelt világpiaci vagy régiós ára, a malmi búza árából kalkulálható. Ráadásul Magyarország már majdnem egy évtizede nem exportál lisztet, mert malmaink nem versenyképesek a világpiacon, mondta Raskó.
„A magyar malmok igenis versenyképesek a külföldi malmokkal. Ismerem a lisztárakat, az árak is versenyképesek – mondta Csordás S. Tibor. – A Magyarországon működő, csúcstechnológiát használó, hatékony második generációs malmok nyolcvan-kilencven százalékban fedezni tudják magyar lisztigényeket. Emellett a határ menti régiókban mindig lesz bizonyos lisztexport és -import is. Ez szimpla logisztikai kérdés, és azzal függ össze, hogy ha alacsonyabb búzaárból kalkulál a liszt ára, kisebb a logisztikai kör, ahová a lisztet szállítani szabad. Nem hiszem, hogy a magyar pékek importlisztre alapoznák a jövőjüket, de azt annál inkább, hogy a magyar malmi búza – összehasonítva a szomszédainkéval – mindig olcsóbb és jó minőségű.”

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

bárányok tenyésztésbe vétele

nagymértékben függ az állatok korától, fejlettségétől, testtömegétől, továbbá az adott... Tovább

emelt szintű halastó

olyan sík vidéki víztározó, amely elsődlegesen halászati célokat szolgál, de magas... Tovább

Tovább a lexikonra